Så ofte bør du bytte ut kjøkkenutstyret ditt

11. september 2015Aktuelt
SPAR IKKE PÅ ALT: Både tresleiver og kjøkkenkluter har godt av å bli byttet ut med jevne mellomrom. Foto: NTB Scanpix.
SPAR IKKE PÅ ALT: Både tresleiver og kjøkkenkluter har godt av å bli byttet ut med jevne mellomrom. Foto: NTB Scanpix.

Sprukne tresleiver og slikkepotter, sløve kniver og oppvaskutstyr - disse tingene bør jevnlig byttes ut på kjøkkenet.

Ikke alt varer evig. Og selv om mye av det kjøkkenutstyret vi kjøper kan vare et helt voksenliv (som en god kokkekniv), og til og med gis videre til neste generasjon (som en god støpejernspanne); er det noe av det vi bruker på kjøkkenet som har godt av å byttes ut en gang i mellom.

Food and Wine skrev i august om det kjøkkenutstyret du ikke visste at kunne gå ut på dato, og oppfordrer oss til å bytte ut både grønnsakskniver og teflonpanner hvert andre år.

Dette kjøkkenutstyret må byttes ut med jevne mellomrom:

Oppvaskbørste og -klut

Oppvaskkluten er en av de største bakteriekildene på kjøkkenet ditt. Mye fordi de aller fleste av oss er altfor dårlige til å vakse den godt etter bruk. Mattilsynet anbefaler å bytte ut oppvaskluten ofte. Det betyr ikke at du må kaste den, den kan gjenbrukes etter en vask i vaskemaskin på minst 65 grader eller hvis du legger den i klor over natten.

Oppvaskbørsten din bør også vaskes godt etter hver bruk, og byttes ut når du ser at den er skitten og børsten begynner å bli mindre stri. Fordi om du tar i bruk en ny oppvaskbørste, betyr det ikke at du trenger å kaste den gamle. En gammel oppvaskbørste kan brukes til å vaske ovnen, for eksempel.

Bytt ut oppvaskkluten flere ganger i uken og oppvaskbørsten annenhver uke. Eller når de er synlig møkkete.

Tresleiver

HELT NATURLIG: Sleiver og skjeer i tre var noen av de første kjøkkenredskapene som ble tatt i bruk. Foto: NTB Scanpix.
HELT NATURLIG: Sleiver og skjeer i tre var noen av de første kjøkkenredskapene som ble tatt i bruk. Foto: NTB Scanpix.

Tresleiver er uunnværlig for mange av oss. Men når treet begynner å slå sprekker er det på tide å bytte dem ut. Det kan sette seg bakterier i sprekkene og det er ikke sikkert at du klarer å rengjøre dem helt selv om du er nøyaktig. Og apropos rengjøring, aller helst skal du vaske tresleivene dine for hånd. Varmen i oppvaskmaskinen kan gjøre at treet slår sprekker enda raskere. I tillegg skal ikke tre være under vann så lenge, da man åpner porene i treverket og det utvider seg og kan miste formen.

Bytt ut tresleivene dine hvert tredje år. Eller når de har fått synlige sprekker.

Knivene i blenderen

ANNEN HVERT ÅR: Det er enkelt å bytte ut knivbladene i blenderen. Foto: NTB Scanpix.
ANNEN HVERT ÅR: Det er enkelt å bytte ut knivbladene i blenderen. Foto: NTB Scanpix.

Akkurat som vanlig kniver vil knivbladene i en blender bli sløve ved bruk. Men det er vanskelig å få slipt disse små knivene selv. Alle blenderprodusentene selger knivblader separat og det er lett å skru ut elementet med bladene og erstatte med en ny.

Bytt ut knivene i blenderen hvert andre år. Eller oftere, avhengig av hvor ofte du bruker den.

Skjærebrett av plastikk

SPREKKER?: Begynner skjærebrettet å få mange sprekker er det på tide å gå til anskaffelse av nytt. Foto: NTB Scanpix.
SPREKKER?: Begynner skjærebrettet å få mange sprekker er det på tide å gå til anskaffelse av nytt. Foto: NTB Scanpix.

Skjærebrett i plastikk er ypperlig til mat som avgir mye lukt og smak, fordi de er lettere å rengjøre enn skjærebrett i tre. Samtidig har de et begrenset livsløp. Når man skjærer i brettet blir det kutt i plastikken og etterhvert blir disse så mange og dype at man ikke lenger får skjærebrettet helt rent. Da bør man investere i et nytt.

I tillegg til at skjærebrettene bør byttes ut jevnlig, bør du ha forskjellige skjærebrett for grønnsaker, rå fisk og kjøtt og stekt kjøtt og fisk slik at du unngår kryssforurensning (at det sprer seg bakterier fra uren mat til ren mat) når du står på kjøkkenet.

Bytt ut plastskjærebrettene dine hvert andre år. Eller når det begynner å få mye sprekker.

Slikkepotter

Du kan ikke forvente at en slikkepott i plast holder noe særlig lenger enn et par år. Etter hvert vil det bli sprekker i plastikken som gir god grobunn for bakterier, eller du bruker den i en varm gryte som gjør at plasten blir varm og misformet. Noe mat vil også sette farge på plastikken, og da er ikke slikkepotten særlig delikat lenger og bør erstattes med en ny.

Bytt ut slikkepottene dine hvert andre år. Eller når de får sprekker eller blir misfarget.

Publisert: 11.09.2015 kl. 09:58
Oppdatert: 18.09.2015 kl. 16:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?