Har kåret verdens beste olivenoljer

KVALITET: Olivenolje er en svært viktig del av matlaging i store deler av verden. Nå har verdens beste olje blitt kåret. Foto: Scanpix
KVALITET: Olivenolje er en svært viktig del av matlaging i store deler av verden. Nå har verdens beste olje blitt kåret. Foto: Scanpix
Maria Tveiten Helgeby

Det var stor konkurranse, og spesielt én produsent utmerket seg.

I forrige uke samlet flere hundre olivenoljeprodusenter seg for å kåre verdens beste olivenoljer. Av de 671 konkurrerende olivenoljene, fikk 251 oljer én eller flere priser.

Australske Cobram Estate hadde ti oljer med i konkurransen, og fikk hele elleve utmerkelser, blant annet for sin «Cobram Estate Super Premium Premiere»-olje. De ble med det den mestvinnende produsenten, skriver Business Insider.

Cobram Estate vant forøvrig flest priser i både 2013 og 2014, og har med dette utmerket seg tre år på rad, skriver Hospitality Magazine.

Spania var landet som vant flest priser: 54 prosent av bidragene deres vant priser. Deretter kom henholdsvis Italia, USA og Hellas, ifølge Fox News. Blant disse utmerket blant annet oljene «Alceites Almenara» (Best in Class, Spania), «7c» (Best in Class, Italia), «Mistral» (Best in Class, USA) og «39-22» (Gold Award, Hellas)

Artikkelen fortsetter under bildet.

DYRKING: Oliven dyrkes blant annet i Spania, Hellas og Australia. Foto: Pascal Pochard-casabianca/Afp
DYRKING: Oliven dyrkes blant annet i Spania, Hellas og Australia. Foto: Pascal Pochard-casabianca/Afp

Konkurransen holdes årlig, da den samme olivenoljeprodusenten kan produsere olje med svært varierende kvalitet fra år til år.

- Olivenoljeprodusentene må forholde seg til klimaendringer og endringer på oliventrærne hvert år, og det er en rekke ting som kan gå galt. Når ting går galt, har vi 15 av de best trente ekspertene i verden for å merke dette, sier Curtis Cord, leder for the New York International Olive Oil Competition (NYIOOC), til OliveOilTimes.

671 olivenoljer fra 25 land var med i konkurransen, som gikk av stabelen på the International Culinary Center i New York, ifølge konkurransens hjemmeside.

Smakspanelet var satt sammen av eksperter fra ni forskjellige land, og det tok dem tre dager å smake seg gjennom de konkurrerende oljene.

OLIVEN: Det kan gjøres så mangt med olivenolje - som å bake en focaccia. Oppskriften finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG
OLIVEN: Det kan gjøres så mangt med olivenolje - som å bake en focaccia. Oppskriften finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG

Hva slags olivenolje liker du best? Diskutér gjerne i kommentarfeltet!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?