Sunn kosemat - lag klippfiskmos
Moste poteter med hvit fisk, olivenolje og hvitløk er den sunneste kosematen du kan lage til deg selv og dine venner. Her er oppskriften på brandade.
- Brandade er middelhavets fetter av vår egen norske plukkfisk, sier ukens matblogger Maj-Britt Aagaard til Godt.
- Den har røtter i Spania, Frankrike, og Italia, og de lager den med god jomfruolivenolje, hvitløk og ikke minst klippfisk. Den ekslusive norske eksportfisken bør vi her hjemme absolutt spise mer av, fortsetter hun.
- Brandade passer både til hverdags og fest, og definitivt til helgekosen. Dessuten funker den usedvanlig godt som trøstemat hvis du må spise i ensomhet. Dette er «comfort food» av rang. Til hverdags bruker jeg like godt vanlig torskefilet, men til festlige lag kliner jeg til med den fineste klippfisken jeg finner, understreker Maj-Britt.
- Jeg elsker havsmaken fra den salte klippfisken sammen med luftig, kremet hvitløkspotetmos, sier hun. Når hvitløken får trekke i melk, mister den de skarpe kantene og blir bare snill, søt og deilig. Litt som drømmekjæresten.
- Et triks med potetmosen er å ikke koke potetene i saltet vann, men dampe dem skikkelig godt av før mosing. Spe den ut med med glovarm H-melk og litt smør, og gi mosen en runde i miksmasteren rett før servering. Da får du fluffy mos til kos!
Ingredienser til fire personer
- 200 g utvannet klippfisk
- 6-8 skrelte, melne poteter
- 1,5 dl H-melk
- 3-4 store hvitløksfedd i grove biter
- 0,5 dl jomfruolivenolje
- 1 liten neve flatbladet persille, finhakket
- Salt og pepper
- 2 ss rømme
- Litt finsnittet rødløk
- Svarte oliven
Slik gjør du
1. Vann ut klippfisken som anvist på pakken, som regel et døgn. Gi fisken et oppkok i melk med hvitløk. Trekk gryta av plata når det begynner å koke. Sett på et lokk og la det stå og trekke 10-15 minutter. Det er ferdig når fisken flaker vakkert når du pirker i den med en gaffel.
2. Kok de skrelte potetene i usaltet vann til de er helt møre. Hell av vannet og damp potetene godt av i kjelen på den varme plata.
3. Mos dem så med en potetmoser og spe med litt av hvitløksmelken, men ikke alt! Du skal helst ikke ende opp med en vassen og blaut mos.
4. Så fisker du frem den gode, gamle miksmasteren og lar den snurre i potetmosen mens du sper på med olivenoljen i en tynn stråle.
5. Til slutt rører du inn klippfiskbitene, og de kan godt moses litt de også, hvitløksbitene og finhakket persille. Smak til med salt og pepper.
6. Ha brandaden i to små ildfaste former eller én større, og la den få 5 minutter under grillen. Da får du en deilig småsprø stekeskorpe.
Servér med en klatt rømme og litt finstrimlet rødløk, og gjerne noen svarte oliven hvis du har.
PS! Husk at vi på Godt.no elsker fine matbilder. Vi blir glad når du du tar bilde av maten du lager og deler den på instagram som #godtno. Kanskje du blir en av de heldige som får bilde ditt vist frem på siden vår «#godtfraleserne».
Publisert: 07.11.2013 kl. 07:39
Oppdatert: 07.11.2013 kl. 09:11
Lag deg en gratis konto