Matpodkaster og -serier som inspirerer og gleder

MAT-DUO: I serien The Chef Show lager kokk Roy Choi (t. v.) og skuespiller og filmskaper Jon Favreau mat - gjerne i selskap av kjendiser. Foto: Netflix
MAT-DUO: I serien The Chef Show lager kokk Roy Choi (t. v.) og skuespiller og filmskaper Jon Favreau mat - gjerne i selskap av kjendiser. Foto: Netflix

Det finnes underholdning for matinteresserte som ønsker både noe tankevekkende – eller noe tanketomt. Her har vi samlet noen matserier og matpodkaster som kan være verdt å få med seg.

Som trolig de fleste av oss i disse dager, er vi i Godt-redaksjonen på søken etter alle gode tips og triks til hvordan vi skal takle den nye hverdagen med mer eller mindre sosial isolasjon. Da kan det hjelpe med noen inspirerende matprogrammer eller podkaster som gir deg litt ekstra giv i hverdagen. Her finner du for øvrig noen forslag til matfilmer du kan se på.

Under gir vi deg tipsene til våre favoritter blant matpodkaster og -serier, noen vi er spente på, og noen vi har hørt at er veldig bra.

Home cooking med Samin Nosrat

For noen dager siden annonserte superkokk Samin Nosrat på Instagram at hun er i gang med en ny podkast sammen med Hrishikesh Hirway for å hjelpe oss å bruke opp bønnelageret. Og vi kan nesten ikke vente med å høre hva slags tips hun har å komme med! Hun oppfordrer også følgerne til å sende inn karantenerelaterte matspørsmål:

Bon Appétit Foodcast

Gjengen i det amerikanske hipster-matmagasinet Bon Appétit har her laget intet mindre enn 262 episoder om mat av alle slag. Her kan en episode handle om alt fra råvaren ris i alle sine variasjoner, politikk og kontroverser innen restaurantbransjen, til hvordan man begynner med matfotografering.

HOSTEing Laura Jackson

Britiske Laura Jackson har blitt en gjenganger i Instagram-feeden den siste tiden. Ikke bare bor hun i et fantastisk victoriansk hus i Øst-London, men med sitt priate selskap Hoste arrangerer hun også såkalte «supperclubs» som ser helt magiske ut. Hun elsker å være vertinne med stor V. I podkasten Hosteing inviterer hun derimot seg selv til å la andre være vert for henne. Hun møter blant annet kokk og kokebokforfatter Anne Jones, og musiker Jessie Ware, som også står bak podkasten Table Manners. Drøm deg bort til den dagen du selv kan inviterer til selskap igjen!

Ugly delicious – sesong 2 (Netflix)

Kokk David Chang står bak restaurantgruppen Momofuku i USA, og har nå sluppet fire episoder i en ny sesong av matprogrammet sitt «Ugly Delicious». Her reiser han og vennene rundt i verden for å finne god mat, mens de reflekterer over maten de spiser og hvor den kommer fra.

Gourmet makes og It's Alive (YouTube)

Tilbake til Bon Appétit – dette er et magasin som virkelig har knekt en kode på YouTube. Disse to seriene holdes av to av matredaktørene i magasinet, Claire Saffitz og Brad Leone, og har blitt sett henholdsvis 4 millioner og 3,9 millioner ganger.

I «Gourmet Makes» skal Saffitz, som egentlig er konditor, prøve å lage snacks og godteri fra bunnen av. Det høres kanskje enkelt nok ut, men hvordan lager man egentlig en jelly bean eller Doritos? I «It's Alive» viser Leone hvordan man blant annet fermenterer, sylter og speker på en avslappet og humoristisk måte – god klipping gjør serien enda morsommere.

Master Chef Australia (Dplay)

Det er umulig å lage en liste over matunderholdning, og ikke nevne «Masterchef Australia». Denne serien er rett og slett råsjarmerende, underholdende og enkel å binge. Hobbykokkene er flinke og dommerne sympatiske. Her snakker vi null dramatikk, kun matglede.

Merk at serien nå har et nytt dommerpanel: Fram til sesong 11 var det trioen Matt Preston, Gary Mehigan og George Calombaris som ledet showet. Nå er det den tidligere Masterchef-vinneren Andy Allen, journalist Melissa Leong, og kjendiskokk Jack Zonfrilo som har tatt over fakkelen.

Salt Fat Acid Heat

Tidligere nevnte Samin Nosra, som er er kokk, kokebokforfatter og spaltist i New York Times er også programleder i TV-serien «Salt Fat Acid Heat», der hun reiser rundt i verden for å for å utforske fett, salt, syre og varme. Dette er lærerikt og avslappende, her er det ingen raske kameraføringer.

Nailed it!

GOD STEMNING: Latteren sitter alltid løst i Nailed it! Her ses skuespiller Felicia Day, programleder Nicole Byer, og fast dommer Jacques Torres. Foto: Adam Rose/Netflix
GOD STEMNING: Latteren sitter alltid løst i Nailed it! Her ses skuespiller Felicia Day, programleder Nicole Byer, og fast dommer Jacques Torres. Foto: Adam Rose/Netflix

Hvis du er i humør for pur underholdning, kan «Nailed it!» være serien for deg. Her møtes tre amatørbakere i en bakekonkurranse der det er om å gjøre å lage den minst stygge kaken. Og det er enklere sagt enn gjort når bakverkene de skal etterligne er et parti hakk over en klassisk langpannekake – for å si det mildt.

The Chef Show

KOKKELERER: Kokk Roy Choi og skuespiller og filmskaper Jon Favreau lager deilig og mumsete mat i The Chef Show. Foto: Netflix
KOKKELERER: Kokk Roy Choi og skuespiller og filmskaper Jon Favreau lager deilig og mumsete mat i The Chef Show. Foto: Netflix

Hvis du har sett matfilmen «Chef» (eller er en stor fan av Marvel-filmene) vet du hvem filmskaper Jon Favreau er. I «Chef» spiller Favreau en toppkokk som slutter i jobben for å starte en food truck, og «The Chef Show» er en spin off av filmen. Her lager Favreau og kokk Roy Choi skikkelig mumsete og digg mat – gjerne i selskap av andre kjendiser.

Fjernsynskjøkkenet

HELE NORGES MATMOR: Programleder Ingrid Espelid under opptak for programmet «Fjernsynskjøkkenet». Foto: Bjørn Aslaksen
HELE NORGES MATMOR: Programleder Ingrid Espelid under opptak for programmet «Fjernsynskjøkkenet». Foto: Bjørn Aslaksen

Hvis du har lyst på en skikkelig klassiker å kose deg med, bør du skru på NRK Nett-TV. Der ligger nemlig episoder av «Fjernsynskjøkkenet», altså TV-programmet til hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig. Dette er retro - og ordentlig herlig.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?