Matauk fra jord og sjø

13. november 2012Aktuelt
Hverdagen er full av dufter, smaker og muligheter. (Foto: Anne-Line Henriksen)
Hverdagen er full av dufter, smaker og muligheter. (Foto: Anne-Line Henriksen)
Anne-Line Henriksen
Anne-Line Henriksen

Gjødslet med kjærlighet.

– Kom inn, kom inn, så skal du få smake!

Marion koker kraft til blomkålsuppa – med et ekstra blomkålhode som hun har most – og venter med varm panne på fiskefarsen Alf står og lager på grovkjøkkenet.

Regnet siler og de tunge skyene lager mørke midt på dagen. Men på kjøkkenet i det lune tømmerhuset er det lyst og varmt og godt å være. Særlig hvis du er sulten.

Fisk og fikentre

– Alt på menyen er matauk fra hagen, fisken fikk jeg på kroken i går!

Med begeistring forteller Marion om lyren som holder på å bli fiskekaker og makrellen som er syltet og skal serveres til forrett. Mirabellene ble plukket inn for noen dager siden, en spesiell plommesort som hun lager marmelade av, og serverer med vaniljeis. Med eget fikentre i drivhuset, kan det også bli fiken til osten eller marinert i likør.

Men etter den lange vinteren i fjor, bar ikke treet frukt i år. Aprikos og fersken har de derimot høstet mye av tidligere. I hagen som er på 12 mål! Og da nesten 200 mennesker fra Farsund hagelag var på besøk og noen spurte hva paret gjødslet med, fortalte Marion det og avsluttet med: Men mest av alt med kjærlighet!

Drivlysthus

En ettermiddag for snart 30 år siden kom svogeren til Alf med et lass gamle vinduer. Det var begynnelsen til drivhuset som er bygget opp to ganger. For da Alf og Marion Jørgensen overtok Alfs barndomshjem, solgte de huset der de bodde mens barna var små, og tok med seg drivhuset.

Gården på Vanse på Lista heter Husfjell og tilhørte oldefaren til Alf. Nå har drivhuset stått i 18 år og flyttes neppe en gang til. De to druestokkene har vokst seg til noen riktige kraftkarer, og i en varm krok står det bladrike fikentreet.

– Og her står monsteragurken til Vilde! Alf smiler og peker på agurken som han passer på for barnebarnet. Plukker noen druer og forteller om de forskjellige sortene med tomat.

Her kan du spise druer i solnedgang. Kjøkkenhagen utenfor er gjerdet inn med blomster og piletre. Der gror det mais, squash og kål, utenom det vi snart får servert til middag.

Bordets gleder

Å lage mat, dekke bord og spise sammen, er en daglig glede hos familien Jørgensen.

– Et måltid er så mye mer enn å bli mett. Det handler om å dele opplevelser, fortelle historier, høre på hverandre, sier Marion, som har pyntet med roser og tent lys. Flatbrødene er hjemmebakt, og vannet i muggen har de boret etter selv.

Potetene som Alf har tatt opp av jorda samme formiddag, heter Ostara og er den vanligste sorten nypoteter. Gulrøttene smaker karamellaktig, og frøene i bondebønnenes belgen er saftige.

– I de 44 årene Marion og jeg har delt, har jeg bare klaget på maten en gang, humrer Alf: – Vi var nygifte og hun serverte en brun saus som du kunne danse polka på. En sånn saus hadde jeg aldri smakt! Forklaringen var at min kjære hadde potetmel…i alt for store mengder.

Helårshage

Frukttrær i fleng, drivhus, kjøkkenhage, lysthus og «Hundremetersskogen» rett bak huset – der elgen bor og det vokser sopp og bær. Hagen er både park og pryd, nytte, lek og hvile.

– Når det er vinterhvitt og rimfrost og jeg kommer hjem og ser røyk fra pipa, føler jeg meg som Alice in Wonderland. Vil du se den franske bakgården min?

