Setter foten ned for trend-ingrediens

8. juni 2018Aktuelt
KUTT I KULL: Blant de som har fått merke kullforbudet, finner vi kjente Morgenstern's. Merk: Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock
KUTT I KULL: Blant de som har fått merke kullforbudet, finner vi kjente Morgenstern's. Merk: Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock

Det er ikke lov å bruke kull i mat i byen det hele startet.

I 2016 lagde den New York-baserte iskrembutikken Morgenstern's bølger i matverdenen da de lanserte sin ravnsvarte iskrem med kokos-aske.

– Helsvart iskrem er offisielt en ting vi trenger å spise, skrev People da.

Men nå tar det kullsvarte eventyret slutt for newyorkere. Det amerikanske helsedepartementet (Department of Health) har nemlig satt foten ned og forbyr bruk av aktivt kull i all mat og drikke i New York.

Måtte kaste råvarer

Grunnen er at aktivt kull er forbudt å bruke som en tilsetning eller som farge i matprodukter, ifølge det amerikanske mattilsynet (U S. Food and Drug Administration). Regelen er ikke ny, men de har nå satt inn et ekstra støt for å få bukt med bruken, skriver Eater.

Den populære og virale iskrembutikken måtte derfor kaste råvarer til en verdi av 3000 dollar, altså over 24.000 kroner.

– Det var ingen beskjed om endringer. Det var i hvert fall ingen beskjed om at helsedepartementet skulle begynne å håndheve dette, sa eieren av Morgenstern's til Eater.

Også i Norge

Svart is farget med kull har sakte, men sikkert også begynt å komme til Norge. I fjor skrev vi om den Oslo-baserte iskrembutikken Ice Crime, som tidligere solgte en helsvart isvariant med smak av pepper. I år hev kjeden 7/Eleven seg på kull-bølgen, og lanserte en svart yoghurtis med smak av kokos for en begrenset tidsperiode.

Hennig-Olsen kommer også med en ny Soft Shake med lakrissmak i august etter at aprilssnarren deres gikk viralt. Isen vil bli farget sort ved hjelp av en vegetabilsk farge som er laget av kull.

Slik lager du is med kull:

Publisert: 08.06.2018 kl. 15:38


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?