Slik erstatter du avokadoen

3. november 2021Aktuelt
AVOKADO-ALTERNATIV: Vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren elsker avokadotoast, men synes en ertetoast er et godt alternativ
AVOKADO-ALTERNATIV: Vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren elsker avokadotoast, men synes en ertetoast er et godt alternativ
Foto: Li.ve Sørdal

Avokado er både deilig og instagramvennlig, men den kalles også klimaversting og kobles til narkotikakarteller. Derfor kan det være greit å ha noen alternativer.

Avokadoen har blitt en folkefavoritt i Norge og i resten av verden. Vi elsker den rå, bakt eller stekt. I guacamole, i salaten, i smoothien eller på toasten.

Men avokadoen har også noen utfordringer, om du tenker på klimaet og miljøet. Noen kaller den en klimaversting. I tillegg kommer den mye omskrevne tilknytningen til organisert kriminalitet.

Klimaavtrykk og vann

– Hva tenker du om avokadoens miljømessige problemer?

– Jeg tenker mye på avokado generelt, sier kokebokforfatter, matblogger og vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren.

– Og ja, avokadoen har et høyere klimaavtrykk enn andre grønnsaker, men i forhold til kjøtt er det lavt, påpeker Dahlgren og får medhold fra forsker Bob van Oort ved Cicero, ved Senter for klimaforskning.

– De fleste grønnsaker har veldig lave klimagassutslipp sammenlignet med kjøtt, og da særlig storfe- og lammekjøtt. Men nå er det ikke klimagassutslippet som er det største problemet med avokado, det er det høye vannforbruket, sier van Oort.

Ifølge danske Danwatch medie og researchcenter, brukes det fra 70 til 320 liter vann for å dyrke én enkelt avokado.

AVOKADO-NEI: Kokk og restauratør Nud Dudhia sier nei takk til avokado.
AVOKADO-NEI: Kokk og restauratør Nud Dudhia sier nei takk til avokado.
Foto: Javad Parsa

Sier nei til avokado

I England forsøker nå kokker og restauranter å finne alternativer til den populære frukten, skriver avisen The Guardian. En som også er opptatt av avokadoproblematikken er Nud Dudhia, mannen bak Oslo-suksessene Breddos tacos og Løkka Deli.

– I tillegg til forurensing og et enormt vannforbruk, er det et stort problem at avokadoproduksjonen knyttes til narkotikakarteller og barnearbeid. Faktisk serverte vi ikke avokado i det hele tatt på Breddos i starten, fordi vi ikke kunne finne en god produsent, sier Dudhia, som forteller at de nå har på plass en mer etisk avokadoprodusent og igjen serverer frukten.

Likevel er Dudhia opptatt av å finne alternativer til avokadoen.

– Det ligger liksom innprentet i oss at på en meksikansk restaurant skal vi bestille en margarita eller en øl, tortillachips og guacamole. Vi har forsøkt å øke prisen for å få folk til å tenke annerledes, men de kjøper fortsatt guacamole. Men vi har andre dipper på menyen, for eksempel en ostedipp med salsabase. Og bønnedipp, forteller han.

– Men spiser du avokado selv?

– Nei, svarer Dudhia.

Ny vri på guacamolen

Men selv om du elsker avokado og ikke tenker kutte den ut, kan det være greit å få noen tips om hvordan du kan erstatte den i noen retter eller bruke den smartere hvis du skal tenke klimasmart.

– Norske erter, ferske eller frosne, kan i noen retter være et godt alternativ til avokadoen, foreslår Dahlgren.

– Du kan for eksempel lage en vri på guacamolen med erter. Ertene har samme fine grønnfarge som avokadoen og kler de samme krydderne som du ellers ville brukt i guacamole, koriander, lime, hvitløk, salt og chili.

– Men ertene er ikke like kremete som avokadoen?

– Nei, erter har ikke like mye fett i seg som avokado, men da kan du for eksempel ha i litt nøytral smøreost eller litt olivenolje for å oppnå en likere konsistens, forklarer Dahlgren.

MYE VANN: – Det ikke klimagassutslippet som er det største problemet med avokado, det er det høye vannforbruket, sier van Oort.
MYE VANN: – Det ikke klimagassutslippet som er det største problemet med avokado, det er det høye vannforbruket, sier van Oort.

Bønne-trikset

Kokebokforfatteren mener at vi ikke behøver å kutte ut all avokado, men kanskje bruke litt mindre av den populære frukten, og har derfor også et smart tips til hvordan du kan drøye eller spe ut guacamole.

– Dette har jeg faktisk gjort i mange år. I stedet for å kjøpe tre avokadoer, kan du nøye deg med én og så bruke hvite bønner for å få en mer proteinrik mos. Med god krydring er den like god som en ren avokadoguacamole, synes både store og små hjemme hos meg, forteller hun.

– Og så er det også rimeligere å gjøre det på denne måten, sier Dahlgren. Vegetarentusiasten synes også kikerter kan fungere bra i guacamole.

BLOMKÅLHUMMUS: – Hummus gir lavere klimautslipp enn en guacamole, sier klimaforsker van Oort.
BLOMKÅLHUMMUS: – Hummus gir lavere klimautslipp enn en guacamole, sier klimaforsker van Oort.
Foto: Johanna Siring

Bytt til klimavennlig hummus

I stedet for avokado som topping på for eksempel burgeren, foreslår Dahlgren å lage en frisk, tomatbasert salsa i stedet for. Eller så kan du mekke en hummus som kan lages av kikerter eller også gule erter.

– En hummus gir lavere klimautslipp enn en guacamole, bekrefter Cicero-forskeren og foreslår å teste ut rødbetehummus.

– Rødbeter er jo en rotgrønnsak som tåler godt vårt norske klima. Lokale produkter er også bra for lokaløkonomien, og vi støtter da lokale produsenter. Men jeg må legge til at transport ikke har så stor betydning for klimaregnskapet som selve produksjonen har, sier van Oort.

Mindre matsvinn

Å minske matsvinnet er også viktig om du er opptatt av miljøet, og Dahlgren har derfor et smart oppbevaringstips dersom du bare bruker en halv avokado.

– Ha den halve avokadoen i en liten bolle vann i kjøleskapet. Da kommer ikke luften til og gjør den brun.

– Men blir ikke avokadoen vassen?

– Nei, jeg har spist den helt opp til en uke etter at jeg la den inn i kjøleskapet, og det går helt fint. Men avokadoen passer nok bedre i mos og smoothie enn som lekker pynt på en brødskive etter kjøleskapsoppbevaringen, mener Dahlgren.

Publisert: 03.11.2021 kl. 13:29
Oppdatert: 04.11.2021 kl. 10:37


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?