Trines treretters meny til nyttårsfesten

SMAKFULL AVSLUTNING PÅ ÅRET: Når matbloggeren står for nyttårsfesten serverer hun gjerne reinsdyrkjøtt. Når det gjelder dessert tipser hun om å gå for noe som kan lages helt eller delvis dagen før. Foto: Trine Sandberg/Trinesmatblogg.no
SMAKFULL AVSLUTNING PÅ ÅRET: Når matbloggeren står for nyttårsfesten serverer hun gjerne reinsdyrkjøtt. Når det gjelder dessert tipser hun om å gå for noe som kan lages helt eller delvis dagen før. Foto: Trine Sandberg/Trinesmatblogg.no
Natalie Ngo Granum

Norges største matblogger dropper kalkunen på nyttårsaften. Her deler Trine Sandberg en velsmakende festmeny alle kan lykkes med.

Helstekt kalkun står gjerne på festbordet for mange på nyttårsaften, men synes du det er skremmende å håndtere en stivfrossen og stor kalkun finnes det heldigvis også annen god festmat du kan servere.

KREVER PLANLEGGING: Trine Sandberg kan ikke få presisert nok hvor viktig det er å planlegge festmiddagen godt og satse på retter du kjenner fra før. Foto: Trine Hisdal
KREVER PLANLEGGING: Trine Sandberg kan ikke få presisert nok hvor viktig det er å planlegge festmiddagen godt og satse på retter du kjenner fra før. Foto: Trine Hisdal

– Vilt er jo et godt alternativt, synes jeg! Men også kalvekjøtt, storfe, and og torsk er deilig festmat, sier matblogger og kokebokforfatter Trine Sandberg (53).

For å planlegge og gjennomføre nyttårsmiddagen uten altfor høye skuldre, anbefaler hun nemlig å gjøre det enkelt, men velsmakende.

– Sats på retter du har laget før og føler at du mestrer. Planlegging er alfa og omega. Det er lurt å begynne i god tid og eventuelt handle inn råvarer som kan lagres, slik at du unngår at varen er utsolgt eller vanskelig å få tak i rett før nyttårsaften, tipser hun og legger til:

– Ta gjerne med deg menyen på Vinmonopolet og få tips om vin/øl som matcher de ulike rettene.

Det er mange som henvender seg til Trine når de lurer på hva de skal spise: I løpet av en måned klikker rundt 720.000 lesere seg inn på Trinesmatblogg.no på jakt etter fristende, smakfulle og ujålete oppskrifter både til hverdags og fest. I fjor høst ble hun også kåret til «Årets matblogger» for andre gang på rad.

Selv velger den rutinerte matbloggeren gjerne viltkjøtt når hun planlegger en smakfull avslutning på året:

– Vi har ansvar for nyttårsfesten annethvert år, og da står det ofte reinsdyrkjøtt på menyen med en deilig saus og rotgrønnsaker til. Til forrett har vi ofte kamskjell eller laks i ulike varianter. Vi har alltid ost som mellomrett, og en enkel dessert som jeg ofte har gjort klar dagen før, som for eksempel panna cotta, créme brûlée eller sjokoladefondant.

Trines beste tips for at matlagingen ikke skal bli stressende på selve nyttårsaften er rett og slett forberedelser – og igjen, planlegging.

– Velg gjerne en dessert som helt eller delvis kan gjøres ferdig dagen før. Skrell og skjær opp grønnsaker, lag saus, dressinger og annet som kan gjøres klart tidlig på dagen, eventuelt dagen i forveien. Ha en plan for det resterende - og fordel oppgaver på resten av familien også.

– Og når menyen er satt og maten er i boks - har du noen andre gode festtips til den store kvelden?

– Dekk bordet i god tid før gjestene kommer. Sørg for at oppvaskmaskinen er tom når selskapet begynner, slik at den er klar til å fylles når oppvasken fra forretten skal ryddes unna. Ellers ha lave skuldre, kos deg og ta imot tilbud om hjelp til å rydde av bordet, finne frem kaffekopper og lignende. Dette er også din fest!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?