TV-kokkene James og Adam Price: – Hadde aldri trodd vi selv skulle være på skjermen

2. november 2018Aktuelt
PUBLIKUMSFAVORITTER: Adam (venstre) og James Price har sjarmert seg inn i hjertene til både det danske og det norske publikum. Nå er de aktuelle med sin egen kokebok. Foto: Tomm W. Christiansen/VG
PUBLIKUMSFAVORITTER: Adam (venstre) og James Price har sjarmert seg inn i hjertene til både det danske og det norske publikum. Nå er de aktuelle med sin egen kokebok. Foto: Tomm W. Christiansen/VG

Til tross for at Price-brødrene er to av Skandinavias høyst elskede kjendiskokker, synes de det er merkelig at andre vil se dem på TV.

Helt fra de var små har James (58) og Adam (51) Price vært vant til å spise ordentlig god mat. I barndomshjemmet ble det omtrent ikke snakket om annet enn mat og teater.

Med en skuespiller som mor, og en far som jobbet som sceneinstruktør og medstifter av Det Danske Gastronomiske Akademi, kunne det gå én av to veier for brødrene, ifølge dem selv.

GODE VENNER: Til tross for at åtte år skiller brødrene Adam og James Price har de jobbet sammen i 35 år. Foto: Tomm W. Christiansen/VG
GODE VENNER: Til tross for at åtte år skiller brødrene Adam og James Price har de jobbet sammen i 35 år. Foto: Tomm W. Christiansen/VG

– Enten hadde vi sagt at vi aldri skulle ha noe med mat- og underholdningsbransjen å gjøre, eller så blir man grepet av det. Og det ble vi, sier James.

– Eller så kan du bare si at vi er ganske uoriginale, som bare følger våre foreldres fotspor fordi vi ikke vet hva annet vi kan gjøre, skyter Adam inn, og ler.

Slik foregår hele samtalen. Å møte Price-brødrene er som å se dem på TV. Når den ene broren starter å fortelle noe, fullføres historien av den andre.

Og det går aldri lang tid mellom latterkulene og de interne spøkene.

Ble venner som voksne

Den gode kjemien mellom brødrene har imidlertid ikke alltid vært der. Med åtte års aldersforskjell var det ikke før i voksen alder at James og Adam ble ordentlig venner.

– Vi lekte jo aldri sammen som barn. Jeg tror aldersforskjellen har betydd mye for hvor vi er i dag. Mange søsken opplever hverandre som konkurrenter fordi man har kjempet om de samme lekene og foreldrenes oppmerksomhet. Det har aldri vi, sier Adam.

– Likevel hadde farmor angst for å forskjellsbehandle oss, så hun ga oss det alltid det samme til jul. Jeg fikk en leketøyspistol da jeg var 18 år fordi hun skulle behandle oss likt, ler James.

Ble inspirert av farens kjøkkenrot

Da brødrene bodde hjemme lagde faren John mat til et magasin, og hver tredje uke kom en fotograf hjem til familien for å ta bilde av rettene. Da ble det kjøpt inn fine råvarer, og det skulle lages ordentlig, fransk mat.

Adam husker spesielt denne tiden som en stor inspirasjon.

– Når du hele tiden ser din far etterlate seg en krigssone på kjøkkenet – alt var fullstendig ødelagt – da vil du selvfølgelig gjøre det samme, humrer han.

Han forteller at det flotteste han visste som barn var farens store franske kokebok, med fargebilder av oppstilt mat. Og det var denne boken som trigget interessen hans for matlaging.

