Til hovedinnhold

På kjøkkenbenken med Hans Erik Dyvik Husby: - Har spist zebra, flaggermus og pinnsvin.

17. juli 2015Aktuelt
GRILLKONGE: Hans Erik Dyvik Husby er over middels glad i grilling, og har blant annet en grill formet som et lokomotiv. Foto: Jørgen Braastad/VG
GRILLKONGE: Hans Erik Dyvik Husby er over middels glad i grilling, og har blant annet en grill formet som et lokomotiv. Foto: Jørgen Braastad/VG

Denne «rockekokken» bryr seg ikke om politisk korrekthet når han skal spise.

Hver uke i sommer tar Godt en prat med matglade kjendiser i serien «På kjøkkenbenken». Denne uken har vi snakket med artist og grillentusiast Hans Erik Dyvik Husby.

FAKTA:Navn: Hans Erik Dyvik Husby
Født: 15.06.1972
Fra: Å i Lofoten
Sivil status: Singel
Kjent for: Artist, var blant annet vokalist i bandet Turboneger. Kokebokforfatter og grillentusiast. Aktuell med kokeboken «Helvetes gode burgere», og sin egen grillmatserie på Rema1000.Foto: Privat
FAKTA:Navn: Hans Erik Dyvik Husby Født: 15.06.1972 Fra: Å i Lofoten Sivil status: Singel Kjent for: Artist, var blant annet vokalist i bandet Turboneger. Kokebokforfatter og grillentusiast. Aktuell med kokeboken «Helvetes gode burgere», og sin egen grillmatserie på Rema1000.Foto: Privat

- Hei, og god sommer! Hvor går ferien i år?

- Den går til farfar i Arendal. Jeg liker egentlig norsk sommer, og sparer heller sydenturen til høsten. Jeg vil ikke risikere å gå glipp av solen hvis det er fint vær i Norge.

- Hva pleier du å spise når du har ferie?

- Enormt mye grillmat. Jeg har jo reist jorda rundt på turné, og har derfor vært mye i USA. Der oppdaget jeg barbecue-kulturen, som heldigvis har begynt å komme litt over til Norge. Endelig kan vi grille noe annet enn flintsteik og sommerkoteletter.

- Hvor reiser du for den ultimate matferien?

- Jeg elsker det amerikanske kjøkkenet. Det er veldig undervurdert. Det er et enormt mangfold av kulturer som møtes der, så det er desidert det mest spennende kjøkkenet. I Europa må jeg trekke frem Baskerland, med sine fantastiske råvarer og lange tradisjon for å lage mat. I tillegg har de både en høy konsentrasjon Michelin-restauranter, og flotte pub-er med tapas og griller.

- Hva er din favorittdrikke?

- Hmm. Shit. Pilsner. Jeg er egentlig utrolig konservativ der. Jeg synes det blir veldig mye mas med IPA, stout og spesialøl. Det finnes grenser for hvor mange lokale IPA-er jeg gidder å smake. Pilsner slår aldri feil - det smaker liksom aldri sitronskall eller grevling.

- Hvordan oppstod matinteressen din?

- Egentlig som en dyd av nødvendighet da mor døde på syttitallet, og det bare var far og to gutter igjen. Plutselig hadde vi et kjøkken vi måtte håndtere. Det fungerte som en samlende greie: Kjøkkenet skulle være et sted vi skulle kose oss. En oase hvor verdens ondskap skulle stenges ute.

- Hva er ditt første matminne?

- Da jeg fikk servert spaghetti bolognese som to-åring. Det var ikke mye som traff munnen, og sånn er det den dag i dag når jeg spiser spaghetti. Det meste havner i ansiktet eller håret.

- Hvilken kokk beundrer du og hvorfor?

- Jeg er egentlig en veldig stor fan av Eyvind Hellstrøm. Jeg synes hans tradisjonelle, konservative franske skole, blandet med en folkeliggjøring av det å lage god mat, er veldig bra. Det er flott at en så godt utdannet kokk går ut av elitekjøkkenet for å spre matkultur til folket.

- Har du noensinne kokkelert med han?

- Vi har aldri lagd mat sammen, men jeg har spist hjemme hos han. Rett før jul i fjor fikk jeg servert lutefisk med hvit trøffel. Det var innovasjon av det helt store.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJØKKENGLEDE: For Husby er kjøkkenet en oase der man kun skal kose seg. Foto: Javad M. Parsa/VG
KJØKKENGLEDE: For Husby er kjøkkenet en oase der man kun skal kose seg. Foto: Javad M. Parsa/VG

- Hva er din verste kjøkkenkatastrofe?

