Derfor er sjalottløk Arne Brimis favoritt-råvare

SMAKSBYGGER: Sjalottløken tilfører måltidet en ekstra dimensjon, ifølge kokk Arne Brimi som bruker den til alt. Foto: NTB Scanpix
SMAKSBYGGER: Sjalottløken tilfører måltidet en ekstra dimensjon, ifølge kokk Arne Brimi som bruker den til alt. Foto: NTB Scanpix
Håvard Egge
Håvard Egge

Kokk, restaurantsjef og kokebokforfatter Arne Brimi mener sjalottløken er som ham selv, en intens smaksbygger. 

Arne Brimi putter alltid sjalottløk i sekken når han er ute på tur.

- Har du sjalottløk og litt salt, så er du i mål, uansett om du skal fiske laks, skyte rype eller plukke sopp, sier han.

Til daglig driver Brimi restauranten Vianvang i fjellet ovenfor hjemstedet hans i Vågå. Her er han opptatt av å bruke råvarer med norsk opprinnelse.

- Jeg har mange favorittråvarer, men sjalottløken er den jeg bruker oftest. Den byr på seg selv i fryktelig mange sammenhenger. Enten du bruker sjalottløk som grunnlag for en kraft eller saus, eller saltbaker dem i ovnen, så vil den alltid tilføre en ekstra dimensjon, mener Brimi.

Sjalottløken har noen av egenskapene Brimi setter aller mest pris på i en råvare:

- Den er billig, tilgjengelig, ukommersiell og ekte.

Rå sjalottløk er ikke godt, påpeker han, annet enn i en vinaigrette. Den trenger varmebehandling for at smaken skal komme frem.

- Aromastoffene i sjalottløk preger maten den tilsettes, og gjør retten bedre. Derfor er den en perfekt smaksbygger.

SMAKFULL TOAST: Prøv en annerledes bruschetta med ovnsbakt sjalottløk og cherrytomater. Klikk her for oppskrift. Foto: Jane H. Johansen/Veganmisjonen.no
SMAKFULL TOAST: Prøv en annerledes bruschetta med ovnsbakt sjalottløk og cherrytomater. Klikk her for oppskrift. Foto: Jane H. Johansen/Veganmisjonen.no

Da Arne var liten dyrket moren sjalottløk hjemme i hagen. Det ble starten på et livslangt forhold for den kommende mesterkokken.

Da «Gutta på tur» ble sendt på TV2 på 90-tallet, ble Brimi kjent nettopp for lidenskapen til, og ikke minst uttalen av, «sjalouttlauk».

Siden har løkens populariteten i Norge økt betraktelig, og i dag er det mange norske løkprodusenter som dyrker den lille, intense løken.

Sesongen varer fra august til april, og ifølge Brimi er jordsmonnet vårt godt egnet for den lille løken. På Vianvang bruker han både lokalproduserte sjalottløk i tillegg til flere av de slagene løk-pakkeriene kan tilby ham.

- Det er gøy å leke seg med de forskjellige typene. Alt fra banansjalottløk til den vesle grå gammeldagse sjalottløken med intens smak, forteller Brimi, og legger til:

- Å ha god sjalottløk er en gastronomisk nødvendighet.

Det finnes mange typer sjalottløk, men felles for dem er at de består av flere fedd og er mindre enn vanlig løk. Sjalottløk har en mer aromatisk smak, og er mest vanlig i fransk og sør-østasiatisk mat.

Enkel saus med sjalottløk til laks eller biff

Kok skiver med sjalottløk i fløte og smake til med salt.

Viltsaus

Kok 3 dl rødvin og 4 sjalottløk i skiver i fem minutter, slå på 3 dl fløte, kok deretter til sausen blir kremaktig.

Bak i ovnen

Brimi foreslår å bake hele sjalottløk i skallet oppå grovt havsalt i 40 minutter på 180 grader. Press dem deretter ut av skallet og servér, for eksempel med helstekt lammelår utover høsten.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?