Test av vegetarburgere: – Høyere nivå enn forventet

POSITIVT OVERRASKET: Vegetarburger-testerne Anders Braathen og Mari Hult mener hurtigmatkjedene leverer overraskende gode vegetariske og veganske burgere. Foto: Mona Bristøl/VG
POSITIVT OVERRASKET: Vegetarburger-testerne Anders Braathen og Mari Hult mener hurtigmatkjedene leverer overraskende gode vegetariske og veganske burgere. Foto: Mona Bristøl/VG
Mona Bristøl

Vi har testet hurtigmatkjedenes vegetarburgere – og de var hakket bedre enn forventet. En av dem får likevel terningkast én.

I takt med at folk flest kutter kjøttforbruket og ser etter vegetariske alternativer, har alle de tre største burgerkjedene kastet seg på den kjøttfrie trenden og lansert sine vegetariske, noen også veganske, burgere i løpet av de siste årene.

Med oss til å teste burgerne i Oslo har vi Mari Hult, som står bak Vegetarbloggen. Hun har jobbet ti år som kokk og er veganer. Anders Braathen (aka Hipstakokken) er utdannet kokk, er restauranteier i Lava Oslo og kjøtteter.

– Det er et høyere nivå enn jeg hadde trodd. Jeg hadde sett for meg at det kom til å bli et terningkast 1-bonanza, sier Hult.

– Jeg er litt skuffet over McDonalds. Det er dårlig at de ikke klarer å tilby noe mer, at det ikke er en mer Premium-følelse over de vegetariske produktene, sier Braathen.

– Burger King kjennes bare ut som om halter litt etter de andre, legger han til.

Begge synes den svenske kjeden Max svarte til forventningene, som i forkant var ganske høye.

– I vegetarmiljøet er det denne alle snakker om, og også den kjeden som kom med vegetarburgere først, sier Hult, og forteller at i Stavanger hvor hun bor, reiser folk til flyplassen i ens ærend for å spise på Max, hvor byens eneste Max-restaurant ligger.

Braathen forteller at han en sjelden gang spiser burgere hos hurtigmatkjedene.

– Da er det stort sett kun for at sønnen min på fem år skal få en Happy Meal. Noen ganger går vi bare for å kjøpe lekene og dropper maten.

– Jeg spiser denne type mat om jeg er på farten og trenger noe litt raskt, sier Hult.

Hun gir oss også noen tips til hvordan man kan sørge for å få helt plantebaserte alternativer hos alle kjedene, også der det ikke finnes på menyen i utgangspunktet. Disse tipsene ligger i hver individuelle burgertest.

Burgerne fra kjedene er testet i Oslo, men de serveres også andre steder i Norge.

McDonalds har fortiden tre kjøttfrie burgere å velge i. Alle tre er basert på samme bønneburger, det er bare tilbehøret som er forskjellig.

GAMMEL KLASSIKER: Tilbehøret på Vegetar McFeast er helt lik på den klassiske utgave med kjøtt. Foto: Mona Bristøl/VG
GAMMEL KLASSIKER: Tilbehøret på Vegetar McFeast er helt lik på den klassiske utgave med kjøtt. Foto: Mona Bristøl/VG

Vegetar McFeast:

Pris: 59 kroner

Den gamle klassikeren, men nå med det McDonalds kaller en «spicy bønneburger» istedenfor kjøtt.

Veganertips: Her kan du fjerne osten når du legger inn bestilling, så blir den helt plantebasert.

Terningkast: 2

HOT: Veggie McSpice har en sterkere saus enn Veggie McFeast, men burgeren inni er helt lik. Foto: Mona Bristøl/VG
HOT: Veggie McSpice har en sterkere saus enn Veggie McFeast, men burgeren inni er helt lik. Foto: Mona Bristøl/VG

Veggie McSpice:

Pris: 58 kroner

Denne kommer med samme brød og bønneburger, og har i tillegg ost, isbergsalat og en tomatbasert krydret dressing.

Veganertips: Her kan du fjerne osten når du legger inn bestilling.

Terningkast: 2

– Jeg synes egentlig det er umulig å si her hvilken burger av disse som er best. Selve kaken inni er helt grei, du ser bønnene og de er ganske godt krydret. Men burgerne er jo helt like! Det kommer rett og slett bare litt an på hvilket tilbehør du har lyst på, og det er jo litt kjedelig at vi ikke har mer å velge mellom, sier Braathen.

– Det som er positivt er at du får McDonalds-følelsen uten å spise kjøtt, som vegetarianer føler du deg lett utenfor. Men nå kan også vi få en McDonalds-meny som alle andre, sier Hult.

– Selve bønneburgeren her er det beste, det er slik jeg foretrekker vegetarburgerne. Det som er dritt er tilbehøret, de kjipe sylteagurkene og brødet som alltid er på McDonalds-burgere, sier Braathen.

Hos Burger King finnes to alternativer, Veggie King og Halloumi King, ingen av disse er i utgangspunktet veganske.

LITE FRISTENDE: Veggie King smakte bedre enn den så ut, ifølge våre testere. Foto: Mona Bristøl/VG
LITE FRISTENDE: Veggie King smakte bedre enn den så ut, ifølge våre testere. Foto: Mona Bristøl/VG

Veggie King

Pris: 57 kroner

Veganertips: Be om glutenfritt brød (dette brødet er nemlig uten melk, koster ni kroner ekstra), uten ost og be om eggefri majones.

Burgerkjeden beskriver denne slik: inspirert av India, produsert i Norge. Patty-en inneholder potet, erter, gulrot, mais og grønne bønner.

– Den ser jo helt for jævlig ut. Brødet er ikke bra, sier Braathen.

