Matfest til kinesisk nyttår: Vårruller, kinesisk kylling, fritert banan og annet digg

KLASSIKERE: Vårruller og fritert banan er noen av de kinesiske rettene vi elsker. Foto: Sara Johannessen/ShutterStock/NTB Scanpix
KLASSIKERE: Vårruller og fritert banan er noen av de kinesiske rettene vi elsker. Foto: Sara Johannessen/ShutterStock/NTB Scanpix
Natalie Ngo Granum

Kinesisk mat som sprø vårruller, crispy duck og fritert banan til dessert er den perfekten starten på apekattens år. Godt kinesisk nyttår!

I dag begynner feiringen av kinesisk nyttår, som skjer over hele verden - der det er store befolkningsgrupper av etniske kinesere. Kinesisk nyttår anses som en stor helligdag også for mongoler, koreanere og vietnamesere som har vært under innflytelse av kinesisk kultur.

Kinesisk nyttår skiller seg fra «vanlig» nyttårsfeiring og markeres etter den kinesiske kalenderen, hvor 8. februar blir den første dagen i måneåret til apekatten.

Som med andre helligdager følger det en rekke tradisjoner med til den kinesiske nyttårsfeiringen, og mat er naturligvis en viktig del. Med inspirasjon fra alle verdens hjørner er det i dag ulike definisjoner på «kinamat», men den aromatiske og velsmakende maten med delikate konsistenser er alltid en vinner på spisebordet.

Er du oppvokst med, eller glad i, kinesisk mat har du sannsynligvis allerede noen favoritter. Hvis ikke, la deg inspirere av disse kinesisk-inspirerte oppskriftene:

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Vårruller skal symbolisere rikdom på grunn av formen som ligner på gullbarer. Fyllet kan du variere etter preferanse. Lise Finckenhagens versjon med kjøttdeig, gulrøtter og hodekål er en knasende sprø og god variant.

Foto: Mette Lindgren/MyFoodPassion.net
Foto: Mette Lindgren/MyFoodPassion.net

Denne oppskriften er utrolig enkel, og resultatet er alltid fantastisk godt. La kyllingen kose seg i marinaden før en kjapp tur i ovnen. Ris og den friske salaten til er perfekt følge. De lange, grønne bønnene symboliserer dessuten lang levetid, skal vi tro asiatisk tro.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Biff trenger ikke alltid å være et tykt stykke med kjøtt. Skjær den i tynne strimler og hiv dem raskt i en wok med aromatiske smaker av hvitløk, ingefær, pepper og sesamfrø.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Dumplings er typisk gatemat i Asia, ypperlig til utflykter eller kveldskos. Godts oppskrift gjør det lekende lett. Har du fyll til overs, kan du lage kjøttboller som frityrstekes i samme gryten. Server med frisk koriander og søt chilisaus. Mmmmmm.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Alle har vel et barndomsminne av at de spiser fritert banan med iskrem på kinesisk restaurant. Så hvorfor ikke prøve deg på denne lette desserten (minus frityrgryta). Med en kule med is, gjør det smaken komplett.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Dette er en restaurantfavoritt hos mange, men visste du at du enkelt kan lage det selv hjemme? Det krever litt tid og forberedelser, men det er noe med tilfredsstillelsen av å lage sprøstekt and og pannekaker helt selv. Det er dessuten gøy og sosialt å invitere venner over på crispy duck da alle kan lage sine egne.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?