Derfor er sjokolade konditorens favoritt

27. april 2015Aktuelt
SJOKOLADE: Enkle og uimotståelige sjokoladetrøfler er alltid en vinner. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen / VG
SJOKOLADE: Enkle og uimotståelige sjokoladetrøfler er alltid en vinner. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen / VG
Monica Flatabø
Monica Flatabø

Ekte vare med høy kakaoprosent er ren lykke for konditor Lars Lian.

- Ah! Fyldig, rik, rund...

Når konditor Lars Lian skal beskrive en virkelig god sjokolade høres det ut som om han snakker om den fineste vin.

- Og etterpå skal det nesten stikke litt i svelget.

- Stikke?

- Ja, man skal i alle fall ikke sitte igjen med et parfymert, klissete belegg i munnen. Sånne sjokoladefigurer som ligger i julekalendere - de fortjener ikke å bli kalt sjokolade engang.

Lars Lian er ikke alene om å elske sjokolade. I 2013 spiste nordmenn gjennomsnittlig 9,7 kilo hver. Det er mer enn dobbelt så mye som i 1970.

- Jeg har alltid vært begeistret for sjokoladesmaken. Jeg synes den er helt magisk. Som konditor er det den råvaren jeg setter aller mest pris på. Rå sjokolade er noe av det beste jeg får. Å legge en sjokoladebit med 64 prosent kakao på tunga, og bare la den smelte - det er lite som smaker så godt som det.

SJOKO-FAN: Konditormester Lars Lian elsker sjokolade, spesielt en med 64 prosent kakaoinnhold. Foto: Helge Mikalsen/VG
SJOKO-FAN: Konditormester Lars Lian elsker sjokolade, spesielt en med 64 prosent kakaoinnhold. Foto: Helge Mikalsen/VG

Ordentlig sjokolade

Men sjokolade er ikke bare sjokolade. Hvis du skal slå til og bake en skikkelig, deilig sjokoladekake i ferien, synes Lars Lian at du bør være kresen i valg av råvarer.

- Hvis jeg skal gi ett råd, må det være å kjøpe ordentlig sjokolade de gangene man virkelig skal nyte. Det koster kanskje litt mer, men det er verdt det. Selv kjøper jeg Valrhona, men en god kokesjokolade kan også gå an.

Det neste du bør tenke på når du skal bake med sjokolade er smelteprosessen.

Lars Lian anbefaler alle glade amatører å bruke vannbad, da brenner vi ikke sjokoladen.

Husk: Vannet skal ikke koke. Og viktigst: Det må ikke komme en eneste vanndråpe i sjokolademassen. Da stivner den til.

- Dekk gjerne kasserollen med plastfilm. Da er du sikker på at sjokoladen blir perfekt å jobbe videre med.

Så, et lite skår i gleden: Verden produserer ikke nok kakao. Analytikere i de store sjokoladeselskapene har regnet seg frem til at dersom etterspørselen fortsetter å øke uten at kakaoproduksjonen greier å holde tritt, vil verden rett og slett gå tom for sjokolade. Så vi får nyte, mens vi ennå kan.

Visste du at ...

Den engelske forskeren Dawid Lewis undersøkte de kroppslige reaksjonene til par i 20-årene etter en heftig klining og en bit sjokolade. Resultatene var klare: Kyssingen fikk hjertet til å slå fortere, men sjokoladen satt i gang de aller sterkeste reaksjonene i hjernens nytelsessenter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYTELSE: Mektig og uimotståelig. Oppskriften på denne sjokoladeformen med After Eight finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG
NYTELSE: Mektig og uimotståelig. Oppskriften på denne sjokoladeformen med After Eight finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG

Konfektkake med appelsin

320 gram mørk sjokolade

(ca. 53 prosent)

250 gram usaltet smør

80 gram sukker

3 egg

50 gram Mascarpone (kan erstattes med Crème Fraîche)

Revet skall fra 1/3 av en appelsin, enten økologisk eller godt vasket

Smelt først sjokoladen i vannbad. Smelt smør og sukker sammen i en annen gryte. Rør den smeltede sjokoladen sammen med sukker- og smør-blandingen. Tilsett revet appelsinskall. Bland forsiktig inn eggene. Ha Mascarponen i en bolle, hell noe av sjokolade-deigen over og rør dette godt sammen. Bland dette sammen med resten av deigen. Hell over i en springform, bunnen må være dekket av bakepapir. Stekes på 140 grader i ca. 25 minutter. Avkjøl kaken over natten. Del den i stykker mens den ennå er kald og server romtemperert sammen med friske bringebær og lettpisket fløte eller is.

Hva lager du med sjokolade? Del tips i kommentarfeltet under.

Publisert: 27.04.2015 kl. 16:47


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?