«MasterChef»-vinneren: – Overveldende og surrealistisk

11. november 2020Aktuelt
VINNER: Truls Torp Karlsen kapret «MasterChef»-pokalen.
VINNER: Truls Torp Karlsen kapret «MasterChef»-pokalen.
Foto: Rubicon/TV Norge
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Byggingeniøren Truls Torp Karlsen (29) kokkelerte seg helt til topps i årets «MasterChef Norge». Nå drømmer han om mer mat og mindre bygg.

– Nå begynner det sakte, men sikkert å føles mer virkelig, men da det ble spilt inn var det overveldende og surrealistisk, sier den ferske mesterkokken på telefonen til Godt.

Det har allerede gått flere måneder siden 29-åringen fra Sandefjord løftet pokalen under innspilling og fikk tittelen «MasterChef». Onsdag kveld gikk finalen på TV, og Karlsen kan dermed endelig snakke høyt om den gjeve seieren.

Drømmer om en kombinasjon

Karlsen har vært glad i å lage mat hele livet, og har sådan gått livets kokkeskole. Å ikke ha formell utdanning innen mat, er et av kravene for å være med i «MasterChef», selv om nivået til deltagerne kan tilsi noe annet for oss som ser på.

– Det startet med en bestemor som var glad i å bake, og så utviklet det seg gradvis. Da jeg var 11 år ville jeg lage bursdagsmiddagen min selv, tre retter med rekesmørbrød til forrett og gryterett til hovedrett, forteller Karlsen.

I oppveksten sanket han kokkeerfaring fra familiemiddager, og siden 11-årsdagen har 29-åringen avansert. Som student inviterte han 16 personer på fireretters middag.

HYGGELIG: Karlsen mener hele opplevelsen med å være med på MasterChef kun har vært positiv.
HYGGELIG: Karlsen mener hele opplevelsen med å være med på MasterChef kun har vært positiv.
Foto: Rubicon/TV Norge

De siste årene har matinteressen vokst. Han har opprettet Instagramkontoen @finessekokken, en nettside for dele oppskrifter og tar kokkeoppdrag på fritiden.

Likevel har Karlsen holdt matlagingen på et hobbynivå. Men kanskje ikke lenger, nå som han er «mesterkokk»?

– Om jeg får mulighet til å jobbe med mat vil jeg anse meg som veldig heldig. Det er litt vanskelig å vite hvilke dører som åpner seg nå, men jeg vil jo fortsette å lage mat. Drømmen er en kombinasjon av å være privatkokk og andre ting på siden.

Pengepremien fra «MasterChef» vil han bruke på bunad og planer for en fremtidig hverdag med mer mat og litt mindre bygg.

– Lidenskap for mat

– Hvordan var det å delta på «MasterChef»?

– Først og fremst helt fantastisk. Jeg har vært en ivrig tilhenger av «MasterChef Australia» lenge. Å få muligheten til å delta i det samme selv var helt uvirkelig. Og ikke minst var det herlig å se hvordan lidenskap for mat kan samle så mange mennesker, sier Karlsen.

Man kan ikke forberede seg på tidspresset man føler i øyeblikkets varme, å måtte tenke, og ta avgjørelser raskt, forteller han. Likevel føltes ikke «MasterChef» som en konkurranse for vinneren.

– Det har utelukkende vært hyggelig. Jeg opplevde ikke konkurranse-preg. Alle ønsker hverandre det beste.

Karlsen mener selv det var tilfeldig at han trakk vinnerloddet, og er imponert over konkurrentene.

– Noe av det beste jeg så var Kia (Vejrup journ.anm.). Den utviklingen hun har hatt er helt enorm. Det er det flere som har, men hun skilte seg ut.

VENNE-DUELL: Truls Karlsen og Silje Sandberg ble gode venner under innspillingen.
VENNE-DUELL: Truls Karlsen og Silje Sandberg ble gode venner under innspillingen.
Foto: Rubicon/TV Norge

– En spesiell finale

Etter flere uker med innspilling og kokkelering ble 16 deltagere til to. Karlsen og Silje Sandberg sto igjen som finalister.

– Det var en litt spesiell finale. Jeg og Silje har utviklet et veldig nært vennskap. Det tok bort nervene. Begge var så fornøyde med å ha kommet til finalen, at det betydde ikke så mye hvem som vant – vi unte hverandre den seieren, sier Karlsen.

Han fortsetter:

– Jeg er stolt, men unte Silje tittelen i like stor grad. Det viktigste for meg var å vise hvem jeg er når det gjelder mat. Jeg var fornøyd allerede forholdsvis tidlig i konkurransen på retten med barndomsminner. Da fikk jeg vise hvem jeg er.

Karlsen komponerte da en rett kalt «Sommerdrøm», med blant annet marinerte jordbær, syltet rabarbra og sitrongresskrem, jordbær, rabarbrasorbé og jordbærvann. Retten var inspirert av oppveksten på hytta i Sandefjord.

– Elsker norske råvarer

Så hvem er den 29 år gamle byggingeniøren, nå «MasterChef», som kokk?

– Jeg kaller meg jo «finessekokken» på Instagram. Jeg liker mat med finesse, jeg er litt feinschmecker. Når jeg inviterer på middag hjemme liker jeg å gi restaurantkvalitet både på smak og utseende. Det er det som definerer meg som kokk.

Karlsen tilbereder retter med fokus på råvarer i sesong og sirlige detaljer. Det skal se appetittlig ut og vekke interesse, sier han.

– Utseende er det første man legger merke til. Ellers er jeg veldig nordisk i stilen, og elsker norske råvarer med variasjon og kvalitet. Det er fokuset mitt.

– Hva liker du best å lage, da?

– Jeg er nok en dessertmann. Det var der interessen blomstret først.

Vil du lage dessert som en «MasterChef»? Prøv Karlsens pepperkakeis med klementin-karamell: 

Publisert: 11.11.2020 kl. 21:25


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?