Julen har inntatt matbutikkene

17. oktober 2018Aktuelt
O JUL(EKAKE) MED DIN GLEDE: Hiver du deg over pepperkakene i oktober, eller vil du vente til julestria? Nå er pepperkakene i butikk. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
O JUL(EKAKE) MED DIN GLEDE: Hiver du deg over pepperkakene i oktober, eller vil du vente til julestria? Nå er pepperkakene i butikk. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Nå er det jul igjen!

For noen uker siden kunne vi fortelle om julebrusisen som hadde kommet i butikk, mens NRK kunne melde om nisser på Europris allerede 15. august.

JULESTEMNING: Julebrusfans ble nok glade da de kunne finne julebrus i butikken allerede 9. oktober. Foto: Maiken Svendsen/VG
JULESTEMNING: Julebrusfans ble nok glade da de kunne finne julebrus i butikken allerede 9. oktober. Foto: Maiken Svendsen/VG

Nå har altså julen inntatt matbutikkene igjen, med både julekaker, julemarsipan og julebrus.

Magnus Egge er markedssjef i Baxt, som blant annet står bak Bjørken og Bertha's.

Han kan fortelle at deres første julevarer er i butikk fra uke 42, altså denne uken. Godt salg er grunnen til at julekakene er i butikk såpass lenge før jul.

– Vi ser for eksempel at pepperkaker har jevnt godt salg fra første uke, skriver Egge i en mail.

Vært sånn i 30 år

Robert Rønning er kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionary and Snacks Norge, som står bak Nidar, Sætre og Kims. Han forteller at det kun er en myte at julevarene kommer tidligere og tidligere.

– I over 30 år har vi tilbudt butikkene et begrenset utvalg juleprodukter, som Nidar julemarsipan, i overgangen mellom september og oktober. Da er det mulig for de butikkene som ønsker å hente varene på vårt lager - hvis de ønsker. Det fulle sortimentet kommer ikke før i november, sier Rønning.

Magnus Egge i Baxt forteller at deres julevarer tidligst har vært i butikk i uke 41, men at det er noen år siden.

– De siste årene har det vært fra uke 42 og utover.

Lønnsomhet og logistikk

Grunnen til den tidlige ankomsten av Orklas julevarer i enkelte butikker er en kombinasjon av lønnsomhet og logistikk, ifølge Robert Rønning.

– Norge er et stort land, og det tar tid å distribuere til alle utsalgsstedene. I tillegg er vi avhengig av en viss varighet i salget for at det skal være lønnsomt.

I 2015 skrev blant annet Aftenposten om kunder som irriterte seg over at julen meldte sin ankomst såpass tidlig i matbutikkene. Rønning er klar over at enkelte reagerer negativt på julemarsipan i september.

– Men samtidig er det ikke sånn at du snubler i julemarsipanen når du går rundt i butikken. I en undersøkelse vi gjennomførte for noen år siden, svarte seks av ti at det var hyggelig at julemarsipanen kom tidlig, sier kommunikasjonsdirektøren.

Publisert: 17.10.2018 kl. 15:08


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?