Ukens matblogger: Ovnsbakt skrei med syltet rødløk
Torsk er godt året rundt, men skreien er best akkurat nå. Denne varianten er perfekt som både hverdagsmiddag og når du venter gjester.
Denne retten er enkel til hverdags, men ser veldig imponerende ut hvis du servere den til gjester.
- Jeg er veldig glad i skrei og torsk som råvare for den milde smaken gjør den lett å kombinere med tilbehør med mye smak. Her har jeg brukt brunet smør som saus, som etter min mening er den aller beste sausen jeg kan få, sier Kristin Søhagen til Godt.no.
- Når du skal brune smøret er det viktig å ikke ha for høy varme og å passe godt på hele tiden. Det går fort fra gyllent til brent. Ta kjelen av platen så fort det er ferdig og hell gjerne smøret over i en kald kjele for å stoppe bruningen, forklarer Kristin.
- Det er også viktig å ikke bake fisken for lenge. Ta den heller ut et minutt for tidlig og la den hvile i noen minutter på benken under folie før servering, sier hun.
- Pass også på å ikke dampe pak choy for lenge, den blir fort brun, så to minutter holder lenge, sier Kristin.
Les bloggen til Kristin og følg henne på Facebook.
Ingredienser for 4 personer
- 600 g ryggfilet av skrei, med skinn
- litt salt
- 1 dl hvitvin
- 4 ss god olivenolje
Syltet rødløk
- 4 rødløk
- 1,5 dl sukker
- 1 dl rødvinseddik
- 4 dl vann
Soyasmør
- 300 g meierismør
- 4-6 ss soyasaus
- 1 rød chili, i ringer
- 4-6 ss hakkede mandler eller cashewnøtter
- saften fra ½ sitron
Tilbehør
- 4 pak choy
- 2 dl vann
- 2 ss meierismør
- litt salt
- gode poteter
Fremgangsmåte
Jeg bruker omtrent 40 minutter på å lage denne middagen.
Varm stekeovnen til 180 grader.
Start med å sylte rødløken. Kok opp en lake av sukker, eddik og vann. Ta den av platen når den koker. Skrell løken og skjær den opp i tynne skiver på omtrent 3 mm. Legg alle skivene over i den varme laken og dekk til med plastfilm. La stå i 30 minutter frem til servering.
Lag soyasmør ved å smelte smør i en kjele på middels varme. Etter hvert vil smøret begynne å skumme, og du vil se at skummet begynner å bli gyllent. Trekk kjelen vekk fra platen og la det stå til smøret klarner. Hell smøret over i en ny kjele, uten å få med noe av bunnfallet. Tilsett chili og nøtter. Smak til med soyasaus og sitronsaft.
Salt fisken og legg den over i en ildfast form med skinnsiden opp. Hell over hvitvin og olivenolje og dekk formen med aluminiumsfolie. Sett formen inn i ovnen på midterste rille og bak den i 8-10 minutter til du enkelt kan dra av skinnet og fiskekjøttet flaker seg lett opp. Ta fisken ut og la den hvile i noen minutter før servering.
Rett før servering vasker du pak choy og deler dem i to på langs. Kok opp vann og smør i en vid kjele med litt salt, og legg i pak choy. La dem dampe i maks to minutter til de får en fin grønnfarge.
Anrett pak choy på tallerkenene, legg på fiskestykket og topp med syltet løk. Avlutt med å øse rundt det varme soyasmøret.
Server retten med kokte delikatessepoteter. Vel bekomme!
Publisert: 13.03.2014 kl. 09:25
Oppdatert: 13.03.2014 kl. 12:28
Lag deg en gratis konto