Derfor blir egget grønt - og slik unngår du det
Det skal ikke mye til for å slippe grønne egg på kaviarskiven.
Det føles unektelig kjipt å koke seg et egg, bare for å finne en uapetittlig grønn farge rundt eggeplommen. Men bare ta det med ro: Det betyr verken at egget er for gammelt eller smittet av en mystisk sykdom.
– Den grønne fargen kommer av en reaksjon mellom jern og svovel i plommen og eggehvitten, og er helt ufarlig, forteller Marit Løvbrøtte, matrådgiver hos MatPrat.
Løvbrøtte sier at det er to ting som kan forårsake grønnfargen.
- Ettervarmen kan føre til at reaksjonen settes i gang, hvis du ikke avkjøler egget bra nok etter koking, og lar det ligge lenge etterpå. Det samme kan skje hvis du rett og slett koker egget for lenge, sier matrådgiveren.
Grønnfargen fører ikke til usmak, selv om det kanskje ser rart ut. Men for lang koketid kan generelt føre til en tørrere og mindre saftig eggeplomme.
– I enkelte land er det viktig å koke egget lengre for å unngå salmonellasmitte. Det behøver vi ikke i Norge, så da kan vi koke egget slik at plommen fortsatt er smakfull og saftig, sier Løvbrøtte, og fortsetter:
– Hvis du vil koke et perfekt egg er det viktig å bruke romtempererte egg. Hvis egget er kjøleskapskaldt, kan det vært lurt å stikke et hull i den butte enden hvor det er luft under skallet. Dette er fordi luften utvider seg når den blir varm, og da blir det ikke plass i egget. Ved å lage et hull slipper luften ut såpass raskt at egget ikke sprekker, tipser matrådgiveren.
Hun kan fortelle at kalde egg kokes opp fra kaldt vann, mens tempererte legges i kokende vann.
Ifølge matsiden Chow er hemmeligheten bak en perfekt gul plomme å legge eggene i kaldt vann, la vannet koke opp, skru av varmen og legge på lokket. Etter 15 minutter skal eggene være klare.
Mesterkokk Christian André Pedersen har også delt hvordan du får perfekt kokte egg.
Klar, ferdig, kok!
- Bløtkokt: 3-6 minutter
- Smilende (fast eggehvite, flytende plomme): 6-8 minutter
- Hardkokt: 8-10 minutter
Hvordan pleier du å koke egg? Del gjerne tips i kommentarfeltet under.