Godt-redaksjonens favoritter fra frysedisken

19. oktober 2020Aktuelt
FASTE INNSLAG: Ingefær, fiskepinner og edamame er blant matvarene vi i Godt-redaksjonen ofte plukker med oss fra frysedisken.
FASTE INNSLAG: Ingefær, fiskepinner og edamame er blant matvarene vi i Godt-redaksjonen ofte plukker med oss fra frysedisken.
Foto: VG/ PA Wire

Vi har alle våre trofaste favoritter vi plukker med oss fra frysedisken. Godt-redaksjonen er ikke noe unntak. Dette er frossenmaten vi sverger til.

Vi har tidligere bedt kokker guide oss til å ta de beste valgene ved frysedisken. I dag avslører vi hva vi i Godt-redaksjonen alltid velger av frossenmat. Kanskje du får noen nye tips!

Natalie:

Frosne fruktblandinger er perfekte til å lage en rask smoothie.
Frosne fruktblandinger er perfekte til å lage en rask smoothie.
Foto: Stockphoto

Smoothieblanding:

En ting jeg alltid har liggende i fryseren er smoothieblanding. Superenkelt og raskt å slenge sammen en smoothie som mellommåltid i disse hjemmekontortider. Min favoritt er smoothiemiksen til Rema 1000 med mango, ananas og banan. Denne blander jeg med det jeg har tilgjengelig i kjøleskapet, som for eksempel litt vaniljeyoghurt og en klunk eplejuice.

Denne smoothien faller alltid i god jord hos 3-åringen i huset. Men et annet tips er også å la smoothieblandingen ligge og tine litt på kjøkkenbenken før den kjøres i blenderen til en tykk og kremete konsistens. Voilá, har du en kjempegod og enkel is til barna.

Rundstykker:

I en ønskeverden skulle jeg helst bakt rundstykkene selv til helgefrokostene, men det er ikke ofte det skjer. Da er det godt at det finnes rundstykker i frysedisken som bare trenger å varmes i ovnen. Det er imidlertid ikke alle frosne rundstykker som er like gode på smak. Her vender jeg stadig tilbake til surdeigstundstykker fra Jacobs. Disse er steinovnsbakte og halvstekte – og smaker ferske hver gang.

UNNGÅ KUTTEJOBB: Kjøp ferdig opphakket, frossen ingefær.
UNNGÅ KUTTEJOBB: Kjøp ferdig opphakket, frossen ingefær.
Foto: Magnar Kirknes/VG

Hakket ingefær:

Jeg blir glad for alt som sparer meg litt kuttejobb i hverdagen. Derfor har jeg byttet ut den ferske ingefæren med frossen ingefær. Her er ingefæren ferdig opphakket og klar til å sette smak på alt fra woker til supper samt marinader når jeg trenger det. Den trenger heller ikke å tines når den skal rett i stekepannen eller sausen.

Apropos ferdig opphakket, her et ekstra tips på siden: Har du noen urter eller chili som begynner å synge på siste verset? Da kan du kutte det og legge det i fryseren, så har du det klart til en dag du trenger det. Urtene kan du for eksempel fryse ned i isbitformer med litt olje.

Mona:

ALLTID ERTER: Grønne erter er obligatorisk i fryseren, av mange årsaker. Som denne, kabaret.
ALLTID ERTER: Grønne erter er obligatorisk i fryseren, av mange årsaker. Som denne, kabaret.
Foto: Mona Bristøl

Grønne erter:

Jeg skal helt ærlig innrømme at vi har en veldig liten fryser, av den enkle årsak at man med store «frysemonstre» lett mister kontroll over hva som finnes der. Fryseren blir et slags gravkammer hvor mat blir liggende og liggende til det ikke lenger er spiselig, eller eventuelt ikke er spesielt spennende på smak.

Men en ting jeg alltid finner plass til er de klassiske små grønne ertene. De kjennes friske og gode ut, og skal visstnok være fulle av næringsstoffer. De fyller i hvert fall grønnsakkvoten på dager da det ellers er tynt med grønnfôr i skapene. Her i huset brukes erter i mange tilfeller som et nødtilbehør i enkle pastaretter sammen med feta og litt urter, som puré til fiskemiddagen, og ikke minst i høytidenes kabareter.

Som erstatning for avokado i en slags ertemole, har jeg aldri helt blitt hektet på. Da dropper jeg heller guacamolen helt, i ny og ne.

SNACKS: Edamame med litt salt og chili på er en perfekt lite snacks-måltid.
SNACKS: Edamame med litt salt og chili på er en perfekt lite snacks-måltid.
Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Edamame:

Når vi først er i avdelingen for grønne belgvekster, så er edamame en storfavoritt hos hele familien. Disse store grønne soyabønnene, som du spiser ut av skallet (ja, om du har forsøkt å spise skallet også, så er du nok ikke alene om det) er en perfekt liten snacks å sette på bordet mens man venter på at middagen skal bli ferdig.

De er også veldig gode i supper, til pokebowls og som en siderett til et større måltid. Og perfekt som dagens grønnsak i barnas matbokser.

