Lise Finckenhagens enkle og sunne Vietnam-inspirerte oppskrifter

TREND-BAGUETTE: Banh mi med sprø grønnsaker, marinert kjøtt og mye smak. Foto: Sara Johannessen / VG
TREND-BAGUETTE: Banh mi med sprø grønnsaker, marinert kjøtt og mye smak. Foto: Sara Johannessen / VG
Lise Finckenhagen

Klargjør sinn, kropp og gane for våren og lettere mat med teksturer og smaker fra Vietnam. 

Når jeg skal rydde opp i smaksløkene heller jeg bestandig mot det asiatiske kjøkkenet, gjerne det vietnaminspirerte med enkle råvarer og knasende sprø grønnsaker i herlig smaksbalanse.

Kontraster i smak, farge, konsistens og ingredienser er alltid viktig i matlaging, og spesielt i det asiatiske kjøkkenet. Man kommer langt med friske og ferske ingredienser krydret med ingefær, chili, lime, sesamolje, fiskesaus (fish sauce) og friske urter som koriander og mynte. Ingredienslisten kan ofte bli lang i jakten på best mulig harmoni og balanse i en rett. Men la deg ikke skremme av den grunn. Rettene er ikke kompliserte, og kanskje har du mange av ingrediensene i kjøkkenskapet allerede.

Myke vårruller (også kalt sommerruller) er helt perfekte for denne årstiden. Lett, sunt og knallgodt. Litt jobb med pakking og rulling er det, men resultatet er til de grader verdt innsatsen. Dippen skal være både frisk, sterk og søt. Se på oppskriften som et utgangspunkt, og gjør justeringer som treffer din gane best.

Det samme gjelder dressingen til nudelsalaten. Skjær grønnsakene i tynne strimler, vær raus med urtene og dryss over peanøtter, sprøstekt løk og hvitløk (begge deler kan kjøpes ferdig på boks), og jeg lover deg en smaksbombe av en salat. Hver bit er knasende sprø, sterk og syrlig, salt og søt på samme tid.

Har du en god kraft (kylling, svin eller storfe) har du også et perfekt utgangspunkt for en wontonsuppe (klar suppe med fylte pastaputer). Wonton-pastaplater kjøpes ferdig (som regel fryst) og fylles med en farse av svinekjøttdeig, reker, ingefær og vannkastanjer før de brettes sammen til pastaputer som ligner store tortellini.

Og så har vi trend-bagetten fremfor noen – banh mi. Jeg har laget en variant med sitrongressmarinerte nakkekoteletter (du kan også bruke kylling- eller oksekjøtt). Blander du sammen majones og sterk chilisaus får du en chilimajones som er perfekt til å smøre bagetten med. Legg i skiver av stekt eller grillet kjøtt og topp det hele med sursøte sprø grønnsaker og frisk koriander.

Det er skikkelig nam-nam!

Tagg matbildene dine med #godtno og post dem på Instagram - kanskje vi reposter!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?