Kutter støtten til glutenfritt kosthold

8. oktober 2018Aktuelt
ENDRES: Bare personer med cøliaki bør heretter få støtte til et glutenfritt kosthold, foreslår regjeringen. Foto: Tommy Ellingsen/NTB scanpix
ENDRES: Bare personer med cøliaki bør heretter få støtte til et glutenfritt kosthold, foreslår regjeringen. Foto: Tommy Ellingsen/NTB scanpix

Bare personer med cøliaki skal heretter få støtte til glutenfritt kosthold, foreslår regjeringen, som også kutter støtten til disse med nærmere 70 prosent.

Glutensensitivitet kan ifølge medisinske fagmiljøer ikke anses som en sykdom, så sant det ikke foreligger en cøliaki-diagnose. Regjeringen foreslår derfor å kutte grunnstønaden til denne gruppen.

Grunnstønaden til personer med cøliaki kuttes også kraftig, fra 23.988 kroner til 8.232 kroner.

En fersk SIFO-rapport, bestilt av Arbeids- og sosialdepartementet (ASD), viser at merkostnaden ved et glutenfritt kosthold nå er på 7.860 kroner i året, ettersom tilbudet av glutenfrie produkter i matbutikkene har økt og prisene har falt.

Ifølge regjeringen vil endringene innebære en innsparing på 410 millioner kroner på neste års statsbudsjett.

- Beregningene som vi gjorde i rapporten ble gjort på oppdrag for ASD og var ment som et utgangspunkt for diskusjon, ikke som et svar med to streker under. Beregningene er basert på referansebudsjettet, som innebærer at det er referansebudsjettnivået som ligger som grunn for beregninger av ekstrakostnader ved å leve glutenfritt. Beregningene viser dermed kostnadene ved å leve glutenfritt på referansebudsjettnivået. I rapporten er det kun gjort beregninger for ekstrakostnader som følge av cøliaki for kvinner og menn i aldersgruppen 18-30 år. I rapporten beregnes dermed ikke ekstrakostnader for barn og ungdom, sier forsker Gun Roos, som uttaler seg på vegne av de som har laget rapporten.

Overrasket over kuttet

Knut. H. Peterson er generalsektretær i Norsk Cøliakiforening. Han omtaler kuttet i grunnstønaden som «overraskende useriøst». Han viser til at de har hatt møte med departementet og påpekt det de mener er flere feil i SIFOs rapport, men at dette er tall de har valgt å se bort fra.

– Vi har visst lenge at støtten til cøliakere har vært under lupen, men vi er veldig overrasket over dette kuttet, sier Peterson.

Han mener flere av utregningene er gjort på feil grunnlag, og at grunnstønaden derfor burde ha vært høyere enn det regjeringen nå foreslår.

I en tidligere versjon av denne saken stod det at endringene ville innebære en innsparing på 410 kroner på neste års statsbudsjett. Det skulle være 410 millioner kroner.

Publisert: 08.10.2018 kl. 11:39
Oppdatert: 08.10.2018 kl. 16:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?