– Jeg får i utgangspunktet ikke så lyst til å spise denne, legger Hult til, til tross for at det glutenfriebrødet hun har fått ser mer fristende ut, ifølge begge to.

– Men smaken på pucken inni her er slett ikke så verst. Det synes tydelig hva den er laget av. Det kjennes litt gammeldags, det er dette man ville laget for 20 år siden når noen kom og sa de var vegetarianere.
– Jeg får litt fiskekake-assosiasjoner, uten at fiskesmaken er der. Den er litt for myk. Mye vegetarmat har en tendens til være litt for mykt, som om noen har tygd det først, og det er ikke en god følelse. Det kjennes derimot ganske sunt ut, og noe jeg fint kunne tatt med ikke-vegetarianere venner for å spise.

– Jeg synes også det er kult at de bruker norske grønnsaker og det er gøy at man ser grønnsakene i burgeren. Det skal de ha for.

– Og tilbehøret er også hakket bedre enn på McDonalds, dette kjennes mer ut som en burgeropplevelse, sier Braathen.

Terningkast: 4 (pluss)

TESTENS TAPER: Halloumi King ser ikke spesielt fristende ut og smaker ikke godt, ifølge testpanelet. Foto: Mona Bristøl/VG
TESTENS TAPER: Halloumi King ser ikke spesielt fristende ut og smaker ikke godt, ifølge testpanelet. Foto: Mona Bristøl/VG

Halloumi King

Pris: 67 kroner

Veganertips: Denne kan ikke gjøres vegansk.

Reklameres med den har «ekte halloumi ost fra Kypros med potetbrød, majones, salat, tomat og løk». Den skal ifølge Burger King selv også friste osteelskere.

– Hvis du er glad i ost blir du bare skuffet. Den lukter dårlig frityr og ser helt grusom ut. Denne er ikke god på smak, den smaker litt som en vaffel, noe som er helt feil.

Mari ser seg enig på utseende og lukt, men unngår å smake på denne.

– Dette kan ikke være spesielt sunt heller, sier hun.

– Denne har de kun laget fordi det er eller var trendy med halloumi, den gir hverken meg eller en vegetarianer noe spesielt, sier Braathen.

Terningkast: 1

- Vi har mange gjester som er glad i Halloumi King og får ofte gode tilbakemeldinger på den. Vi har med jevne mellomrom også Halloumi King som kampanjeburger med ekstra spennende tilbehør. Våre gjester er heldigvis forskjellige, og vi får trøste oss med at vi kan tilby VGs smakspanel andre gode alternativer, sier Heidi Moss, som er markedssjef for Burger King i Norge, om testresultatet.

Hos den svenske fast food-kjeden er det seks vegetariske burger-alternativer å velge mellom. Tre av disse er helt plantebaserte.

KJØTTFØLELSE: Delifresh Signature er perfekt for veganer som savner kjøtt, og perfekt dagen derpå, mener Hult. Foto: Mona Bristøl/VG
KJØTTFØLELSE: Delifresh Signature er perfekt for veganer som savner kjøtt, og perfekt dagen derpå, mener Hult. Foto: Mona Bristøl/VG

Delifresh Signature

Pris: 104 kroner

Veganertips: Bestill den uten ost og dressing, og legg til vegansk dressing.

Denne har et typisk burgerbrød med sesamfrø på, ost, en burger som skal etterligne kjøttsmaken basert på erteprotein, ketchup, tomat, rødløk, isbergsalat, originaldressing.

– Wow, denne ser helt lik ut som en kjøttburger ved første øyekast, sier Hult.

– Den bærer litt preg av å være et ferdigprodukt. Smaken og teksturen er som en litt dårlig kjøttburger, laget på litt for finmalt kjøtt eller dårlig karbonadedeig, sier Braathen.

– Jeg tenker den er perfekt for veganer som savner kjøtt, sier Hult og er klart mer entusiastisk.

De påpeker at selv om denne er dyrere enn de andre burgerne vi testet, er denne mye større og du går garantert ikke sulten etterpå.

– Hvis det hadde blitt slutt på kjøtt i verden så hadde jeg helt sikkert klart meg fint med denne som et alternativ. Men nå foretrekker jeg heller å spise en type kikert- eller bønneburger dersom jeg går for vegetarisk. Det føles litt sunnere, og det er det jeg er ute etter når jeg velger vegetarisk mat.

– Men dagen derpå er denne et skikkelig godt valg, den gir en ordentlig burgerfølelse, sier Hult.

Terningkast: 4

TESTVINNEREN: Crispy No Chicken kopierer smaken av en kyllingburger, og skal vi tro testpanelet treffer den godt. Foto: Mona Bristøl/VG
TESTVINNEREN: Crispy No Chicken kopierer smaken av en kyllingburger, og skal vi tro testpanelet treffer den godt. Foto: Mona Bristøl/VG

Crispy No Chicken

Pris: 81 kroner

Veganertips: Denne er vegansk

Kommer med det kjeden kaller Frisco-brød, vegetarburger med base av soyaprotein – som skal etterligne smaken av kylling, sriracha-ketchup, agurk, tomat, isbergsalat og eggfri majones.

– Brødet er ikke det beste, det faller litt fra hverandre og blir litt mye dressing så den er litt klissete å spise og du blir sølete på hendene.

– Hadde jeg vært blind eller ikke visst hva dette var på forhånd, hadde jeg trodd dette var kylling. Den har smak og konsistens som kylling. Og tilbehøret er godt, denne er veldig bra, sier Braathen.

– For dem som savner kjøtt tenker jeg denne må være glimrende, sier Hult.

De er samstemte, dette er testens soleklare vinner.

– Den er den absolutt best på smak!

Terningkast: 5

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?