Matguide til Stockholm: Moderne husmannskost, skjærgårdslunsjer og middag rett fra vedovnen

22. april 2016Aktuelt
GLADE DAGER: Stockholm byr på gode spisesteder - til alle måltider; start dagen med en skalldyrfest på Urban Deli og avslutt med et glass på uteserveringen på Riche. Foto: Urban Orzolek/Riche.
GLADE DAGER: Stockholm byr på gode spisesteder - til alle måltider; start dagen med en skalldyrfest på Urban Deli og avslutt med et glass på uteserveringen på Riche. Foto: Urban Orzolek/Riche.

Om du er mest opptatt av maten eller atmosfæren spiller liten rolle. I Stockholm byr de fleste steder på begge deler.

For mange er det å være turist i Stockholm å rusle gatelangs i Gamla Stan og ta en båttur i skjærgården. Det er Östermalm med Stureplans eksklusive butikker, Skeppsholmen med Moderna Museet, Djurgarden, Skansen og ABBA. Men Stockholm byr også på mye godt for magen.

Stockholm konkurrerer stadig med København om å være Skandinavias beste matby (sorry, Oslo!), og vi er ennå ikke helt sikre på hvilken av dem som er vår favoritt. I mellomtiden tar vi gjerne jobben med å vurdere tilbudet.

Her er våre aller beste spisetips til en helg i vakre Stockholm:

FROKOST

Urban Deli

Foto: Urban Orzolek.
Foto: Urban Orzolek.

Urban Deli er mer enn et bakeri; det er en matbutikk, en café, et bakeri og et surdeigshotell. De har for tiden tre utsalgssteder i Stockholm, hvor Nytorget var førstemann ut. Her kan du først spise frokost og så plukke med deg gode matbiter til en piknik senere på dagen.

Maten: Real frokostmat med hjemmebakt brød; til lunsj og middag får du svensk husmannskost med moderne vri.

Stemningen: Koselig og litt hektisk med Brooklyn-vibes, hus-DJ’er og deilig duft av surdeigsbakst.

Verdt å vite: For de som tar en litt sen frokost har Urban Deli også en spennende cocktail-meny – med drinker som «Summer is not far away» og «An Englishman in Mexico».

$$: NOK 115 for en stor frokost inkludert kaffe.

Adresse: Nytorget 4, 116 40 Stockholm

Tel: +46 8 425 500 30

Riche

Foto: Niklas Alexandersson.
Foto: Niklas Alexandersson.

For de som er opptatt av slikt er Riche kanskje det beste stedet i Stockholm for people-watching. De innrømmer det til og med selv når de beskriver seg som «en social tummelplats for makt- og kultureliten, unga hippa og gamla rävar». Også har de en fantastisk frokostmeny.

Maten: Organiske egg, amerikanske pannekaker, petit dejeuner, müsli, havregrøt og all annen frokostmat du kan tenke deg.

Stemningen: En liten bit av Paris i Stockholm med gullspeil, hvite linduker og krystall-lysekroner.

Verdt å vite: Den første Skagen-toasten ble laget på Riche, det er deres spesialitet og de serverer den fra morgen til kveld.

$$: NOK 245 for en stor frokost inkludert kaffe og juice.

Adresse: Birger Jarlsgatan 4, 114 34 Stockholm

Tel: +46 8 545 035 60

LUNSJ

Teatern på Ringen

Foto: Teatern/Ringen.
Foto: Teatern/Ringen.

Ni av Sveriges mest kjente kokker har åpnet en mathall i Ringen kjøpesenter. Her er de lekne og upretensiøse og det er ingen jakt på Michelinstjerner, det skal bare være god mat som alle kan ha glede av.

Maten: Ni forskjellige utsalgssteder som serverer alt fra håndlagde pølser og tradisjonelle cheeseburgere til autentisk japansk ramen og vietnamesisk báhn mì.

Stemningen: Sitteplassene er bygd i et slags amfiteater med utsikt til alle de forskjellige utsalgsstedene, intimt med svenske designdetaljer.

Verdt å vite: Hvis man har helt forskjellige lunsjønsker er Teatern perfekt - her kan alle velge det kjøkkenet de helst vil spise fra og så sette seg sammen og spise.

$$: Fra NOK 100 for en lunsjrett.

