Det beste jeg vet med Kjartan Skjelde: Tørrfisk er favorittsnacksen

2. september 2016Aktuelt
SPISSE KNIVER: I høst skal Kjartan sammen med Gregory Paul være med å styre skjebnen til nye kokkespirer på TV-skjermen. Foto: TV3/ Lars E. Andreasen
SPISSE KNIVER: I høst skal Kjartan sammen med Gregory Paul være med å styre skjebnen til nye kokkespirer på TV-skjermen. Foto: TV3/ Lars E. Andreasen

Kjendiskokken har mange matminner, både gode og dårlige. Som den gangen han ble mett på østers eller sist gang han spiste pizza Grandiosa.

I «Det beste jeg vet»»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi intervjuet blant annet blogger og designer Maria Skappel Holzweiler og Skjeldes «Masterchef»-dommerkollega Gregory Paul.

Kjartan Skjelde

Født: 20. april 1976
Bor i: Stavanger
Sivilstatus: Snart gift
Jobb: Kokk og nå «MasterChef»-dommer. Driver også restaurantene Tango Bar & Kjøkken og Fish & Cow i Stavanger.
Foto: Magnar Kirknes/VG
Kjartan Skjelde Født: 20. april 1976 Bor i: Stavanger Sivilstatus: Snart gift Jobb: Kokk og nå «MasterChef»-dommer. Driver også restaurantene Tango Bar & Kjøkken og Fish & Cow i Stavanger. Foto: Magnar Kirknes/VG

Denne uken har vi snakket med kjendiskokken Kjartan Skjelde (40) som har vært dommer i realitykonkurransen «MasterChef».

– Hva er din frokostfavoritt?

– Det er hjemmelaget müsli med yoghurt naturell som jeg liker å toppe med bær. Det er en veldig grei start på dagen. Kjæresten min sørger for at jeg alltid har hjemmelaget müsli i hus.

– Hva er din favorittmiddag?

– Det er vanskelig! Det må være noe jeg kan glede meg til, som ribbe og pinnekjøtt til jul. Eller komle - det er så godt! Jeg spiser det to ganger i året, og da blir det en slags høytid over det fordi jeg spiser det så sjeldent. Det kan være krevende å spise en komlemiddag; man føler seg fort tung etterpå.

– Hva er ditt favorittgodteri- eller snacks?

– Vet du hva jeg synes er sykt godt? Tørrfisk, helst fra Lofoten. Det er snacks med masse god smak. Ellers spiser jeg lite potetgull, bortsett fra dansk baconsvor.

– Hva er det aller beste du får servert?

– Jeg er veldig svak for gode østers med bare lime eller sitron. Det er en god start på et måltid. Husker den gangen jeg, Eyvind (Hellstrøm, journ.anm.) og Gregory (Paul, journ.anm.) hadde en middag hjemme hos meg da vi jobbet i Danmark og vi bestilte 60 østers. Da spiste vi oss nesten mett på bare østers.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

– Hva liker du aller best å servere?

– Jeg liker å lage all slags mat, men det blir fort noe langtidsbakt. Helstekt fisk er nok min favoritt, for eksempel en piggvar eller kveite. Det er takknemlig mat og enkelt å servere til mange gjester - og utrolig godt. Tilbehør er selvfølgelig veldig sesongrelatert.

– Hva er din favorittingrediens?

– Blitt veldig glad i eddik, bare vanlig epleeddik. Det bruker jeg til all slags type matlaging.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Smør. Og masse grønnsaker.

– Hvilket kjøkkenredskap klarer du deg ikke uten?

– Aspargesskreller eller tourneringskniv.

– Hvilket kjøkkenredskap trenger man ikke?

– Åh, det er masse man ikke trenger. Hvitløkspresse må være det dummeste noen har funnet på. Den ødelegger all smaken i hvitløken. En duppeditt som ikke sparer noe tid fordi det går ikke fort å presse hvitløk gjennom og deretter måtte vaske den opp. Den har ingen god funksjon for det ferdige resultatet.

– Hva var det beste du visste da du var liten?

– Her handler det også om forventning, men det beste jeg visste som barn var da mormor lagde svinekoteletter på juleaften. Hun servert dem med hjemmelaget tilbehør som grønnsaksaspikk, svisker, rødbeter, surkål og melne poteter. Men det var måten hun stekte kotelettene på. Jeg gledet meg mer til det julemåltidet enn å åpne gaver, husker jeg.

– Hvor vil du helst reise?

– Akkurat nå kunne jeg tenkt meg å reise til Las Vegas å besøke gamle venner. Hvis det skulle være matdestinasjon, har jeg lyst til å reise til Fäviken og godeste Magnus Nilsson. Heldigvis skal jeg dit i mars. Jeg er så imponert at dette er mulig å få til noe så bra til så langt vekke. Tror en overnatting der også gir mye av den mystikken som finnes på en sånn plass.

– Hva spiser du når du er alene hjemme?

– Spiser nok det vanlige som jeg spiser ellers med familien. Det går i det samme: god hjemmelaget middag.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

– Hva hører du på når du lager mat?

– Hører ikke så mye på musikk når jeg lager mat. Men hvis jeg skal høre på noe på jobb på Tango så går det i Johnny Cash. Jeg har vetorett på det.

– Hva spiser du aldri?

– Pizza Grandiosa! Jeg har spist det da jeg var liten, men ikke siden. Bortsett fra den gangen jeg ble invitert på et middagsselskap til en venn og han serverte Grandiosa. Da spiste jeg et stykke fordi jeg var så sykt sulten. Det er ett arr som aldri kommer til å gå vekk.

– Hvor og hva går du helst ut og spiser?

– Alt til sin tid. Det er ingen fasit på i det hele tatt. Alle typer restauranter er interessante, så lenge det er bra laget. Det hender man går ut spontant og ender opp på bra steder, mens andre ganger booker man bord lang tid i forveien og har forventninger. Svaret må være alle steder som lager god mat.

Publisert: 02.09.2016 kl. 14:19
Oppdatert: 01.02.2017 kl. 09:36


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?