Retromaten vi elsker

RETROMAT: Elsk eller hat? Disse rettene er verdt et nytt bekjentskap.
RETROMAT: Elsk eller hat? Disse rettene er verdt et nytt bekjentskap.
Foto: Foto: Sara Johannessen Meek
Tjodunn Dyrnes

Det er ikke all retromat som bør gjenopplives, men noen står sterkt i folkeminnet. Her er syv retroretter vi synes fortjener et nytt bekjentskap.

Retromat er mat vi husker, kanskje med glede, men også noen ganger med skepsis.

Noen retro-retter er lettlikte, som hvitløksbrødet. Finnes det noen overhodet som ikke digger det? Mens andre retter kan være krevende, som kabareten som deler folket i to: Kabaret-elskerne og kabaret-haterne.

Vi har samlet noen godbiter vi mener bør få en ny sjanse på norske bord. Kan nytes sammen med en episode retro-TV som for eksempel «Livet med Larkins» på NRK for en herlig retro-aften!

Dette er noe som kanskje ikke ligger høyt i bevisstheten sånn til daglig, men ta en titt på bildet av det varme brød med masse smør, hvitløk og gul, smeltet ost og si at du ikke dør etter å ta en bit? Tenkte oss det, ja! Og vit – du er ikke alene.

Kan være kosemat bare som det er, eller så er hvitløksbrød perfekt tilbehør til pasta, lasagne eller en høstlig gryterett.

Selv om mange har vært nedlatende til rekecocktailen, har den likevel klart å holde en viss stand. Kanskje har den vært mer stabilt populær utenlands enn i Norge, men den har likevel dukket opp på menykart også her i landet.

Lise Finckenhagen forbinder denne friske forretten med matlandsmoderen Ingrid Espelid Hovig og har laget sin versjon som en hyllest til denne.

De fleste har en mening om kabaret, og folket deler seg i to leire: De som elsker og de som hater denne dissende retromaten.

Godts kabaretoppskrift er luksusvarianten proppfull av reker og kongekrabbe, med hjemmelaget remulade. Men det er ingenting i veien for å lag en enklere og rimeligere versjon der kongekrabben erstattes med fiskepudding i terninger eller crabsticks.

De fylte terteskjellene er også en seiglivet retromat som nekter å la seg føyse inn i glemmeboken. Vi både ser i sosiale medier og hører i utvidede vennekretser, om noen som fortsatt hyller denne kule retroretten.

Om du vil lage Lise Finckenhagens moderne versjon med butterdeigsbase eller om du vil bruke fyllet i de ekte, retroskjellene du får kjøpt i butikken, er opp til deg. Begge deler smaker deilig.

Ok, så høres kanskje ikke kålruletter så sexy ut. Men det er faktisk skikkelig godt!

Høstens litt sødmesmakende nye kål pakket rundt krydret kjøttdeig som smaker av ingefær, allehånde og muskat ... Mmmmm.

Vi vil gå så langt som å si at dette er en helgemiddag du ikke vil angre på.

Nå var det kanskje ikke fransk finesse noe man husker fra 70-80-tallet, men utrolig nok var det i denne perioden – og kanskje inn på 90-tallet at ostesuffleen hadde sin storhetstid her i landet.

Selveste Ingrid Espelid Hovig svingte opp med ostesufflé i Fjernsynskjøkkenet. Og siden det på den tiden ikke var så mange TV-kanaler å velge mellom, er det kanskje ikke til å undres over at denne retten ble testet ut i de tusen hjem.

Også vår egen, dyktige bakeekspert Kristine Ilstad, fra bloggen Det søte liv, mener ostesufflé er en herlig kosemat og slett ikke så vanskelig å lage som man kanskje skulle tro,

Løvbiff eller løvstek var kanskje en mer populær kosemat i helgen før enn det er i dag. Men retro-klassikeren har holdt stand på gatekjøkken rundt om i landet, noe som tyder på at løvbiffelskerne fortsatt finnes der ute.

For den virkelig ekte retrofølelsen serveres løvbiffene med bearnaisesaus og pommes frites og en salat med finsnittet kinakål. Med Thousand Island-dressing, mener Lise Finckenhagen. Vi er enige!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?