Adresse: Götgatan 132, 118 62 Stockholm

Tel: +46 8 696 30 31

Fjäderholmarnas Krog

Foto: Fjäderholmarnas Krog.
Foto: Fjäderholmarnas Krog.

Fjäderholmarnas Krog ligger en 25 minutters båttur fra Stockholm sentrum, så det er som å være på ferie i ferien. Det smaker svensk sommer her og det er like fint å sitte inn i den store spisesalen å se ut på været, som å nyte solen på den store verandaen.

Maten: Sommermat med svensk stemning, skalldyr og biffer og nypoteter; det er enkelt og godt.

Stemningen: Sommerstemning med store vinduer og utsikt over den svenske skjærgården.

Verdt å vite: Det går to skjærgårdsbåter fra byen til Fjäderholmarna, det er en omtrent 15 minutters båttur fra byen til kroen.

$$: NOK 245 for en stor frokost inkludert kaffe og juice.

Adresse: Stora Fjäderholmen, 111 15 Stockholm

Tel: +46 8 718 33 55

KAFFE

Fotografiska

I kaféen på Fotografiska kan du nyte en kopp hjemmebrent kaffe med utsikt over Stockholms vakre kanaler. På kvelden gjør de kaféen om til en bar hvor de serverer lekre, økologiske cocktails.

Maten/kaffen: lette lunsjretter og lekkert bakverk, i helgene serverer de også varme supper.

Stemningen: Utsikten over Stockholm fra vindusbordene er fantastisk, godt rammet inn av moderne svensk design.

Verdt å vite: Du må ha inngangsbillett til museet for å kunne gå på kaféen, men så bør du også ha vært innom her mens du er i Stockholm.

$$: NOK 35 for en kaffe.

Adresse: Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm

Tel: +46 8 50 900 500

MIDDAG

Ekstedt

Glødende kull og røyken fra grillen setter smak på alle rettene på Ekstedt. Dette er motsetningen til molekylærgastronomi; Ekstedt serverer lokale, sesongbaserte råvarer tilberedt på enklest mulig vis og bruker bare naturlige varmekilder.

Maten: Det er ujålete nordisk servert som satte fire eller seks retter, menyen endres hver måned.

Stemningen: Enkelt og delikat med tydelig skandinavisk preg, den åpne kjøkkenløsningen med den store vedovnen i midten skaper god, varm stemning.

Verdt å vite: Vinmenyen er svært ambisiøs og de kjøper gjerne viner fra små produsenter – og så har de gode alkoholfrie drikkealternativer.

$$: NOK 1100 for seks retter.

Adresse: Humlegårdsgatan 17, 114 46 Stockholm

Tel: +46 8 611 12 10

Lilla Ego

Lilla Ego er en koselig nabolagsrestaurant i Vasastan med en svært kort og enkel meny. Kokkene har begge vunnet «Årets kokk» i Sverige, men har lagt listen litt lavere på restauranten. Det føles godt og hjemmekoselig å komme inn her.

Maten: Rene, svenske smaker med en tvist; som sitronpølser og andebryst med gresskarkrem.

Stemningen: Kult, nostalgisk og hjemmesnekret med restaurerte loppemarkedmøbler og håndskrevne menyer på veggene.

Verdt å vite: Det kan være vanskelig å få bord, men det er mulig å snappe til seg et par plasser i baren hvis du er tidlig ute. Regn med å stå i kø hvis du kommer etter klokken 18.

$$: Fra NOK 275 for en hovedrett.

Adresse: Västmannag 69, 113 46 Stockholm

Tel: +46 8 27 44 55

SHOPPING

Svenskt Tenn

Svenskt Tenn er en av Stockholms mest spennende interiørbutikker. Her kan du drømme deg bort i svensk møbeldesign og håndverk før du nyter en kopp te i butikkens ekstravagante tesalong.

Verdt å vite: Grunnleggeren av Svenskt Tenn var svært opptatt av blomster, og bruk av blomster blant annet i borddekking, så her kan du finne masse inspirasjon til neste gang du skal ha middagsselskap.

$$: NOK 1500 for en blomstervase.

Adresse: Strandvägen 5, 114 51 Stockholm

Tel: +46 8 67 016 00

Publisert: 22.04.2016 kl. 10:15
Oppdatert: 26.07.2016 kl. 15:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?