– Så selvfølgelig ville jeg prøve å lage noe derfra. Barnepiken vår ringte til pappa og spurte om det var greit at jeg lagde en rett, noe jeg fikk lov til. Og det ble katastrofalt. Det var virkelig, virkelig dårlig. Men det var helt fantastisk å stå der og lage det, smiler han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UFAGLÆRTE KOKKER: Mens James er utdannet i musikk-komposisjon, har Adam studert jus. Likevel er det matlaging de er kjent for. Foto: Tomm W. Christiansen/VG
UFAGLÆRTE KOKKER: Mens James er utdannet i musikk-komposisjon, har Adam studert jus. Likevel er det matlaging de er kjent for. Foto: Tomm W. Christiansen/VG

Har ikke kokkebakgrunn

I dag driver brødrene restaurantkjeden Br.dr. Price i København, Aalborg og Herning, og de er begge medlemmer av Det Danske Gastronomiske Akademi. Dette til tross for at ingen av dem er faglærte kokker.

James har en utdanning i komposisjon, og har jobbet som både komponist og kapellmester, mens Adam studerte jus, og jobbet som manuskriptforfatter og restaurantanmelder i flere år. Han er også manuskriptforfatter for serien «Borgen», som blant annet har vunnet en Bafta.

Det har aldri stoppet brødrene fra å jobbe med mat, og nå er de aktuelle med kokeboken med samme navn som TV-serien deres: «Munter Mat».

Adam forklarer at de ikke behøver å spille noen roller på TV. Det er bare sånn de er.

– En av oss kaster en ball i luften og håper at den andre spiller tilbake. Slik er hele samarbeidet vårt. Vi følger aldri noe manus, all dialog er improvisasjon, legger James til.

Ville være bak kamera

Til tross for at serien har blitt en suksess, både i Danmark, Sverige og Norge, hadde brødrene aldri regnet med at de selv skulle være på skjermen da de pitchet ideen til programmet for tolv år siden.

– Vi tenkte å sitte i redaksjonen og bidra med oppskrifter. Men så ble produksjonsteamet kjent med oss, og hørte vår merkelige familiehistorie og vårt forhold til mat, og bestemte seg for å prøve med oss foran kamera. Så da begynte vi på den lille danske TV-kanalen DR 2, DRs «puterom», hvor man kunne lage rare ting fordi ingen så på det. Et billig sted å gjøre feil, humrer Adam.

Etter to sesonger på kanalen, med overraskende gode seertall, ble programmet flyttet over på DRs hovedkanal. Derfra tok brødrenes karriere av.

– Det hadde vi aldri regnet med. Hvem vil se på to brødre som går rundt og tuller? Men det har visst truffet et eller annet. Jeg har inntrykk av at mange ser på programmet, selv om de ikke er interessert i matlaging selv, fordi de synes det er hyggelig. Til og med i Norge, sier James.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BARE GOD STEMNING: Til tross for at James og Adam Price er brødre, og har jobbet sammen i flere tiår, har de aldri kranglet ifølge dem selv. Foto: Tomm W. Christiansen/VG
BARE GOD STEMNING: Til tross for at James og Adam Price er brødre, og har jobbet sammen i flere tiår, har de aldri kranglet ifølge dem selv. Foto: Tomm W. Christiansen/VG

Hemmelighetsfulle

Ifølge brødrene er det meget deilig å være dansk i Norge. De røper at de skal spille inn to episoder av TV-serien sin her i landet, dedikert til norsk mat.

– Vi elsker norske spesialiteter. Særlig spekemat. Fenalår er fullstendig fantastisk, sier Adam.

– Jeg gleder meg også veldig til å smake smalahove. Det er nok en prøvelse for noen, men det smaker vel bare deilig. Vi liker godt tanken på at man spiser hele dyret. Hvis vi skal drepe et dyr må man spise så mye som mulig, sier James.

På spørsmål om de har tenkt å utvide restaurantkonseptet til Norge blir brødrene raskt mer hemmelighetsfulle.

– Det kan man ikke vite. Det kunne ha vært spennende. Det virker som om nordmenn liker programmet vårt, og vi får mange norske gjester i restaurantene våre. La oss bare si at tanken har streifet oss. Vi får se, avslutter Adam, med et lurt smil.

Publisert: 02.11.2018 kl. 14:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?