Til hovedinnhold

Godt tester: Koketriks for treredskaper

21. juni 2022Aktuelt
KLASSIKER: Treredskap er klassikere på kjøkkenet. Men vet du egentlig hvordan de skal rengjøres?
KLASSIKER: Treredskap er klassikere på kjøkkenet. Men vet du egentlig hvordan de skal rengjøres?
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Har det egentlig noe for seg å «koke» treredskapene? Kommer det ut mystisk grums? Og hvordan skal man egentlig rengjøre tresleiva etter bruk? Godt tar saken.

Det florerer av tips og triks på nettet, og noen funker litt bedre enn andre. En dag fikk vi høre om et triks som gjorde sin seiersgang på nettet for en stund siden, nemlig at man bør la tresleivene sine stå i kokt vann for å trekke ut alskens grums.

Tipset var det tidligere Masterchef Australia-dommer, Matt Preston, som sto bak i 2016. Men det gikk ikke viralt før i 2020, da et bilde av en tresleiv i svært grumsete vann ble postet på Facebook av en sjokkert sleiv-eier.

– Denne skal i søppelkassen. Motbydelig, egentlig, skrev hun, ifølge Delicious.

Treoljer

Cathrine Signe Svindland er seniorrådgiver hos Mattilsynet. Hun sier at treverk generelt inneholder oljer, og at det er mulig det er disse oljene som kommer fram av denne metoden.

– Men jeg kjenner ikke til at det har vært noen helsemessige betenkninger ved slike treoljer i redskaper som selges til bruk for næringsmidler, sier hun.

Hun påpeker at treverk har en tendens til å tørke ut og bli flisete i oppvaskmaskin.

– Og jeg vil tro at effekten blir litt den samme ved 20 minutter kokende vann.

Når treverket blir tørt og flisete, er det igjen mulighet for bakterievekst i sprekkene – i tillegg til at det blir vanskeligere å holde redskapet rent da. Hvis treredskapene blir tørre og flisete, anbefaler hun å bytte dem ut.

Håndvask

Men hvordan skal man da vaske dem?

– Det vil nok være bedre å vaske redskaper av tre for hånd med såpe og vann i oppvaskkummen. Når du vasker opp er det viktig å skylle først, slik at synlige matrester er borte før du skrubber i såpevann, og avslutter med skylling i varmt vann.

Vannet i kummen må være så varmt at du må bruke hansker for å ikke brenne deg, altså over 60 grader.

Grums i vannet

Selvfølgelig måtte vi prøve eksperimentet selv. For å finne en virkelig godt brukt tresleiv, dro jeg til faren min. Der fant jeg en stekespade-aktig sak jeg kan huske fra barndommen.

Hvis ikke denne har noen mystiske oljer og matrester i seg, har ingen det – for å si det sånn.

Når det oppkokte vannet er helt over sleiven, begynner det først å bruse litt rundt sleiven. Så er det bare å sette på timeren, og ta tiden til hjelp.

FØRSTE MØTE: Når det varme vannet blir helt over sleiven, begynner det å bruse.
FØRSTE MØTE: Når det varme vannet blir helt over sleiven, begynner det å bruse.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Etter ti minutter, har det så vidt begynt å flyte opp litt oljer på overflaten av vannet. Da klokken piper etter tyve minutter, er det betraktelig mer.

GRUMS: En tynn, tynn film har lagt seg på vannet.
GRUMS: En tynn, tynn film har lagt seg på vannet.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Men det er ikke i nærheten av det udelikate bildet hos Delicious. Denne sleiven kommer derfor ikke til å bli kastet i søpla med det første – nei, den skal fortsette å røre i gryter i 30 gode år til.

Og da kan vi nok snakke mystiske oljer, da.

Publisert: 21.06.2022 kl. 11:54


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?