Michelin-direktør: Vi har besøkt flere byer i Norge
Norge fikk kun én ny stjerne under årets Michelin-utdeling, til tross for at inspektørene har reist rundt til flere byer. – Det er alltid en utfordring i de nordiske landene fordi det er en annen tilgang og tilgjengelighet til råvarer, sier direktøren.
Mandag var det endelig duket for lansering av årets Michelin-guide for de nordiske landene i København. Oslo-restauranten Galt var den eneste nye stjernen i Norge.
Restauranten fikk terningkast 6 på terningen da VGs anmelder besøkte stedet i høst.
– Én ny stjerne er stort! Norge er et interessant land for oss, og vi kommer til å fortsette å følge restaurantene i Oslo naturligvis, men også Bergen, Stavanger og Tromsø, sier Michael Ellis, den internasjonale direktøren for Michelin-guiden, til Godt etter utdelingen.
– Matscenen i Norge er under utvikling. Faktumet at Norge har fått en ny Michelin-restaurant i år er en hyllest og viser hvor spennende de norske kokkene og matlagingen er, fortsetter direktøren.
– Har dere besøkt restauranter i byer utenfor Oslo i det siste?
– Ja, det har vi. Det er alltid en utfordring i de nordiske landene fordi det er en annen tilgang og tilgjengelighet til råvarer, men i Norge er det mange kokker med mye talent og store ambisjoner.
I forkant av lanseringen håpet ekspertene på nye stjerner utenfor Oslo samtidig som de spådde flere stjernerestauranter i hovedstaden.
Etter kveldens utdeling med kun én ny stjerne til Norge, sier VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård at de andre landene raser fra Norge.
– Vi rykker stadig bakover sammenlignet med de andre skandinaviske landene og storbyene. De raser fra oss, noe jeg synes er litt merkelig siden det er mye bedre å være «foodie» i Oslo i dag enn det var for åtte år siden. Det er også rart at vi ikke har fått noen nye Bib Gourmands, som jeg mener er det segmentet vi nesten er flinkest i i Norge, sier anmelderen.
Han fortsetter:
– Hvis man ser stort på det kan dette virke litt urettferdig. Det finnes helt sikkert noen enstjerners restauranter på landsbygda i Frankrike som er på nivå med potensielle enstjerners-restauranter vi har i Norge. Men målt opp med de andre som fikk en stjerne i dag, er det mulig vi ikke har noe på samme nivå. Det er helt tydelig for meg at Oslo er en mye bedre matby i dag enn den var for ti år siden. Men jeg er ikke sikker på om vi faktisk har flere stjerner, og det er synd, sier anmelderen.
Blant forhåndsfavorittene som ikke fikk en stjerne, finner vi Restaurant À L'aise beliggende på Majorstua i Oslo. Kjøkkensjef Ulrik Jepsen må innrømme at de er litt skuffet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg vil starte med å gratulere til Galt. Det er fantastisk. Vi hadde ikke regnet med noen stjerne i år, så det er ikke noen stor overraskelse for oss. Vi er selvfølgelig litt skuffet, men vi kommer til å fortsette med å forbedre oss i morgen. Vi har et konsept vi tror på og det kommer vi til å fortsette med, sier Jepsen til Godt.
Han mener Galts stjerne er en veldig bra ting for både restauranten og for Oslo.
– Vi er riktig glade for Galt, og dette er også veldig godt for Oslo, sier den danske kjøkkensjefen.
Michelin-direktør Michael Ellis sa dette om forhåndsfavoritten:
– Disse tingene tar tid. Vi følger À L’aise veldig tett, og når tiden er inne vil ingenting gjøre oss mer glade enn å kunne gi dem en stjerne.
Sverige kunne endelig juble over sin første restaurant med tre stjerner i guiden. Stockholm-restauranten Frantzén er dermed i selskap med Maaemo i Norge og Geranium i Danmark som de eneste restaurantene med tre stjerner i Norden.
Både Sverige og Danmark fikk også to nye tostjerners restauranter i årets Michelin-guide til henholdsvis Kadeau Copenhagen og Daniel Berlin.
I tillegg til Oslo-restauranten Galt, fikk seks andre restauranter i Norden en ny stjerne.