Til hovedinnhold

Stor oversikt: Dette er årets beste restauranter

21. desember 2018Aktuelt
TOPPKARAKTER: Credo i Trondheim er én av restaurantene som fikk terningkast 6 av VGs anmelder i løpet av 2018. Foto: Ole Martin Wold/VG
TOPPKARAKTER: Credo i Trondheim er én av restaurantene som fikk terningkast 6 av VGs anmelder i løpet av 2018. Foto: Ole Martin Wold/VG

Året er nesten omme. Vi ser tilbake på restaurantene som fikk terningkast 6 av VGs anmeldere i 2018.

I løpet av året har VGs anmeldere, André Blomberg-Nygård og Erik Fosnes Hansen, besøkt 52 restauranter rundt omkring i Norge.

I tillegg til Oslo, har Stavanger, Bergen, Trondheim, Tønsberg, Asker, Sarpsborg og Drammen fått besøk av anmelderne. De har også tatt turen til København i Danmark for å anmelde den verdensberømte restauranten Noma.

I denne oversikten har vi samlet alle restaurantene som fikk terningkast 6 av anmelderne.

RE-NAA, Stavanger

Foto: Tommy Ellingsen/VG
Foto: Tommy Ellingsen/VG

Et besøk på Sven Erik Renaas stjernerestaurant RE-NAA var «vel verdt pengene,» ifølge VGs anmelder som besøkte restauranten i januar. De fikk servert blant annet gresskarravioli med orientalske overtoner, og marengs med kyllinglevermousse som var «en studie i mykhet og behag». Dessertene var både elegante og oppfinnsomme.

«RE-NAA forsvarer plassen som en av landets beste restauranter, med Michelin-stjerne og det hele, men kan godt jobbe bittelitt med miljøet,» skrev VGs anmelder.

Credo, Trondheim

Foto: Ole Martin Wold/VG
Foto: Ole Martin Wold/VG

VGs anmelder mente måltidet på Credo var av verdensklasse, og skrev at de gikk fra høydepunkt til høydepunkt gjennom måltidet: Kråkeboller med tindvedskum, fjordtorsk med saus på fermenterte torskebein, persille og dill, sjøkreps fra Fosen og reinsdyrhjerte med ferskost og en saus på solbær og granskudd som «smakte som en hel villmark».

«Restaurant Credo flytter grenser, ikke bare for restaurantlivet i Trondheim, men for norsk kjøkkenkunst,» skrev anmelderen.

Fagn, Trondheim

Foto: Therese Alice Sanne/VG
Foto: Therese Alice Sanne/VG

«Nykommeren Fagn i Trondheim tar skrittet rett inn i førstedivisjon blant de norske restaurantene som driver med kokekunst som kunst,» skrev VGs anmelder om Fagn.

Fagn åpnet i Credos gamle lokale i Ørjaveita i Trondheim, og kunne by på «[…] et usedvanlig vellykket, godt og elegant måltid.» Ifølge anmelderen var det både internasjonalt nivå og nordisk stil over måltidet, der de fikk servert retter som « kamskjell i en kraft kokt på skjørtene i skjellet og kylling, dertil fritert sjøpølse og sukkertang, og majones på rogn fra skjellet». Ikke dårlig!

Tango, Stavanger

Foto: Marie von Krogh/VG
Foto: Marie von Krogh/VG

«Ikoniske Tango i Stavanger har flyttet, tatt vare på sine særegenheter, og nærmer seg en Michelin-stjerne,» skrev VGs anmelder.

Under dette besøket fikk de servert et stykke piggvar med en bakt løk-kjerne og en «fløyelsmyk» sellerirotpuré. « Det er kanskje den beste fiskeretten jeg har spist hittil i år,» skrev anmelderen da.

NOMA, København

Foto: Yuya Shino/Reuters
Foto: Yuya Shino/Reuters

Tidligere i år gjenåpnet den verdenskjente restauranten Noma dørene i nytt lokale i København, til stor spenning blant matinteresserte verden over. VGs anmelder besøkte restauranten under deres sjømatsesong, og trillet terningkast seks.

«Legendariske restaurant NOMA i København har gjenåpnet i nye lokaler etter å ha vært på vandring i andre land. Det er slett ikke den samme, fantastiske restauranten som før. Den er enda mer fantastisk,» skrev VGs anmelder da.

Katla, Oslo

Foto: Tomm W. Christiansen/VG
Foto: Tomm W. Christiansen/VG

Pjoltergeist-kokk Atli Már Yngvason åpnet i høst Katla i Universitetsgata i Oslo, til stor suksess. VGs anmelder trakk blant annet frem takoyaki, altså friterte blekksprutboller, som de kunne ha «spist hele kvelden», perfekt stekte kamskjell fra Frøya med XO-saus, og en oksehalesuppe som var «en ren nytelse av kraft og umami».

«Nykommeren Katla viderefører moroa fra Pjoltergeist og tar gjesten fra høydepunkt til høydepunkt i kontrollerte former,» skrev VGs anmelder.

Colonialen Kranen, Bergen

Foto: Paul S. Amundsen/VG
Foto: Paul S. Amundsen/VG

Hvis du vil spise et litt annerledes sted, kan Colonialen Kranen være noe for deg – her spiser du nemlig i en restaurert og ombygd kran. Og i tillegg står maten til toppkarakter.

«Allerede ved den første biten fritert svinesvor aner jeg at dette måltidet vil bli helt spesielt,» skrev VGs anmelder. Det ble også servert blant annet en «perfekt stekt» okseculotte med potetaioli og valnøttvinaigrette, hønse-rilette med salat, plommer og sprøstekt bacon – og spekemat fra Ask.

«Uansett hvor i Bergen du bor, bør ditt neste restaurantbesøk være på Kranen i Solheimsviken,» skrev VGs anmelder.

Stasjonen, Tønsberg

Foto: Gøran Bohlin/VG
Foto: Gøran Bohlin/VG

Akkurat som Katla, er Stasjonen en del av kokkekollektivet LAVA, som består av Tom Victor Gausdal, Stian Floer, Even Ramsvik og Anders Braathen. I høst åpnet de restauranten Stasjonen i Tønsberg, og VGs anmelder trillet toppkarakter. Fritert polenta med rosmarin og parmesanaioli gjorde anmelderen salig med sin søte smak av mais og rosmarin, mens den røkte betetartaren med betechips, kapers og vaktelegg var «strålende».

«Tønsberg kan glede seg over en liten, men velfortjent plass i Norges nye kulinariske landskap,» skrev VGs anmelder.

Disse fikk 5:

Barsk Burger, Drammen

Edda, Oslo

Girotondo, Oslo

Cantina, Oslo

Festiviteten, Sarpsborg

Night Pig, Oslo

Publisert: 21.12.2018 kl. 13:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?