Livretten til «Mat på bordet»-bloggeren

10. januar 2020Aktuelt
FAST HELGEKOS: Matblogger Ina-Janine Johnsen har oppgradert langpannepizzaen med tynne pizzaer laget på eltefri bunn. Foto: Krister Sørbø
FAST HELGEKOS: Matblogger Ina-Janine Johnsen har oppgradert langpannepizzaen med tynne pizzaer laget på eltefri bunn. Foto: Krister Sørbø

Matblogger Ina-Janine Johnsen tviholder på barndomsminnene fra lørdagskveldene, men har oppgradert favoritten. Nå lager hun helgepizzaen nesten en uke i forveien. 

I vår spalte «Livretten» besøker vi kokker, matglade kjendiser og bloggere hjemme, der de deler med leserne livretten sin. Først ut i serien var Michelin-kokk Björn Svensson. Les alle livretten-sakene her. Denne gangen møter vi matblogger Ina-Janine Johnsen (55).

Ina-Janine Johnsen
Fra: Tyskland. Oppvokst i USA, og bodd de siste ti årene i Norge
Jobb: Driver bloggen Matpaabordet.no og gitt ut flere kokebøker
Aktuell med: Kokeboken «Eltefri bakst - gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt»
Foto: Krister Sørbø
Ina-Janine Johnsen Fra: Tyskland. Oppvokst i USA, og bodd de siste ti årene i Norge Jobb: Driver bloggen Matpaabordet.no og gitt ut flere kokebøker Aktuell med: Kokeboken «Eltefri bakst - gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt» Foto: Krister Sørbø

– Pizza trenger ikke å være sånn siste liten stress. Deigen har jeg laget 4-6 dager før jeg skal bruke den, forteller Ina-Janine Johnsen.

Da Godt besøker henne hjemme på Fornebu er hun godt i gang med å bake ut deigemnene til porsjonspizzaer. Den eltefrie deigen brukte hun kun fem minutter på å røre sammen tidligere i uken. Siden mandag har den stått i kjøleskapet og ventet på helgen.

– Det er så lettvint, og smaken blir bare så utrolig mye bedre. Samtidig får du sånn «chewiness» i bunnen, sier hun entusiastisk.

Få oppskriften på eltefri pizza lenger ned i saken!

Hun beskriver deig som en levende organisme som skal få lov til å utvikle seg. Kjevlet lar hun ligge når pizzaene skal bakes ut.

– Du ser alle disse fine luftboblene, de forsvinner hvis du kjevler hardt. Dessuten liker jeg at pizzabunnen er tynn i midten og med litt skorpe ytterst, forklarer hun mens hun klemmer ut deigene med hendene.

For mange er Johnsen bedre kjent som personen bak den populære matbloggen «Mat på bordet». Med gjennomførte og fristende bilder, er det lett å kjenne igjen oppskriftene hennes i en strøm av matbilder på sosiale medier. Det er tydelig at det er mange som lar seg inspirere av maten hun lager - på Instagram nærmer hun seg 80.000 følgere.

Selv om hun er utdannet interiørarkitekt, forteller hun selv at de ikke har gjort noe med den stilrene leiligheten mannen og hun flyttet inn i for noen år siden. Og det er ikke overraskende at hjertet av boligen er kjøkkenet, hvor hun ser rett ut mot sjøen. Her koser hun seg med matlaging - også når hun ikke er på jobb.

– Å stå på kjøkkenet trenger ikke å være stress. Det kan også være terapi, enten det er snakk om en halvtime eller et par timer. Matlaging kan faktisk være en avkobling, akkurat som å trene eller gå en tur, så står jeg ofte her og drømmer meg vekk eller tenker gjennom dagen.

TO VARIANTER: Ina-Janine har laget en med rød saus, italiensk pølse og oliven, og en med hennes kjente spinatpesto i bunn toppet med rester fra gårsdagens middag, vegetarboller. Foto: Krister Sørbø
TO VARIANTER: Ina-Janine har laget en med rød saus, italiensk pølse og oliven, og en med hennes kjente spinatpesto i bunn toppet med rester fra gårsdagens middag, vegetarboller. Foto: Krister Sørbø

Fra hobby til heltidsjobb

Bloggen var kun en hobby veldig lenge. Det er først for fire år siden at hun la ned praksisen sin som interiørarkitekt og satset fullt på mat. Nå er bloggen og alt som hører med en heltidsjobb og vel så det.

– Det kom til et punkt der jeg ikke klarte å holde meg à jour med to så forskjellige fag. Men det var først da jeg fikk eget kontor for to år siden at jeg følte at jeg jobbet ordentlig med bloggen, sier Johnsen.

I dag deler hun kontorbygg med andre, og det er ofte kontorkollegene som blir smakspanelet når hun lager nye retter til bloggen.

– Som matblogger jobber man jo stort sett alene hele tiden. Det er deilig på både godt og vondt.

Både bloggscenen og bruk av de ulike kanalene har endret seg drastisk i løpet av de ti årene hun har vært matblogger.

