Michelin 2021: Ekspertene tror disse restaurantene får stjerner
Mandag kveld deles det ut nye Michelin-stjerner til restauranter i Norden. Får vi noen nye stjerner her til lands? Får noe restauranter flere? Og – vil noen miste stjerner?
– Stjerneutdelingen er viktig for mange, og det hedrer flinke mennesker i industrien. Det trengs. Vi trenger flere flinke folk som servitører, oppvaskere og kokker, sier Mathias Steinbru, VGs restaurantanmelder.
Han ser frem til Michelin-utdelingen som i år blir et digitalt arrangement.
Følg sendingen som vises på VGTV og Matkanalen mandag kl. 20.
Steinbru sier at er det noen som fortjener litt ekstra heder etter en lang og uforutsigbar periode, så er det restaurantindustrien.
Det siste året har vært svært krevende for servicenæringen, og det er knyttet stor spenning til hvordan Michelin har valgt å løse restaurantbesøk og ny vurdering med tanke på restriksjonene vi har levd med.
Under fjorårets Michelin-utdeling falt det et stjernedryss over norske restauranter. Hele fire restauranter fikk én stjerne; Omakase by Vladimir Pak i Oslo, restaurant Bare i Bergen, restaurant Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim og undervannsrestauranten Under på Båly ved Lindesnes. Samtidig gikk Stavanger-restauranten Re-Naa opp fra én til to stjerner.
Oslofavoritter
Steibru synes det er vanskelig å forutse de nye stjernene i år, men ett sted er ganske «bankers». Maaemo stengte og flyttet fra Barcode til Bjørvika, og var derfor ikke med i guiden som kom ut for halvannet år siden.
– De Ia igjen stjernene i flytteprosessen og har frem til nå stått uten en eneste stjerne. Dette endrer seg i år, og jeg tror ganske sikkert Maaemo blir tildelt tre stjerner igjen, sier Steinbru.
Han er derimot litt mer usikker på om Schlägergården, som åpnet i mai i år, allerede nå kommer inn i stjerne-ligaen.
– Kjøkkensjef Bjørn Svenssons historie som stjernegrossist gjør at selv om han ikke har hatt åpent lenger enn noen måneder, så kan man aldri helt utelukke det heller. Schlägergården er notorisk vanskelig å få bord på, så det kan hende at inspektørene ikke har fått bord.
Restaurantanmelderens absolutte favorittrestaurant i Oslo er Hotshop.
– Det er få kokker som klarer å lage mat som er så enkel og med så stor finesse på samme tid. Jeg håper det ikke blir stjerne på Jo og Siri. Da blir det helt umulig å få bord, sier Steinbru.
Har troen
Han mener det er noen gjengangere som trolig heller ikke i år vil nå helt opp. À L'aise på Majorstuen har, til tross for iherdig innsats over flere år, til gode å få en stjerne.
– Andepresseretten er verdt en omvei – selv om det bare er en T-banetur tvers over byen. Men, dessverre tror jeg Ulrik Jepsen blir forbigått nok en gang. Jimmy Øyens Rest er på vei til å finne en form som nærmer seg de store, men det fremstår som om det er litt igjen til en stjerne.
Også Anders Husa, en av Norges største restaurantbloggere, er helt sikker på at Maaemo får tilbake sine tre stjerner i år.
– Det er jo ingenting som har tapt seg i kvalitet på det nye stedet, snarere tvert imot.
Han er derimot ikke enig med Steinbru i at À L'aise igjen blir forbigått:
– Jeg har troen på én stjerne til À L'aise dette året, selv om de ble snytt for stjernen i både 2019 og '20, sier Husa.
Også han mener at en bonuskandidat i Oslo er Rest.
– Men jeg har vært der for få ganger selv til å si noe om hvor stabilt nivået er.
Les mer om spådommene til Husa og hans partner Kaitlin Orr - som også gjelder for Sverige, Danmark, Island og Finland - her.
Stjerner i nord?
En Oslo-nykommer som åpnet i pandemiåret 2020 og som ble beskrevet som «gnistrende godt» og fikk terningkast 6 av vår anmelder, er The Tea Room. Der har dørene ikke blitt gjenåpnet siden nedstengingen i fjor høst.
