IKEA planlegger vegansk iskrem

8. juni 2018Aktuelt
GRØNNERE KJØKKEN: For mange er en turinnom bistroen obligatorisk etter handleturen hos den svenske møbelkjeden. Fremover ønsker de å tilby vegansk is og vegetarpølse som alternativer. Foto: Frode Hansen/VG
GRØNNERE KJØKKEN: For mange er en turinnom bistroen obligatorisk etter handleturen hos den svenske møbelkjeden. Fremover ønsker de å tilby vegansk is og vegetarpølse som alternativer. Foto: Frode Hansen/VG

En plantebasert softis er det siste - og et av flere - miljøtiltak til den svenske interiørgiganten. 

IKEA har tidligere sagt at de ønsker å halvere matavfallet innen 2020, og for fire år siden planla de kjøttboller uten kjøtt.

Nå jobber de med å utvikle en vegansk iskrem, som skal komme på det norske markedet i 2019. Isen skal være 100 prosent plantebasert og ikke inneholde soya eller havre.

En prototype av isen ble presentert under IKEAs Democratic Design Days ved designsenteret i Älmhult i Sør-Sverige. Denne isen var laget av jordbær, kun tilsatt stabilisator.

– Det er ikke nødvendigvis jordbærisen som blir å finne på alle IKEA rundt om i verden, men alle varehus skal ha et plantebasert alternativ uten egg, melk og andre animalske produkter, sier Stine Odland, senior kommunikasjonsrådgiver i IKEA Norge, til Godt.

Det er dermed ikke besluttet hvilken type vegansk is som selges hvor. Hun forteller at i noen markeder kan det være aktuelt med frukt og bær, mens i Asia kan det være et logisk valg med en soya-variant.

Tek.no-journalist Stein Jarle Olsen var tilstede i Älmhult på torsdag, hvor han smakte på prototype-isen laget av jordbær. Han var positivt overrasket over smaken og kunne gjerne spist den flere ganger.

– Isen smakte som en mellomting mellom sorbet og fløtebasert is. Den var ganske fresh uten en kunstig smak, og smakte faktisk jordbær, sier Olsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LAGET AV FRUKT: Prototypen av den veganske isen var laget med 100 prosent jordbær. Foto: Stein Jarle Olsen
LAGET AV FRUKT: Prototypen av den veganske isen var laget med 100 prosent jordbær. Foto: Stein Jarle Olsen

Istrend

Norske isprodusenter har allerede kastet seg på den veganske trenden: I vinter lanserte Hennig-Olsen en vegansk variant av krone-isen laget av rismelk og kokosolje, som også er glutenfri og melkefri. Isen ble utviklet etter at selskapet både så en økende interesse for og etterspørsel etter veganske og allergivennlige produkter.

IKEA-kafeene og restaurantene i Norge selger fra før av softis og yoghurtis, og det er ingen tvil om at softisen er populær blant kundene; i fjor solgte de 1,8 millioner softis. Mest sannsynlig forsvinner yoghurtisen når den nye veganske isen lanseres.

– Målet er å ha et alternativ til den vanlige softisen, men dette handler også om bærekraft fordi vi har et stort ansvar som selger såpass mye is, forklarer Odland.

Grønnere pølser

I tillegg til de svenske kjøttbollene, selges det enorme mengder av de kjente pølsene til en femmer - hele 2 millioner i Norge hvert år. I februar ble det kjent at interiørgiganten kommer med en vegetarpølse som et grønnere alternativ. Flere internasjonale medier, blant Independent, Huffington Post og Mashable, omtalte nyheten.

Nå kan IKEA fortelle at den kommer i norske varehus fra og med august i år. Vegetarpølsen skal bestå av 100 prosent grønnsaker, og lages av quinoa, linser, grønnkål, gulrot, løk og ulike kryddere.

– Kjøttproduksjon er ikke bærekraftig, hverken nå eller i fremtiden. «Veggie hot dog-en» bruker syv ganger mindre CO2 å produsere enn vanlige pølser, forteller kommunikasjonsrådgiver Stine Odland.

Miljømål i vinden

IKEA er ikke den eneste av de store aktørene som tar miljøbevisste grep: Tidligere i år ble det kjent at McDonald's setter nytt miljømål som går ut på at all emballasje hos alle restaurantene til burgergigantene skal være bærekraftig innen 2025.

– Det er kjempeviktig at de store går foran og inspirerer andre til å følge etter. Jeg håper flere bedrifter vil konkurrere om å bli best på klima og miljø. [...], sa leder i Framtiden for våre hender, Anja Bakken Riise, til Godt den gang.

Publisert: 08.06.2018 kl. 15:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?