- Det vil jeg ikke snakke om. Neida. Altså. Jeg hadde en krise i 1995 da jeg skulle servere hjemmelaget chili con carne til et selskap. Jeg overdrev mengden chili, og brukte svinehjerter i stedet for kjøttdeig. Ingen klarte å spise det. Ellers skulle jeg lage bacalao på hytta en gang, og fikk ikke vannet ut fisken ordentlig. Det ble en saltgryte med fiskekonsistens.

- Hva er den rareste maten du liker?

- Det rareste jeg har spist er nok pinnsvin. Jeg var i Vietnam og var på en restaurant som serverte trua dyrearter. Den lå på bakrommet til en annen restaurant, og istedenfor en meny var det bare masse bur og akvarier. All maten var levende og satt og kikket på deg. Så da bestilte jeg pinnsvin. Og flyvende hund - en sånn kjempeflaggermus.

- Tjobing. Var det godt, da?

- Det var kjempegodt. Vi spiste slanger, skilpadder, to typer pinnsvin, noen fuglearter de bare fant en gang i halvåret...

- Kanskje ikke noe du hadde spist i Norge?

- Nei, vi er ikke der at vi spiser trua dyrearter her i Norge ennå. Jeg mener vi må skynde oss og spise dem opp, siden det er så få igjen av dem. Neida. Men altså, jeg følger ikke det som er politisk korrekt her hjemme. Da hadde jeg jo bare spist fårikål og havregrøt.

- Fra pinnsvin til noe annet - hva er det beste måltidet du har spist, da?

- Åj, det er vanskelig. Men jeg tror jeg må trekke fram en gang matklubben og jeg lagde pulled pork av mangalitsasvin (veldig marmorert og eksklusivt svinekjøtt, journ. anm.), og serverte det på koreansk vis med kimchi og ris. Helt fantastisk. Vi i matklubben er en liten gjeng som går amok, og lager mye rart. En gang lagde vi zebracarpaccio.

- Hva har du alltid i kjøleskapet, da?

- Jeg har sjeldent noe i kjøleskapet, og kjøper egentlig inn det jeg trenger dag for dag.

- Hvis du skulle spist én rett resten av livet - hva skulle det vært?

- En klassisk burger med løk, bacon, ost, dressing, og kanskje litt sylteagurk. Jeg er lei av tomaten. Hva gjør den egentlig på burgeren? En burger skal smake stekt, svidd, smelta - og litt usunt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLASSIKER: Hans Erik Dyvik Husby foretrekker klassiske burgere. Foto: Privat
KLASSIKER: Hans Erik Dyvik Husby foretrekker klassiske burgere. Foto: Privat

- Hva er signaturretten din?

- Jeg har én rett som aldri slår feil: Pernod-dampet steinbit. Da kremer jeg Pernod-en etter at den har blitt brukt til damping, har i rosépepper og kamskjellskiver på slutten. Så serverer jeg med oljestekte fennikelskiver, og en akevittpotetsalat med olje, eddik, agurk og løk.

- Hva serverer du når du har selskap?

- Veldig ofte helstekt êntrecote. Grillet om sommeren, ovnsstekt på vinteren.

- Hva ville du aldri ha spist?

- Alt går i grisen. Det finnes ikke noe mat jeg ikke ville ha spist.

- Hva er det rareste du har fått servert borte på middag?

- Kanskje balut (et andeegg som inneholder et embryo, journ. anm.). Som forøvrig er veldig godt.

- Hva er ditt smarteste kjøkkentriks?

- Skjær et snitt i en hel chili, og ha den i maten. Ta den ut når du synes det er sterkt nok. Da har du full kontroll på styrken. Hvis du derimot tilsetter finhakket chili, og det blir for sterkt, kan du ikke gjøre noe med det.

- Hva ville du servert på en første date?

- En chilensk rett som heter «vaktler i rosesaus». Da steker man masse vaktler i nøttesmør, og lager en saus på en infusjon av roseblader. Og så danderer du roseblader rundt. Det er veldig godt, og den mest romantisk eretten jeg kan komme på.'

- Wow, det hørtes flott ut. Så, til slutt: Hvilke tre ingredienser ville du tatt med deg på en øde øy?

- Smør, salt og brunt sukker. Jeg har faktisk alltid med meg et reisekokkesett når jeg flyr.

- Hvorfor det?

- Hvis flyet styrter i Andesfjellet, så vil jeg lage noe ordentlig hvis vi må ty til kannibalisme. Jeg har til og med med meg en kokkelue, og skal foreslå kannibalisme asap. Haha, jeg bare kødder. Eller..? Neida. Joda.

Fire kjappe

1. Vert eller gjest?

- Vert

2. Vann eller vin?

- Vin.

3. Kjøtt eller fisk?

- Kjøtt.

4. Vennefest eller kjendisfest?

- Vennefest.

Les flere På kjøkkenbenken her:

Publisert: 17.07.2015 kl. 10:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?