Til hovedinnhold

Slik skal du oppbevare rå kylling

3. november 2017Aktuelt
BAKTERIEBOMBE: Det er mange bakterier i rå kylling, derfor er det viktig å oppbevare kyllingen på korrekt måte - og å ha god hygiene på utstyr og hender. Foto: Magnar Kirknes
BAKTERIEBOMBE: Det er mange bakterier i rå kylling, derfor er det viktig å oppbevare kyllingen på korrekt måte - og å ha god hygiene på utstyr og hender. Foto: Magnar Kirknes
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Her får du alle svarene du trenger for å oppbevare den rå kyllingen på best mulig måte.

Rå kylling er en råvare det er viktig å oppbevare riktig, fordi den inneholder mange bakterier som kan være farlig for oss. Tidligere har vi skrevet om hva du bør tenke på i forhold til tilberedning og hygiene, og nå har vi snakket med Mattilsynet om hvordan man bør oppbevare det rå kjøttet.

Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, tipser om å følge produsentens anvisning på pakken, og minner først og fremst om å holde rå kjøttprodukter adskilt fra all mat som ikke skal varmebehandles.

– Rått kjøtt kan overføre bakterier til spiseklar mat ved drypp og direkte kontakt, og disse bakteriene kan gjøre deg syk, forteller hun.

Deretter har hun tre viktige råd:

– Hvis du har åpnet en pakke med rå kylling og ikke behøver alt med én gang, kan du enten pakke hele den åpnede kyllingpakken i plast eller pakke inn kyllingen for seg.

– Husk at «siste forbruksdag-datoen» som oftest gjelder i uåpnet pakke. Med andre ord har rå kylling kortere holdbarhet hvis pakken er åpnet.

– Husk å vaske hendene godt dersom du tar på rått kjøtt.

Riktig temperatur er viktig

Videre forteller Svindland at dersom du lagrer rå kylling ved for høy temperatur, kan du få høy vekst av sykdomsfremkallende bakterier før holdbarhetstiden er utløpt.

– Sjekk om kjøleskapet ditt holder fire grader eller lavere ved å sette inn et termometer i et glass vann over natten, tipser seniorrådgiveren.

Hun tipser også om at det er lurt å plassere lett bedervelige matvarer som kjøttprodukter og fiskeprodukter nederst i skapet, fordi det oftest er den kaldeste delen.

Artikkelen fortsetter under bildet

HYGIENE: God hygiene på hender og utstyr som er i kontakt med det rå kjøttet er svært viktig for å unngå bakteriesmitte. Foto: Helge Mikalsen/VG
HYGIENE: God hygiene på hender og utstyr som er i kontakt med det rå kjøttet er svært viktig for å unngå bakteriesmitte. Foto: Helge Mikalsen/VG

Kyllingen kan stå i kjøleskap til siste forbruksdato (OBS! Siste forbruksdato er beregnet på uåpnet pakke). Dersom du skal bruke kyllingen etter siste forbruksdato eller en stund etter pakken er åpnet, bør den fryses ned. Og det i god tid før siste forbruksdato.

– Skal maten fryses for senere bruk, må innfrysingen skje i god tid før dato for siste forbruksdag fordi de fleste andre bakteriene tåler frysing godt, sier Svindland.

Frys og tin riktig

– For at kvaliteten på matvarene skal beholdes må innfrysingen skje så raskt og ved så lav temperatur som mulig. Dypfryst mat skal oppbevares i -18 grader eller kaldere og det er viktig at temperaturen holdes stabil, forteller Svindland.

Tegn på at temperaturen i fryseren svinger kan være frosset is rundt emballasjen. Dersom fryseren har rim og is vil også dette isolere matvarene mot kulden, og dermed ikke gi lav nok temperatur.

– I fryseren vokser ikke bakteriene. Campylobacter er en bakterie som kan finnes særlig på importert kylling, og tåler frysing svært dårlig. Det kan derfor være lurt å fryse importert kylling, sier seniorrådgiveren.

Og når du skal tine kyllingen igjen er det to viktige ting å huske på, ifølge Svindland:

– Tining av frossen mat bør skje i kjøleskapet, mn husk å beskytte annen mat mot drypp.

Og som med det meste annet er hovedregelen også ved kylling at den ikke bør fryses inn to ganger, da det kan redusere den hygieniske kvaliteten vesentlig.

Publisert: 03.11.2017 kl. 16:12
Oppdatert: 02.05.2018 kl. 09:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?