Julemåltider verden rundt

21. desember 2015Aktuelt
NORSK TRADISJON: Ribbe med tilbehør er det som serveres oftest i norske hjem på julaften. Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt
NORSK TRADISJON: Ribbe med tilbehør er det som serveres oftest i norske hjem på julaften. Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Line Blokhus
Line Blokhus

Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse at ikke alle spiser ribbe og pinnekjøtt til jul, men uansett hvor du drar spiller maten en viktig rolle i julen.

Vi er kjent med at mange ikke feirer like storstilt som oss den 24. desember, og at første juledag er den store festdagen flere steder. Uansett om festmåltidet inntas den 24. eller 25. desember er julemiddagen en av årets viktigste tradisjoner i store deler av verden – men vi spiser slett ikke det samme.

Dette er typiske julemiddager i 10 ulike land verden rundt:

Storbritannia: Kalkun og christmas pudding

Vanligvis serverer engelskmenn, irer og skotter helstekt kalkun til jul, selv om gås, kylling og and også er populære hovedretter i denne høytiden. Fjærkre skal det altså være! Ellers er christmas pudding, en pudding laget av tørket frukt, en dessert som de fleste på de britiske øyer anser som en viktig tradisjon.

USA: Stek

De fleste amerikanske juletradisjonene er faktisk hentet fra Storbritannia – og selv om mange kanskje tenker at amerikanere også serverer kalkun til jul, er det faktisk like vanlig å lage stek. Kanskje ikke så rart siden den store kalkundagen er en drøy måned i forkant. Men USA er stort og med mange ulike tradisjoner, så julemiddagene varierer fra familie til familie og fra sted til sted. Til dessert serveres gjerne en typisk amerikansk pai med gresskar eller epler, og for mange er det ikke jul før de har fått et glass med eggnog.

Australia: BBQ og pavlova

«Down under» har man i likhet med i mange andre land en tradisjon for å servere stek eller kalkun til jul – men siden høytiden faller midt på den australske sommeren, blir det mer og mer populært å fyre opp grillen ute og servere grillmat. Vår 17. mai-favoritt, pavlova-kake, er dessuten australiernes dessertfavoritt til jul!

Frankrike: Kamskjell, østers og gåselever

Et typisk fransk julemåltid består av mange ulike retter, som ikke overraskende består av flere eksklusive råvarer. Vi snakker gåselever, fylte snegler, kamskjell og østers. Typisk fransk luksus der altså! Måltidet serveres første juledag, og er en såkalt «réveillon», som betyr at middagen varer til sent på kveld. En såkalt julekubbe, en rullekake som er pyntet slik at den likner en vedkubbe, serveres ofte til dessert.

Italia: Fisk, fisk, fisk – og norsk fisk!

En av de italienske juletradisjonene kalles La Vigilia, eller oversatt til norsk: De syv fiskers fest. Måltidet innebærer typisk syv ulike retter med fisk og sjømat, og en av de mest kjente fiskerettene er faktisk klippfisk – og gjerne nettopp norsk klippfisk!

Japan: Fast food fra KFC

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Nei, dette er ikke en spøk! I Japan har det faktisk blitt en sterk juletradisjon å besøke den amerikanske fast food-kjeden Kentucky Fried Chicken. Tradisjonen kan, ifølge Huffington Post, dateres tilbake til 1974, da KFC startet en «julekylling»-kampanje i Japan. Tanken bak markedsføringsstrategien var at mange utlendinger likevel endte opp med å ta turen innom kjeden fordi det var umulig å oppdrive kalkun.

Nå skal det også sies at julen ikke er en offisiell høytid i Japan. Siden kristendommen ikke har noen sterk posisjon i landet har heller ikke de kristne tradisjonene noe særlig fotfeste – men det har altså de amerikanske!

Tyskland: Helstekt gås

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

I Tyskland serveres ofte helstekt gås til jul, eller som man sier på tysk: Weihnachtsgans. Både på julekvelden og gjennom hele desember er det dessuten vanlig å servere glüwein, som da er tyskernes svar på gløgg (med rødvin).

Sverige: Juleskinke

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

I likhet med oss samler også svenskene venner, kollegaer og bekjente til julebord – men de kaller også selveste julemiddagen for julebord. Våre kjære naboer spiser gjerne retter basert på svinekjøtt, slik som glasert juleskinke, julkorv, sylte og kjøttboller, men også sild og lutefisk. De har også for tradisjon å sette ut grøt til nissen, eller til tomten da.

Polen: 12 vegetariske retter

Julekvelden er den viktigste feiringen polakkene har gjennom hele året, og det store måltidet på julaften kalles for «Wigilia». Måltidet starter når den første stjernen kan sees på himmelen og etter at familiemedlemmene har delt og skjenket hverandre juleoblat, eller på polsk: Opłatek.

Det er en sterk tradisjon å servere utelukkende vegetariske retter, og på bordet skal det stå tolv ulike retter fremme. Antall retter symboliserer de tolv apostler og representerer samtidig årets tolv måneder. Fisk, og gjerne karpe, er vanligvis den hovedrett, og tilbehøret består gjerne av rødbetsuppe, sauerkraut, dumplings, grønnsaker og salater. Til måltidet drikkes ofte kompott laget av ulike tørkede frukter.

Island: Råtten skate og slem julekjerring

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Hva islenderne spiser på lille julaften virker kanskje ikke spesielt fristende for oss som ikke er vant til slikt. Det er nemlig tradisjon å servere raket skate, en rett som har en noe distinkt lukt. På julaften spiser islenderne tradisjonelt røkt lammekjøtt, som det sies at skal fjerne den spesielle lukten fra kvelden i forveien.

Det som kanskje er mest spesielt med den islandske juletradisjonen er at julaften ikke bare er hyggelig, men også litt skummel – og det finnes ikke bare én julenisse, men tretten julekarer (som jo kan minne om våre fjøsnisser)! De snille barna vil selvsagt få gaver av julekarene, men ifølge den islandske folkloren skal de som ikke har vært snille bli straffet med råtne poteter. I tillegg blir små barn fortalt at det finnes en skummel trollkjerring som hver jul kommer for å fange slemme småbarn i sekken sin. Best å være snill på Island altså.

Kilde: BBC, Huffington Post, Wikipedia, Culture.pl, The Guardian.

Publisert: 21.12.2015 kl. 09:11


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?