Folket vil ha lakrissmak

2. september 2019Aktuelt
SER LIK UT...: ... Men smaker annerledes. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
SER LIK UT...: ... Men smaker annerledes. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Først kom lakrisiskremen, så yoghurten. Nå kommer også fløtemysost med lakris.

FOR LAKRISFANS: Den nye fløtemysen kommer i begrenset opplag. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
FOR LAKRISFANS: Den nye fløtemysen kommer i begrenset opplag. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Det siste året-halvannet har vært spennende for lakriselskere. Først lanserte iskremprodusenten Hennig-Olsen en lakris-Soft Shake etter en viral aprilspøk om at de skulle produsere svart lakris-Soft Shake med gullflak. Noen måneder senere var Tine på banen med en yoghurt med lakrissmak og bringebærstrøssel.

Nå er det osteprodusenten Synnøve Finden som hiver seg på lakrisbølgen ved å lansere en fløtemysost med lakrissmak. Ifølge kategorisjef Mikkel Haugstveit kommer den i et begrenset opplag på 35.000 i første omgang.

– Blir det en megahit så må vi jo selvfølgelig vurdere om vi skal lage mer neste år, fortsetter han.

Lakrissmaken ble lansert etter at osteprodusenten hadde gjennomført en uhøytidelig undersøkelse på Facebook blant sine kunder.

– Vi ser jo også at lakris er en populær smak når vi gjennomfører kundeundersøkelser og generelt i markedet, den er jo ganske «up and coming», sier Haugstveit.

Kan bli for overveldende

Men hva er med lakris som vekker så sterkt engasjement - og som gjør at vi enten vil ha det i alt - eller kjapt rynker på nesa så snart noen nevner ordet?

- Jeg tror lakris gir folk en sterk og sammensatt sanseopplevelse, den samme opplevelsen som vi får av å spise chili eller pepper. Og jeg tror det er det som gjør at folk enten elsker eller hater det, sier seniorforsker Paula Varela Tomasco ved matforskningsinstituttet Nofima.

- Lakris er søtt, men også stikkende, noe som ikke er en smak - det er mer som en veldig sterk lukt. Det gir deg en kilende følelse i munnen, som ingefær eller sennep. Aromaene er også ganske sammensatte.

- For noen kan disse komplekse opplevelsene rett og slett bli litt overveldende, spesielt for dem som er mer konservative i smaksløkene. Mens for dem som søker variasjon, mer ekstreme smaksopplevelser og elsker å prøve ny mat, så har de større sjanse for å like det.

- Det kan også være kulturelt betinget om man liker lakris eller ikke. Her i Nord-Europa og i enkelte land i Asia er det flere som spiser og liker lakris enn i andre deler av verden. I India er lakris ofte brukt i saltmat, i for eksempel curryer, mens det i Europa brukes mer til godteri og til dessert, forklarer Varela Tomasco, som har spesialisert seg på sanseopplevelsene knyttet til mat.

Hun har troen på at lakrisbrunosten kan være en god smakskombinasjon.

- Lakris passer godt sammen med både salte og søte ting - og brunost lander litt i midten. Brunosten blandet med lakris høres litt ut som å blande brunost med krydder, som kanel eller nellikspiker, og det høres godt ut.

Spesielt, men bra

HAR GITT UT BRUNOSTBOK: Gry Nordvik Karlsen. Foto: Ane Nordvik Hasselberg
HAR GITT UT BRUNOSTBOK: Gry Nordvik Karlsen. Foto: Ane Nordvik Hasselberg

Gry Nordvik Karlsen er matblogger og for tiden aktuell med kokeboken «Brunost» med søsteren sin Ane Nordvik Hasselberg. De har selv eksperimentert med tilsette forskjellige smaker i hjemmelaget prim, som chili og sjokolade, safran eller salt.

Hun understreker at hun ikke har smakt lakrisbrunosten, men synes det høres ut som en spesiell, men bra, idé.

– Jeg er ikke så begeistret for lakris selv, men for dem som er veldig glad i det er det kanskje kjempebra å få pålegg som smaker lakris. I tillegg er fløtemysosten mild og kremet, mens lakrisen er litt skarp – noe som kan skape en bra kombinasjon.

Hun tenker at lakrisbrunosten kan fungere i desserter eller kaker.

– Eventuelt kan du bruke den til noe man vanligvis ikke ville tenkt på før, som til røykelaks. Jeg synes det er artig med nye smaker og kombinasjoner.

– Kommer du til å «løpe og kjøpe» denne fløtemysosten?

– Jeg prøver som regel alt som er nytt, så det kan godt hende, sier hun.

Godt, men søtt

Kategorisjef Mikkel Haugstveit i Synnøve Finden understreker at man bør være glad i lakris for å like denne brunostvarianten, ettersom den har en ganske markant smak. Han foreslår å rive den over is, eller å spise den som snacks i terninger.

Vi gjennomfører en uhøytidelig smakstest i redaksjonen. Siden Haugstveit foreslår å dele osten i terninger, gjør vi det samme før vi lar kolleger smake. Blant tilbakemeldingene er det flere som trekker fram at lakrisfløtemysen er god, men at den minner mer om en dessert, enn en ost.

– Mmm! Jeg er positivt overrasket. Lakrissmaken er ikke for dominerende, sier avdelingsleder Kari Tone Flågen.

Hun trekker dog fram at hun har vokst opp i Gudbrandsdalen, og med det har et konservativt og nostalgisk forhold til brunost.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ SKIVA?: Flere i vårt uhøytidelige smakspanel mente at de nok ikke ville hatt lakrisfløtemysen som pålegg. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
PÅ SKIVA?: Flere i vårt uhøytidelige smakspanel mente at de nok ikke ville hatt lakrisfløtemysen som pålegg. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

– Den er kjempegod! utbryter journalist Mona Bristøl, og Natalie Ngo Granum istemmer - mens Maren Wilberg sier hun ikke ville ha betalt ekstra for lakrisfløtemysen.

– Jeg liker vanlig G35 best, sier hun.

Søtheten trekkes også fram blant flere.

– Jeg ville heller hatt den som fyll i en mørk sjokoladekonfekt enn på brødskiva, sier Mona Langset på Reise.

To fra E24, som ikke vet at fløtemysen skal smake lakris, smaker umiddelbart lakrissmaken.

– Jeg er ikke spesielt glad i lakris, men jeg kunne ha spist denne, sier Marius.

– Men det blir litt som med melkesjokolade; Det er nesten umulig å finne helt vanlig sjokolade i butikkene lenger.

Publisert: 02.09.2019 kl. 09:26
Oppdatert: 02.09.2019 kl. 11:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?