Til hovedinnhold

Derfor blir egget grønt - og slik unngår du det

22. januar 2015Aktuelt
UDELIKAT: Bare noen minutter for lenge i kjelen kan ødelegge eggets delikate utseende.
UDELIKAT: Bare noen minutter for lenge i kjelen kan ødelegge eggets delikate utseende.
Foto: Scanpix

Det skal ikke mye til for å slippe grønne egg på kaviarskiven.

Det føles unektelig kjipt å koke seg et egg, bare for å finne en uapetittlig grønn farge rundt eggeplommen. Men bare ta det med ro: Det betyr verken at egget er for gammelt eller smittet av en mystisk sykdom.

– Den grønne fargen kommer av en reaksjon mellom jern og svovel i plommen og eggehvitten, og er helt ufarlig, forteller Marit Løvbrøtte, matrådgiver hos MatPrat.

Løvbrøtte sier at det er to ting som kan forårsake grønnfargen.

- Ettervarmen kan føre til at reaksjonen settes i gang, hvis du ikke avkjøler egget bra nok etter koking, og lar det ligge lenge etterpå. Det samme kan skje hvis du rett og slett koker egget for lenge, sier matrådgiveren.

FRISTELSE: Nam, bløtkokt egg med riddertoast er uimotståelig. Klikk her for oppskrift.
FRISTELSE: Nam, bløtkokt egg med riddertoast er uimotståelig. Klikk her for oppskrift.
Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Perfekt egg

Grønnfargen fører ikke til usmak, selv om det kanskje ser rart ut. Men for lang koketid kan generelt føre til en tørrere og mindre saftig eggeplomme.

– I enkelte land er det viktig å koke egget lengre for å unngå salmonellasmitte. Det behøver vi ikke i Norge, så da kan vi koke egget slik at plommen fortsatt er smakfull og saftig, sier Løvbrøtte, og fortsetter:

– Hvis du vil koke et perfekt egg er det viktig å bruke romtempererte egg. Hvis egget er kjøleskapskaldt, kan det vært lurt å stikke et hull i den butte enden hvor det er luft under skallet. Dette er fordi luften utvider seg når den blir varm, og da blir det ikke plass i egget. Ved å lage et hull slipper luften ut såpass raskt at egget ikke sprekker, tipser matrådgiveren.

Hun kan fortelle at kalde egg kokes opp fra kaldt vann, mens tempererte legges i kokende vann.

Ifølge matsiden Chow er hemmeligheten bak en perfekt gul plomme å legge eggene i kaldt vann, la vannet koke opp, skru av varmen og legge på lokket. Etter 15 minutter skal eggene være klare.

Mesterkokk Christian André Pedersen har også delt hvordan du får perfekt kokte egg.

Klar, ferdig, kok!

Så lenge skal du koke egget:

  • Bløtkokt: 3-6 minutter
  • Smilende (fast eggehvite, flytende plomme): 6-8 minutter
  • Hardkokt: 8-10 minutter

Hvordan pleier du å koke egg? Del gjerne tips i kommentarfeltet under.

Publisert: 22.01.2015 kl. 09:24
Oppdatert: 28.09.2022 kl. 14:48


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?