Michelin-guide Bangkok: Vil gi tilbake Michelin-stjerne

10. januar 2018Aktuelt
KALT GATEMATDRONNINGEN: Kokk og eier Supinya Junsuta har alltid på seg skibriller når hun står bak grytene for å beskytte seg mot den varme oljen fra pannene. Foto: Christoph Sator/DPA
KALT GATEMATDRONNINGEN: Kokk og eier Supinya Junsuta har alltid på seg skibriller når hun står bak grytene for å beskytte seg mot den varme oljen fra pannene. Foto: Christoph Sator/DPA

Stjernekokken som driver et gatematsted i Bangkok har fått nok av nysgjerrige tilskuere med mobilkamera. 

Tidligere har vi skrevet om de to historiske matbodene i Singapore, som var de aller første av sitt slag som fikk tildelt én stjerne da Michelin-guiden for Singapore ble lansert i 2016. I desember i fjor var det Thailands restauranter som for første gang kunne smykke seg med stjerner.

Blant byens 17 restauranter som fikk tildelt stjerne skilte ett sted seg ut: Jay Fai i gamlebyen. Hit drar gjestene for å spise gatemat i det lille, avlange lokalet som rommer et titalls bord. Stedet er spesielt kjent for signaturretten khai jeaw poo, som eren omelett fylt med krabbe.

Til Eater sier nå eier og kokk Supinya Junsuta (72) at hun skulle ønske hun kunne gi tilbake Michelin-stjernen. Det etablerte gatematstedet har nemlig tiltrukket seg for mye oppmerksomhet fra både turister og «foodies».

I tillegg til den økende populariteten og konstante henvendelser fra journalister, har hun også sett seg lei av besøkende med mobilkamera.

– Mange kommer hit bare for å se og ta bilder og ikke nødvendigvis for å spise, forteller 72-åringen til matnettstedet.

Lang ventetid

VGs restaurantanmelder, André Blomberg-Nygård, tror ikke det er Michelin-stjernen i seg selv som er grunnen til at mange farter til Jay Fai for å ta bilder.

– Vi er i en tid hvor folk tar bilder og legger ut på sosiale medier som igjen fører til at flere vil besøke stedene. Jeg tror ikke de nødvendigvis blir kvitt fotograferingen ved å gi tilbake stjernen hvis det er motivasjonen, sier Blomberg-Nygård.

Selv om mange kun kommer for å ta bilder, kan det være opp mot to timers ventetid for å spise krabbeomelett og andre stekte thairetter når det koker mest. Det lille spisestedet har derfor måtte begynne å ta imot reservasjoner, som igjen har ført til at en av døtrene til Junsuta måtte slutte i heltidsjobben sin for å hjelpe til med reservasjonene.

Sendte brev til Michelin

Å bli tildelt en Michelin-stjerne er en av de største anerkjennelsene en kokk kan få i bransjen. Det er imidlertid ikke første gang en kokk har ønsket å fjerne restauranten sin fra Michelin-guiden. Sist ut var den franske kokken Jérôme Brochot som driver hotellrestauranten Le France Jérôme Brochet i Burgund, som har hatt én stjerne siden 2005.

Ifølge New York Times ville han returnere stjernen fordi han ikke lenger hadde råd til å opprettholde den. I november skrev han derfor et brev til Guide Michelin om at han ikke klarte å få endene til å møtes hvis han skulle betale for kostnadene som følger det å drifte en stjernerestaurant.

Publisert: 10.01.2018 kl. 16:39
Oppdatert: 11.01.2018 kl. 08:28


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?