– Da jeg startet bloggen var ikke sosiale medier i bildet i det hele tatt. Etterhvert har Facebook og Instagram blitt «en del av pakka». Det er selvsagt veldig gøy, hvert medium kan brukes på forskjellige måter, men mitt fokus er fortsatt å produsere godt innhold, og ikke nødvendigvis det algoritmene og analysene sier at jeg bør gjøre mer av. Man kan analysere seg i hjel, men jeg prioriterer heller å ha det gøy og gjøre det jeg liker, sier hun og fortsetter:

– Jeg følger ​så godt jeg kan med på kommentarer og prøver å svare, men jeg klarer ikke å håndtere alle tilbakemeldinger som kommer på bloggen, Facebook og Instagram. Det kan til tider være voldsomt. Jeg oppfordrer derfor leserne å legge igjen kommentar på bloggen, slik at flere har glede av både spørsmål og svar.

Den rutinerte matbloggeren gikk tidlig i bresjen for eltefri brødbakst her til lands. På bloggen har hun en egen kategori med over 100 forskjellige eltefrie brød-oppskrifter. Nå har hun tatt eltefritt et steg videre og nettopp gitt ut en bok med eltefri bakst - som inneholder alt fra brød og pizza til gjærbakst. Ideen fikk hun i forbindelse med 10-års jubileet av matbloggen i fjor.

– Jeg tenkte på hva som er en av hovedgrunnene til at bloggen er blitt kjent og likt, og det er jo eltefritt. Videre tenkte jeg at det er synd at man ikke kan bake flere eltefrie ting enn bare brød. Så gjorde jeg masse research og begynte rett og slett å teste. Det viste seg at all gjærbakst egentlig kan bakes eltefritt, som pizza, men også boller, kanelboller, skolebrød og prinsessekake.

RETT PÅ: Matbloggeren baker og steker pizzaen direkte på bakepapir. Det gjør det enklere å flytte pizzaen med fyll fra benken til ovnen. Foto: Krister Sørbø
RETT PÅ: Matbloggeren baker og steker pizzaen direkte på bakepapir. Det gjør det enklere å flytte pizzaen med fyll fra benken til ovnen. Foto: Krister Sørbø

Fast helgetradisjon

Tilbake på kjøkkenøya har matbloggeren begynt å gjøre klar tomatsaus og topping til de eltefrie pizzabunnene. Da hun var yngre hadde de alltid hadde pizza på lørdager hjemme hos familien. Fast følge til helgekosen var også riflet potetgull med salt og pepper.

– Den har jo utviklet seg siden den gangen, vil jeg si. Vi lagde kjøttsaus og toppet med revet Jarlsberg. Bunnen var tykk og ble alltid «soggy» fordi det var så mye fyll og ost. Det var lørdagspizzaen den gangen, mimrer hun.

Døtrene Matilda (20) og Ella (22) har forlatt redet, men når de er hjemme er det naturligvis pizza som står på menyen i helgene. Det er ikke snakk om noe annet. Ikke den tykke varianten med kjøttsaus, men tynne porsjonspizzaer som stekes på høy varme i ovnen på en pizzastein. Fyllet varierer litt etter hva de har liggende i kjøleskapet.

– Pizza er en fin måte å bruke opp litt rester. Skal jeg lage vegetarpizza, så ser jeg hva jeg har i grønnsaksskuffen. Har jeg litt kylling til overs, så bruker jeg det på pizzaen, sier Johnsen og fortsetter:

– Det som er fint med pizza er at du kan lage det så enkelt eller komplisert som du vil. Det eneste jeg ikke liker på pizza er sjømat. Jeg synes det vanner litt ut pizzabegrepet - ikke at jeg har noe imot det - men det er nok mer kombinasjonen fisk og ost.

Lag på lag med smak

Ifølge matbloggeren er det viktigste med pizza lag på lag med smak. Hun legger møysommelig på tomatsaus, skivet rødløk, noen biter fersk mozzarella, cherrytomater og tynne skiver med italiensk pølse som hun bretter litt sammen og danderer tett i tett.

– Jeg legger pølsen litt i høyder, så får man noen sprø biter. Samtidig får du sirkulasjon i pizzaen, men det er bare teori fra min side, ler hun.

– Men du er litt sparsommelig med osten?

– Neida, det kommer mer. Jeg liker å ha noe ost under og noe over. Jeg finner ofte fersk mozzarella i den disken hvor ting snart går ut på dato, så legger jeg den i fryseren. Når jeg skal bruke den har jeg den i en bolle med vann, slik at den tiner, tipser matbloggeren.

RAUST MED FYLL: Tomatsausen i bunn er laget på hermetiske tomater som har fått renne av seg i en finmasket sil. Foto: Krister Sørbø
RAUST MED FYLL: Tomatsausen i bunn er laget på hermetiske tomater som har fått renne av seg i en finmasket sil. Foto: Krister Sørbø

Det hender at hun også går for revet mozzarella, som er døtrenes favoritt. Når det kommer til valg av ost spørs det hva annet du har på pizzaen, mener Johnsen.

– En cheddar ville for eksempel konkurrert for mye med smaken av pølsen på denne pizzaen.

– Jeg tenker at en pizza er aldri vond. Det finnes helt ålreite pizzaer også finner det helt fantastiske pizzaer. Hvis du lander et sted mellom der, så er det greit. Det må ikke være helt perfekt.

Publisert: 10.01.2020 kl. 11:00
Oppdatert: 10.01.2020 kl. 11:18


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?