Til hovedinnhold

Derfor liker du knasende mat

31. mars 2015Aktuelt
BACON: Lukt, smak og lyd spiller alle inn på hvordan du vurderer maten du spiser. Foto: Magnar Kirknes/VG
BACON: Lukt, smak og lyd spiller alle inn på hvordan du vurderer maten du spiser. Foto: Magnar Kirknes/VG

Bacon, gulrot, potetgull og epler hadde ikke vært det samme uten lyden, viser en ny undersøkelse.

OK, så liker du kanskje bacon fordi det er salt, fett og smaker godt. Men visste du at lyden av baconet som freser i pannen, eller knasingen av potetgullet når du tar en munnfull, spiller mye inn i hva du synes om maten?

En undersøkelse gjennomført av Charles Spence ved Oxford University i England, viser nemlig at lyden er en ekstremt viktig del av matopplevelsen.

- Lyd er den glemte smakssansen, skriver Spence.

Undersøkelsen har nå gjort sin seiersgang på Internett. Time skriver blant annet at en tidligere undersøkelse gjennomført ved Leeds University viste at teksturen og knasingen i bacon er vel så viktig som lukten og smaken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRES: Føles det ikke nesten som om duften av nystekt bacon siger ut av skjermen? Foto: Magnar Kirknes/VG
FRES: Føles det ikke nesten som om duften av nystekt bacon siger ut av skjermen? Foto: Magnar Kirknes/VG

Flere store selskaper, som Kellogg's og Nestlé, bruker ifølge forskeren også lyd som en del av markedsføringen. Her hjemme er det kanskje vanligst å tenke på pølser med «knekk-garanti», eller frossengrønnsaker som er så sprø at lyden av knasing omtrent kommer før personene på reklamen rekker å åpne munnen. Ingen dum idé, med andre ord.

Ifølge undersøkelsen er lyden såpass viktig at folk sliter med å identifisere maten hvis teksturen blir endret: Salat eller gulrot i form av puré er vanskeligere å identifisere enn en knasende sprø bit av samme ingrediens.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KNAS: Se for deg en lydløs gulrot. Hadde smaksopplevelsen vært den samme? Foto: Nils Bjåland/VG
KNAS: Se for deg en lydløs gulrot. Hadde smaksopplevelsen vært den samme? Foto: Nils Bjåland/VG

Forskeren sier han tror at vi i fremtiden kommer til å øke knasing i maten, fordi populasjonen stadig blir eldre.

- Dermed blir maten mer interessant (og god) for dem som holder på å miste evnen til å smake og lukte mat, skriver Spence.

Som om ikke det var nok har iskremprodusenten Haagen-Dazs utviklet en app der du kan høre på en klassisk konsert som varer akkurat lenge nok til at iskremen din blir perfekt tint.

Hva tenker du om lyd og mat? Er du enig i undersøkelsens konklusjon? Diskuter gjerne under!

Publisert: 31.03.2015 kl. 11:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?