Dette smaker egentlig Non Stop-en

27. mars 2020Aktuelt
KJENNER DU IGJEN SMAKEN? De brune og svarte linsene har samme smak, mens resten skal smake forskjellig. Foto: Godt
KJENNER DU IGJEN SMAKEN? De brune og svarte linsene har samme smak, mens resten skal smake forskjellig. Foto: Godt

Ja, fargene smaker faktisk forskjellig. 

Noen mener å ha favoritter blant Non Stop-ene, mens andre mener at sjokoladelinsene rett og slett smaker sjokolade. Er du imidlertid en av dem som alltid har lurt på om de ulike fargene i i Non Stop-posen har forskjellig smak? Da er det bare å lese videre for fasiten.

Vi i Godt-redaksjonen kjøpte en pose Non Stop, hvorpå flere i avdelingen mente enkelte av fargene nå hadde en mer fremtredende smak enn de har hatt tidligere.

Tina Stangnes, senior brand manager hos Freia, sier til Godt at det alltid har vært forskjellig smak på de ulike fargene i Non Stop Original, men deler av oppskriften har fått noen små justeringer nylig.

– Vi har brukt samme grunnoppskrift i Freia Non Stop-posen i alle år, og bruker den fortsatt i dag, men vi har nylig gjort en mindre justering av aromaen på enkelte farger. Vi oppfattet endringen som så liten at den ikke skulle påvirke smaken i stor grad, forteller Stangnes.

Grønn smaker ananas?

De fargerike linsene ble først lansert i Sverige i 1947 og deretter i Norge i 1952, og er blant sjokoladekategoriens bestselgere. Linsene består av mørk sjokolade innerst som er dekket av et hardt sukkerskall i to lag. Fargene sitter i det ytterste skallet og det samme gjør de forskjellige smakene.

Ifølge Freia er dette smakene i Non Stop Original: Gul smaker sitron, oransje smaker appelsin, grønn smaker ananas, rød smaker bringebær, mens både brun og sort smaker vanilje.

Sjokoladeprodusenten forteller at dette ikke akkurat er første gang de får spørsmål om hvilke farger som smaker hva. Og hvis du ikke helt kobler grønn Non Stop med ananas-smak, så er du ikke alene. Et av spørsmålene som ofte dukker opp er: «Er det sant at den grønne smaker ananas?»

– Den grønne Non Stop-linsen har variert litt i smak igjennom årene, men har smakt ananas iallfall de seneste tyve årene, sier Stangnes.

Stoler mer på øynene

Seniorforsker Einar Risvik. Foto: Nofima
Seniorforsker Einar Risvik. Foto: Nofima

Seniorforsker i Nofima, Einar Risvik, forklarer at det generelt er vanskelig å kjenne igjen en smak hvis vi ikke ser samtidig. Dette er ofte fordi vi stoler mer på øynene enn på tungen og nesen. Han trekker frem sitron som et eksempel de fleste klarer å kjenne igjen, både fordi den er svært karakteristisk og har lukt og smak.

– Når vi legger helt vanlige matvarer og krydder i pappbeger, slik at man bare kan lukte og ikke se, er det få personer som klarer tyve forskjellige lukter. De fleste sier de kjenner lukten, mange klarer ikke mer enn fire av tyve, forteller Risvik og legger til at det er en morsom øvelse for hele familien i disse tider hvor vi er mye hjemme.

Ifølge smaksforskeren er lukt og smak vanskelig uten syn eller tekst:

– Bare prøv Cola versus Pepsi i blindtest, eller hvit og rød vin uten at du ser. Vanilje er vårt mest vanlige krydder, men mange har problemer med å kjenne det igjen. Luktminnet er imidlertid stort og viktig for oss, men det er ofte koblet til opplevelse, person eller følelse. Lukt er en sans som skal avgjøre om vi tør å ta noe i munnen, derfor er følelsene viktigst.

Når det kommer til å smake forskjell på Non Stop-bitene, mener han at måten vi spiser sjokoladelinsene på også påvirker smaken.

– Spiser du Non Stop i store munnfuller, så kjenner du ikke at de er forskjellige for alt blander seg i munnen. Derfor er det også forskjell på oss som personer i forhold til hvordan vi spiser sjokolade. Noen sutter, noen tar en og en, og noen bøtter på med så mye som mulig for å fylle hele munnen. Da er det helt klart at vi vil oppleve smaken forskjellig, sier Risvik.

Klassisk påskemåltid: Lammelår med hvitløk og rosmarin

VGTV har tidligere tatt en tur på gaten for å se om folk kan gjette hva fargen smaker:

Har du gjettet? Dette smaker egentlig Non Stop-en

Publisert: 27.03.2020 kl. 13:47


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?