Til hovedinnhold

Bent Stiansens beste julemattips: Slik lykkes du med juleribbe

14. desember 2017Aktuelt
STJERNEKOKK: Bent Stiansen er kjøkkensjef på Statholdergaarden, som har hatt stjerne i Michelin-guiden i over 20 år. Nå deler han seks tips som kan hjelpe deg med å perfeksjonere juleribba. Foto: Sara Johannessen/Krister Sørbø/VG
STJERNEKOKK: Bent Stiansen er kjøkkensjef på Statholdergaarden, som har hatt stjerne i Michelin-guiden i over 20 år. Nå deler han seks tips som kan hjelpe deg med å perfeksjonere juleribba. Foto: Sara Johannessen/Krister Sørbø/VG

I denne artikkelserien deler mesterkokk Bent Stiansen tips for at du skal lykkes med julemiddagen. Først ut er juleribba.

– Jeg vokste opp med juletorsk på Sørlandet, men serverer nå nydelige økologiske ender med svisker og epler, brunede kartofler, rødkål og en deilig brun saus. Et skikkelig dansk festmåltid, sier stjernekokk Bent Stiansen.

Stiansen, som bor store deler av året på Fyn i Danmark, står bak stjernerestauranten Statholdergaarden i Oslo. Statholdergaarden er den eneste norske restauranten som har hatt en stjerne i den anerkjente Michelin-guiden hele 20 og et halvt år sammenhengende. Stiansen ble også verdensmester i kokekunst i 1993, og har gitt ut flere kokebøker.

I en artikkelserie deler han nå sine beste julemattips for at du skal kunne lykkes med julemiddagen med hvilepulsen i behold. Først ut er den klassiske ribba.

Oppskrifter på juleribbe finner du nederst i saken.

Bent Stiansens seks ribbetips:

1. Man skal bruke god tid når man lager ribbe. Forvent at det tar minst tre timer å lage ribba fra start til slutt.

2. Jeg pleier å dampe ribben under folie i tre kvarters tid på 180 grader. Dette gjør det enklere å rute opp svoren hvis den ikke er ferdigrutet.

3. Legg en ball med aluminiumsfiolie eller en kaffeasjett under ribba slik at den buler oppover. Dermed unngår du at ribba får et søk i midten hvor alt fettet og kraften samler seg. I tillegg blir det bedre varmefordeling siden svoren spriker.

4. Sett opp varmen etter damping, og la den få stå der - stille og rolig - i en og en halv time.

5. Øk temperaturen til 250 grader grillfunksjon på slutten av steketiden. Da skal svoren poppes opp. Sitt ved ovnen hele tiden under denne delen av prosessen, siden svoren raskt kan svi seg.

6. La ribba få hvile i et kvarter etter at du har tatt den ut av ovnen. Ribba har masse safter i seg, og hvis du skjærer den opp med én gang vil alle saftene forsvinne ut av ribba og ende opp på fjølen istedenfor i kjøttet.

Har du noen gode ribbetips? Del gjerne i kommentarfeltet.

Publisert: 14.12.2017 kl. 14:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?