Ny forskning: Teposer gir millioner av mikroplastbiter i koppen
Plast-teposer smitter millioner av mikroplastbiter over i teen din, ifølge kanadiske forskere.
Mikroplast finnes over alt. I havet, jorden - og sannsynligvis i oss alle. Ifølge CNN spiser vi mennesker i snitt fem gram plast hver uke, noe som tilsvarer vekten av et kredittkort.
Og nå viser ny forskning at den deilige nybryggede teen din kan være forurenset med millioner av ørsmå biter plast, spesielt om teposen er av typen plastnetting.
Det er tidligere funnet mikroplast i flere varer vi får i oss, blant annet i vann på flaske og tannkrem, men det er forsket lite på om plast kan smitte over til varmt vann eller annen varm drikke.
Forskerne ved McGill University i Canada tok derfor for seg te i plast-teposer fra fire forskjellige produsenter, kjøpt i kanadiske dagligvarebutikker. Deretter tømte de ut tebladene for at de ikke skulle påvirke resultatet, før de la dem i 95 grader varmt vann for å simulere tebrygging.
Ved å studere vannet i etterkant fant forskerteamet at teposene slapp fra seg 11,6 milliarder mikroplast, og 3,1 milliarder nanoplast-partikler i vannet. Dette er et nivå som er flere tusen ganger høyere enn hva man tidligere har rapportert om fra andre spiselige produkter.
Les også: Slik lager du en perfekt kopp med te
- Lipton møter krav
Forskerne har ikke ønsket å offentliggjøre hvilke merker de testet. I Norge selges en teposer i plast fra en rekke produsenter, blant annet Lipton. Deres pyramideformede teposer er laget av PET, opplyser de selv. PET, som er en forkortelse for polyetylentereftalat, er en type plast som brukes til å lage beholdere, flasker og syntetiske fibre.
- Rapporten nevner ingen land, men vi vil forsikre deg om at produktsikkerhet er et område der Unilever aldri gjør noen kompromisser. Lipton teposer møter alle krav fra EU og selvsagt også for Norge. Dette inkluderer materialet som er brukt i teposene, og de er testet i varmt vann, sier Sandhya Forselius, i Unilever som eier Lipton, til Dagbladet.
Twinings opplyser til den samme avisen at de kun bruker teposer av papir.
Haster å få vite mer
Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere konkludert med at mikroplast i drikkevannet ikke utgjør noen helsetrussel på det nivået vi finner i dag. Men samtidig understrekes det at det er et område hvor det må forskes mer.
- Det haster å få vite mer om hvordan mikroplast påvirker helsen fordi vi finner det overalt - til og med i drikkevannet vårt, sier doktor Maria Neira, direktør for folkehelse, miljø og sosiale faktorer i WHO til CNN.
Siden 1970-tallet har mikroplast blitt tilsatt en lang rekke forbruksvarer, spesielt innen kroppspleie. Miljøskader og mistanke om mulig helsefare har ført til at flere produsenter har forsøkt få slutt på mikroplastbruken eller varslet at de kommer til å fjerne stoffet i løpet av et par år.
For å se nærmere på helseeffektene plast-partiklene i vannet potensielt kan ha, brukte de kanadiske forskerne vannlopper.
- Partiklene tok ikke livet av loppene, men de forårsaket atferdsendringer og utviklings-misdannelser, sier Nathalie Tufenkji, en av forskerne til New Scientist og understreker at mer forskning på området er viktig for å kunne si noe om påvirkningen på mennesker. Hun legger til:
- Te kan bli kjøpt i papirposer eller løsvekt, noe som gjør at man egentlig ikke trenger bruke disse plast-pakningene.
Forsket på fisk
Tommy Cedervall, som er førsteamanuensist i nano-kjemi ved Universitet i Lund, mener den kanadiske studien virker vel gjennomført.
- Det er en av de første studiene som viser at mennesker eksponeres for nanoplast. Vi må lære mer om hvordan det kan påvirke oss, har Cedervall uttalt til det svenske nyhetsbyrået TT.
Cedervall har tidligere påvist at nanoplast kan ta seg gjennom den beskyttede hjerne-barrieren hos fisker og havne i hjernen. Nanoplast tas ifølge Cedervall opp i det biologiske systemet på en helt annen måte enn mikroplastbitene. Han mener likevel det ikke går an å dra slutninger på hvordan kroppen til mennesker reagerer.
- Det kan jo være at bitene bare går rett igjennom oss. Vi vet ikke hva som skjer, så det må forskes mer, sier han.
Papirposer
Selv teposer som er laget av papir kan inneholde plast. En beregning avisen The Independent referer til, viser at rundt 96 prosent av alle teposer inneholder polypropylen - som brukes til å lukke posene, og sørge for at de holder fasongen.
Polypropylen er en type plast som ofte brukes i husholdningsartikler og emballasje. Effektene disse har på innholdet i tekoppen er det derimot foreløpig ikke forsket på.
Publisert: 16.10.2019 kl. 12:51
Lag deg en gratis konto