Gjøksyre er sommersesongens beste urte-hemmelighet

21. juli 2013Aktuelt
EN SMAK AV SOMMER: Gjøksyre og markjordbær er blant godsakene du kan finne på vei til badeplassen. Lett å plukke og godt å spise. Moro for store og små. Foto: Lars Moen
EN SMAK AV SOMMER: Gjøksyre og markjordbær er blant godsakene du kan finne på vei til badeplassen. Lett å plukke og godt å spise. Moro for store og små. Foto: Lars Moen

Gjør som gourmetkokkene og tilsett syrlig og frisk gjøksyre i maten i sommer.

Smått, søtt og syrlig. De siste årene har gourmetkokker på nordiske Michelin-restauranter som Noma i København og Maaemo stadig brukt urten i sine sommerretter.

Det gjør de lurt i.

Gjøksyre finnes i mengder på sommerstid her i Skandinavia hvor de vokser i store felt. De er derfor lette å plukke, samt like lett å bruke.

Gjøksyre kan brukes i salater, samt gir en deilig frisk smak på fisk, supper og poteter. Hvis du ønsker å mildne smaken litt kan urten forvelles. Og hvis du virkelig elsker gjørsyre kan urten tørkes og brukes som te. Vi har dessuten oppdaget en alternativ vinner, nemlig gjøksyrepesto!

Slik gjør du:

- Plukk en stor bunt med gjøksyre og skill ut bladene til bruk i pesto.

- Finnhakk til du har en jevn grønn pasta og tilsett litt nøtter som pinjekjerner, litt revet parmesan, hvitløk og litt god olivenolje. (Blandingsforholdet er omkring like store deler av alt utenom hvitløk, som du bruker etter egen preferanse.)

- Bland det hele sammen i en skål og du har et tilbehør som passer det meste av sommermat.

For øvrig inneholder gjøksyre en del oksalsyre. Det er neppe alvorlig å innta noen blad gjøksyre men det advares mot inntak av store doser. Dette gjelder spesielt personer med revmatisme, urinsyregikt og nyrestein. For stort inntak av gjøksyre kan føre til kvalme og diaré, så vær litt oppmerksom hvis barn blir sittende lenge å tygge gjøksyre blader.

GJØKSYREPESTO: Et lite sommer eksperiment som slo godt an.

1 dl finhakket gjøksyre1 dl finhakkede ristede speltflak1 dl revet parmesan1 dl god olivenoljehvitløk etter eget ønske. Foto: Lars Moen
GJØKSYREPESTO: Et lite sommer eksperiment som slo godt an. 1 dl finhakket gjøksyre1 dl finhakkede ristede speltflak1 dl revet parmesan1 dl god olivenoljehvitløk etter eget ønske. Foto: Lars Moen

En annen herlig smak på sommeren er markjordbær. En smak som tar de fleste av oss tilbake til barndommen. De søte bærene har dog godt av litt friskhet. Smaken av bærene plukket rett fra planten er det lite å gjør med, men det er fullt mulig å ta smakene videre og gjøre inntrykket mer fullkomment.

Vi serverte våre selvplukkede makrjordbær med en god klatt seterrømme og noen gjøksyreblader.

Syreblader som gjøksyre er herlig friske og går godt sammen med det som måtte trenge litt friskhet. Salater med utelukkende syreblader kan bli litt i det sureste laget for de fleste, men man kan jo tilsett markjorbær eller vanlige norske jordbær og man har en deilig salat til spekeskinke eller annen salt mat.

Publisert: 21.07.2013 kl. 07:31
Oppdatert: 17.06.2014 kl. 14:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?