– Jeg tror kjøkkensjef Luke Henderson hadde gått rett inn i guiden med én stjerne for The Tea Room (den åpnet egentlig på tostjerners nivå), men den historien fikk jo dessverre en tragisk slutt med hans bortfall, sier Husa.
Utenfor hovedstaden er det noen få steder som utpeker seg som potensielle nye stjernekandidater, ifølge Husa.
– Vi var nettopp en tur i Lofoten og Vesterålen, og der er det to restauranter som potensielt kan få Michelin-stjerner på sikt, dog tror jeg ikke det skjer i år. Kvitnes Gård er det nærmeste Norge har kommet til Fäviken Magasinet i Sverige, som jo hadde to stjerner i guiden før den stengte. Kjøkkensjefen Halvar Ellingsen lager mat tett på én-stjerne nivå, men jeg tipper restauranten har vært åpen for kort tid.
– Lofoten Food Studio har derimot vært åpen lenge nok, men konseptet er veldig hjemme-hos (et kjøkken i garasjen til kokken). Maten er det derimot lite å utsette på, det var et av de beste måltidene vi har hatt i år, så hvis inspektørene tør å tenke litt utradisjonelt bør de legge et besøk til Ballstad.
Han forteller at de i Ålesund – på Restaurant Bro – har et Chef's Table-konsept som nivåmessig ligger på én stjerne.
– Dette tilbys kun to gjester per kveld som sitter langs kjøkkenbaren (resten av restauranten er à la carte), så det blir neppe vurdert separat av Michelin-guiden.
– Men kan inspektørene virkelig ha fått tilgang til nok Norgesbesøk, tror du?
– Meg bekjent er guiden utsatt til september nettopp fordi inspektørene måtte ha mer tid til å besøke Norge, som har vært et særdeles vanskelig land å besøke grunnet innreiserestriksjoner i tillegg til mange lockdowns. Jeg hører til og med rykter om at inspektørene måtte bo på karantenehotell i lang tid ...
Les også: Slik jobber Michelin-inspektørene
Mangler steder
– Så det blir langt fra et like stort prisdryss til Norge mandag, som for halvannet år siden?
– Man vet jo aldri med Michelin, og vi har heller ikke fått reist så mye som vi vanligvis gjør. Prisdrysset kan komme andre steder, i Sverige eller Danmark, men jeg ser ikke umiddelbart for meg andre Michelin-kandidater i Norge. Det er jo begrenset med restauranter som satser på dette nivået også, sier Husa.
Han mener den største svakheten med Michelin-guiden i Norge, egentlig er lista over alle de andre restaurantene som ikke har stjerne.
– Altså de som har Michelin plate eller Bib Gourmand, som jo kun er Smalhans nå. Her mangler det veldig mange steder for at Michelin skal være en god guide, sier han.
– Men finnes det noen sjanse for at noen mister en stjerne – såfremt de ikke har stengt, tror du?
– Jeg har ingen grunn til å tro at noen mister en stjerne, da det er svært sjelden at Michelin tar den beslutningen, og dette er kanskje ikke året de ønsker oppmerksomhet rundt det heller.
Bergens beste
Nanette Nartey, Bergens Tidendes restaurantanmelder, er spesielt spent på hvem som sitter igjen med høyest antall stjerner her til lands etter mandag kveld.
– Det blir spennende å se om Oslo-baserte Maeemo får tilbake sine tre stjerner nå som de har åpnet opp i nytt lokale. Vil Re-Naa beholde topplasseringen med to stjerner eller går Maeemo forbi dem? Speilsalen som nå har én stjerne sies å være aktuell for både to og tre stjerner, sier hun.
Nartey heier også på en lokal stjerne. Restaurant Bare fikk for halvannet år siden Bergens første Michelin-stjerne.
– BT kåret nylig Bare til Bergens beste restaurant og jeg håper selvsagt at Bergens beste restaurant beholder stjernen sin. For oss i Bergen er det stort at vi har fått en Michelin-restaurant, så det er ikke bare de ansatte på Bare som er spent på om de klarer å holde på stjernen når bransjen går mot lysere tider. Om folkene fra Michelin blir like imponerte og fornøyde som matglade bergensere har vært siden de åpnet, kommer de helt klart til å beholde stjernen, sier hun.
Publisert: 10.09.2021 kl. 15:15
Oppdatert: 12.09.2021 kl. 21:19
Lag deg en gratis konto