Lag tre digge bakverk av en grunndeig

23. oktober 2015Aktuelt
LYKKE: Hvem er det som ikke elsker fersk gjærbakst? Her representert ved skoleboller med solbær og kanelknuter, den nye kanlbollen. Foto: Sara Johannessen/VG.
LYKKE: Hvem er det som ikke elsker fersk gjærbakst? Her representert ved skoleboller med solbær og kanelknuter, den nye kanlbollen. Foto: Sara Johannessen/VG.

Har du grunndeigen i orden er det bare fantasien som setter grenser for hvilken gjærbakst du kan trylle frem.

Kjølige høstdager er som skapt for kos og innehygge. Når rimfrosten ligger som et tynt lag melisglasur er det helt perfekt å varme seg på en saftig bolle og nystekt gjærbakst. Ja, det er like greit å finne frem kjøkkenmaskinen med det samme, for her skal det eltes, og det skal eltes lenge og vel for best resultat. Nå er det nemlig litt «ut» å bruke den tradisjonelle fremgangsmetoden med å smelte smøret først – det romtempererte smøret skal eltes inn til slutt for å oppnå en enda finere og saftigere bakst. Dagens grunnoppskrift er et flott utgangspunkt som gir mange valgmuligheter innen form og fyll.

Kanelsnurrene har fått en konkurrent i «trendy» kanelknuter, som i og for seg er en variasjon over samme tema, men altså med et noe mer knytt utseende. Fortvil ikke dersom du ikke får helt dreisen på knytingen med det samme, det smaker ganske så likt enten bollen er knytt, snurret, tvistet eller flettet. Og en forknytt bolle er tross alt mye bedre enn ingen bolle i det hele tatt.

Jeg har også laget en ny variasjon av kringlen – med revet marsipan og blåbær. Pynter du den med tørkede røde og blå bær får kringlen en mye mer moderne «look».

De høyt elskede skolebrødene kan også varieres. Kombinasjonen vaniljekrem og rørte solbær er verdt å merke seg. De godt fylte solbærbollene kan nytes både med og uten ekstra topping, og de er aller best lune. Når det gjelder disse bollene, er regelen at for mye av det gode er helt supert. Du vet skolebrødene er perfekte når du sitter igjen med vaniljekrem på nesa og melisglasur på fingrene.

God bakst!

Publisert: 23.10.2015 kl. 14:01
Oppdatert: 04.11.2016 kl. 16:04


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?