Lise Finckenhagens tofu-oppskrifter: Butter tofu, nachos, pad thai og smoothie bowl

15. februar 2019Aktuelt
TOFUTRYLLERIER: Er du ikke kjent med tofu ennå, kan nachos eller pad thai være en god start. Foto: Krister Sørbø/VG
TOFUTRYLLERIER: Er du ikke kjent med tofu ennå, kan nachos eller pad thai være en god start. Foto: Krister Sørbø/VG
AvLise FinckenhagenogKrister Sørbø

Tofu er en råvare jeg tror mange med meg er nysgjerrige på, men samtidig sliter litt med å bli klok på. 

Dette proteinrike resultatet av soyabønner som kokes, siles og presses er ingen stor gastronomisk opplevelse når den spises naturell, spør du meg. Men den kan virkelig oppnå store høyder ved riktig tilberedning og mulighetene er overraskende mange. Tofu kan friteres, ovnsbakes, pannestekes, wokes, brukes i supper, vårruller, salater, desserter, kaker eller spises til frokost, og ikke minst, den kan marineres.

Når du har bestemt deg for hva du vil teste ut, er neste spørsmål: hvilken type tofu skal jeg velge? Som tofu-novise føler jeg at det finnes omtrent like mange varianter som det finnes produsenter, men i all hovedsak skilles det mellom fast tofu og silketofu (myk). Den faste beholder form, fasong og fasthet under tilberedning og har en tyggemotstand jeg vil si minner om kylling. Den myke derimot har en glatt konsistens som minner mer om karamellpudding. Det er for så vidt ganske greit å forholde seg til. Men innenfor disse to segmentene finnes det igjen mange forskjeller, noen forpakninger kommer til og med med en egen fasthetsskala som forteller deg hvor fast på en skala fra 1-10 akkurat denne tofuen er.

Mitt råd til deg er å prøve deg frem, for så eventuelt å feile og prøve igjen til du finner ut av det. Og så en siste ting som er verdt å bruke litt tid på; ved å presse tofuen før tilberedning (legg blokken mellom doble lag med kjøkkenpapir og legg noe tungt på toppen) presses noe av væsken ut slik at tofubitene lettere absorberer andre smaker (noe som absolutt er en fordel i fravær av voldsom egensmak).

Når man skal teste ut en ny og kanskje litt snål råvare som tofu, kan det være smart å begynne med noen du liker skikkelig godt i utgangspunktet. Så hvis du er glad i pad thai, butter chicken, nachos eller smoothie - så har du noe å starte med her. Selv ble jeg i hvert fall overbevist om at tofu er både gøy og godt!

Publisert: 15.02.2019 kl. 12:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?