Tidligere måtte man til asiatiske matbutikker for å få tak i disse, men nå finner du disse i de aller fleste dagligvarekjedene med ok utvalg.

FUNKER FRYST: Det aller beste er selvsagt hjemmelagde falafel, men når man ikke har tid eller orker lage selv, så er alternativet i frysedisken ikke så verst.
FUNKER FRYST: Det aller beste er selvsagt hjemmelagde falafel, men når man ikke har tid eller orker lage selv, så er alternativet i frysedisken ikke så verst.
Foto: Krister Sørbø/VG

Falafel:

Jeg elsker falafel og har gjort noen forsøk på å lage en hjemmelaget variant, men jeg synes nesten alltid at det blir for mye gris til at det er verdt innsatsen.

En hverdagsmiddag som er en gjenganger hjemme hos oss på travle dager er derfor wraps med falafel fra frysedisken.

Det er kjempeenkelt å slenge falafelene i en ildfast form, strø litt olivenolje over og sette i ovnen. Varianten fra Hälsans kök er den det går mest av. I mellomtiden setter jeg frem tilbehøret; sprø Romano-salat, ajvar, fetaost, dadler og gjerne noen syltede grønnsaker. Skal vi virkelig flotte oss, har vi et speilegg med myk plomme over. Mmmm!

Et lite ekstravagant bonustips; er du i beita for en skikkelig god saus til biffmiddagen, så skal jeg love deg at ingen kommer til å merke at morkelsausen fra Picard tok turen fra frysedisken, inn i mikroen, rett opp i ditt fineste sausenebb – og landet på middagsbordet.

Kjøper du ferdig paideig, slipper du til og med ta frem kjevlet – det er bare å rulle den ut.
Kjøper du ferdig paideig, slipper du til og med ta frem kjevlet – det er bare å rulle den ut.
Foto: Magnar Kirknes/VG

Tjodunn:

Paideig:

Jeg skal innrømme jeg har slitt med å lage paideig. Riktignok, tror jeg at jeg kan klare det, hvis jeg skjerper meg. Men det er så velsignet lettvint og kjapt å bruke en ferdig paideig – så det er sjelden jeg kommer i gang med egenproduksjonen.

Det finnes jo flere tilbydere av paideig – særlig i ferskvaredisken, men den paideigen jeg vender tilbake til er fra den franske frysekjeden Picard. Jeg må tilstå at jeg faktisk pleide å harryhandle frossen paideig i Göteborg før frysekjeden etablerte seg med flere utsalg til Oslo.

Grunnen til at jeg vender tilbake til akkurat denne er smaken. Den ekte smørsmaken. Mange av konkurrentene bruker oljer, så den fra Picard er den foretrukne hvis jeg kan få tak i den.

Slik lager du paideigen selv:

OBLIGATORISK: Iskrem klarer vi oss ikke uten. Enten det er denne karamellisen, laget av Lise Finckenhagen. Eller om det er en pinneis eller en boks med lakrissmak.
OBLIGATORISK: Iskrem klarer vi oss ikke uten. Enten det er denne karamellisen, laget av Lise Finckenhagen. Eller om det er en pinneis eller en boks med lakrissmak.
Foto: Sara Johannessen Meek/VG

Is:

En ting må jeg alltid, alltid ha i fryseren og det er is. Jeg klarer ikke motstå nye iser i butikken og må bestandig teste nye iskremprodukter, og da snakker vi alle versjoner fra kalorifri saftis til de feteste, mykeste, deiligste, syndigste versjonene av fløteis.

Is kan spises – as is – eller i kombinasjon med en tung og heftig brownie, eller med jordbær, eller om man vil gjøre skandalen fullkommen – med cookies, sjokoladesaus og strøssel.

Er det en hverdag og jeg er fysen, blir det en Zeroh. Ikke fordi dette er den beste isen jeg vet, men fordi jeg vil spare kaloriene og den gjør nytten. Kunne bare ønske de kom med flere smaksvarianter. Når det gjelder de syndige veksler jeg mellom å digge forskjellige isvarianter fra ulike produsenter, men de må ha lakrissmak. En gammel favoritt som jeg alltid finner tilbake til er «Chunky Monkey» fra Ben & Jerry’s.

KLASSIKER: Fiskepinner er en enkel og god hverdagsmiddag.
KLASSIKER: Fiskepinner er en enkel og god hverdagsmiddag.
Foto: Gareth Fuller / PA Wire

Fiskepinner:

I min familie digger vi fiskepinner. Og da snakker vi vanlige fiskepinner, ikke noe luksus eller fancy greier – det holder lenge med de rimeligste fra butikken. Vi har faktisk spist mange forskjellige og alle funker.

En fiskepinnemiddag hjemme hos oss kan være en klassisk norsk middag med poteter og grønnsaker eller en litt mer jazzet versjon servert i tortillalefse med sriracha og salat.

Og – blir det rester, noe det sjelden blir – er fiskepinner perfekte å ha på brødskiven i matboksen med litt remulade under, kanskje sylteagurk eller rødbeter.

Vil du heller forsøke å lage dem selv? Her finner du oppskriften!

Publisert: 19.10.2020 kl. 21:57


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?