Marion lener seg ut av kjøkkenvinduet og peker. Forteller om hvor mye hagen gir henne og Alf. Om alltid nye planer, snart skal de lage bålplass sånn at de kan kose seg med barnebarna til vinteren.

– Hverdagen er full av dufter, smaker og muligheter. Det handler om å se, mener Marion som er opptatt av botanikk, estetikk, frisk luft, god mat. Og en god prat.

Det er Alf også, og i tillegg snekrer han hytter oppi trærne til barnebarna, er ansvarlig for kjøkkenhage og drivhus og har mer enn nok å holde på med. Men lek og fantasi er viktige ingredienser. Og jammen er det godt at nordsjøarbeideren Alf er blitt pensjonist, for snart skal 1500 nye tulipanløk settes i jorda.

– Kom tilbake til våren, da blomstrer nærmere ti tusen tulipaner og påskeliljer, vinker de to hageelskerne på Vanse.

BESTE MATMINNE:

Marion: Vinje i Telemark i sommer da vi spiste pannestekt ørret med nypoteter og rømme. Det har Alf og jeg felles, ingen av oss koser seg hundre prosent uten den andre.

VERSTE MATOPPLEVELSE:

Marion: En veikro da vi skulle hjem fra vår eldste sønns bryllup i Oslo. Dagens meny var betasuppe, nam, tenkte vi. Det blir et kvarter å vente, sa mannen bak disken. Og så serverte han oss smakløs posesuppe.

Alf: Jeg var 16 år og førstereisgutt på restaurant i Italia. Der fikk vi pizza tartar. Helt uforglemmelig.

MÅ HA PÅ KJØKKENET:

Marion: Inspirasjon, gode råvarer. Og gode mennesker å dele måltidet med.

Alf: Kona.

Husets fiskekaker

Fiskekaker.
Fiskekaker.

Fiskekaker. (Foto: Anne-Line Henriksen)

400 g lyr

0,5 ss salt

1 ss potetmel

1 ss mel

4 dl melk

1 egg

Revet muskat

Nykvernet hvitt pepper

Pass på at fiskefilet, foodprosessor og melk er iskalde.

Kjør fisk og salt godt sammen i foodprosessoren.

Spe med melk forsiktig til en jevn farse. Hold den avkjølt.

Smak til med nykvernet hvit pepper.

Form kakene med en spiseskje og stek dem ferdig på moderat temperatur i en stekepanne med smør.

Server med poteter og grønnsaker.

Syltet makrell

Syltet makrell. (Foto: Anne-Line Henriksen)

1 liter vann

2 spiseskjeer salt

5 hele pepperkorn

2-3 laurbær

1 gulrot

1 løk

3-4 ss eddik

Koke kraft og grønnsakene og la det trekke i 15 min.

Ta bort løk og gulrøtter

Rens fisken og skjær i passelige stykker

Kok opp laken igjen og legg fisken nedi. Sett alt til kjøling – helst over natten.

Blomkålsuppe a la Husfjell

Blomkålsuppe.
Blomkålsuppe.

Blomkålsuppe. (Foto: Anne-Line Henriksen)

2 store blomkålhoder

2 liter kraft fra blomkål eller lys, mild buljong

1 ½ spiseskje smør

3 spiseskjeer hvetemel

2 eggeplommer

1 dl kremfløte

Skyll og del et blomkålhode og ha i kokende vann med litt salt.

Kok til den kan presses gjennom en sikt

Ta vare på kraften

Kok den andre blomkålen i nytt vann med salt.

Smelt smør og rør inn hvetemel

Visp godt når den mosa blomkålen og kraften has i.

La koke i 5 min.

Visp eggeplomme og fløte i suppeterrin, og hell over suppen.

Serveres i varme tallerkener og dryss over sprøstekte baconbiter og litt revet ost.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?