Til hovedinnhold

Dekk til fest: Her er Finn Schjølls tre lekre julebord

21. desember 2014Aktuelt
ØYE FOR DETALJER: Små detaljer i mengden kan gi en fin helhet. Serviettene får et løft med eføyblader under serviettringene. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG.
ØYE FOR DETALJER: Små detaljer i mengden kan gi en fin helhet. Serviettene får et løft med eføyblader under serviettringene. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG.

Enten du foretrekker spiselig eller praktisk pynt, blomsterdekoratøren deler sine beste og mest kreative tips til hvordan du får ditt festbord til å skinne til jul.

Når familie og venner inviteres til julefest er det ikke bare pinnekjøtt og ribbe du skal tenke på. Mens man kanskje dekker på bordet i en fei ellers i året, er det hyggelig å gjøre det lille ekstra til større anledninger.

ENKELT: Det trenger ikke å være vanskelig å lage egen pynt. Legg et eføyblad under stearinlyset for en ekstra detalj. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG
ENKELT: Det trenger ikke å være vanskelig å lage egen pynt. Legg et eføyblad under stearinlyset for en ekstra detalj. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG

For blomsterbaron Finn Schjøll (67) er jul tradisjon. Det kjente TV-fjeset fra «God morgen, Norge» mener at til jul skal en grave frem det fineste fra skapene.

– Det er ikke nødvendig å gå til innkjøp av masse nytt. Bruk heller det du har og miks gjerne gammelt med moderne. Ikke vær redd for å blande forskjellige ting. Det gjør ikke noe om det er ulike vaser for eksempel, sier han.

Selv har Blomster-Finn som tradisjon å samle barn og barnebarn hjemme hos seg 1. juledag. Da har han farmoren i tankene når han pynter bordet.

– Farmor var inspirert av de før seg, og jeg pynter slik jeg var vokst opp med. Så det jeg lager nå er nye barndomsminner.

Når Godt besøker Schjøll i huset på Nøtterøy dekker han på tre fargerike forslag til selskapsbordet. Til tross for at mange assosierer julen med rødfarger, er årets trendfarge langt fra typisk julete.

– Jeg har unngått å pynte bordene med klassisk rødt fordi det kan alle tenke seg til. Denne gangen har jeg hentet inspirasjon fra årets trendfarge som er rosa, samt funnet frem alt jeg kunne tenke meg. Bruk gjerne hele flaten på bordet og pøs på, forklarer Schjøll og fortsetter:

– Men hold deg til ditt konsept om du for eksempel liker en annen farge. Her er det bare å luke ut etter smak.

JULEGLEDE: - Det morsomste med selskap er å være sammen gjestene, mener Schjøll. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG
JULEGLEDE: - Det morsomste med selskap er å være sammen gjestene, mener Schjøll. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG

Det er heller ingenting i veien å lage bordpynten selv – enten det er spiselige kaker eller med grønt du har plukket fra skogen.

Videre understreker han at det viktigste er gleden rundt forberedelsene.

– Ikke vær så streng. Ha det moro og gjør det du liker, så blir det fint likevel. Øvelse gjør også mester, det kommer alltid en ny mulighet til å dekke bordet.

Under har Finn Schjøll tatt utgangspunkt i ett bord som kan forvandles til tre forskjellige stiler, slik at du kan la deg inspirere.

1. Tradisjonelt

GOD BLANDING: Bland tradisjonelt og moderne, som syv slag julebakst med hjerteformet vingummi. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG
GOD BLANDING: Bland tradisjonelt og moderne, som syv slag julebakst med hjerteformet vingummi. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG

Dette er det letteste bordet å lage. Bruk julekakene du har bakt eller kjøpt inn som pynt i stedet for å ha det på kaffebordet.

– Tanken er skuebrødet; å ha noe morsomt å se på. Jeg var oppvokst med kransekake hos farmor rundt høytider, og kransekake var på mange måter pynt før i tiden. Her har jeg brukt tradisjonelle julekaker som midtpunktet sammen med kaffeserviset. Når du først har bakt til jul kan du ha det på bordet, forteller Schjøll.

Det er heller ikke tilfeldig valg av stearinlys. For har du spesielt små barn rundt bordet anbefaler han å unngå å strekke middagen for langt.

– Lysene skal brenne ned, og da er det greit med små julelys på bordet.

2. Moro for barna

MORE IS MORE: Det er ingenting i veien å blande både levende telys og batteridrevne lys på samme bord, ifølge dekoratøren. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG
MORE IS MORE: Det er ingenting i veien å blande både levende telys og batteridrevne lys på samme bord, ifølge dekoratøren. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG

Med utgangspunkt i et hjemmelaget juletre pyntet med skumnisser og marshmallows er bordet dekket som et vinterlandskap. Når du pynter bordet er det nemlig lurt å ta starte med det største elementet, slik at du vet hva resten skal settes opp mot.

– Det er tross alt jul, så her er det ikke vits å spare på noe. Min svenske farmor hadde alltid en høy og fargerik «spetstårta» til jul - her har jeg gjenskapt barndomsminnet i dette godteritreet.

Vannkarafler kan også brukes som en del av bordpynten.

– Det finnes ikke et godt måltid uten vann, derfor passer jeg alltid å ha ubegrenset med vann på bordet.

GODTERITRE: - Husk at regel nummer én er å vaske hendene før du lager spiselig pynt. Ellers er det bare å la barna og gjestene plyndre treet hvis de ønsker. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG
GODTERITRE: - Husk at regel nummer én er å vaske hendene før du lager spiselig pynt. Ellers er det bare å la barna og gjestene plyndre treet hvis de ønsker. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG

For å lage treet har Schjøll brukt en dorullholder og limt på ulike størrelser grankvister med limpistol. Alternativt kan du også kjøpe ferdigtre. Deretter er det bare å feste skumgodteri og andre fargerike søtsaker med melis.

Tips: Pass på at melisen er ordentlig tykk, da er det enklere å feste godteriet på grantreet.

3. Kjapt festbord

GRØNT OG SKJØNT: Julens blomster får det lille ekstra med grønn mose rundt. Sammen med lysestaker formet som stjerner og andre sølvdetaljer får du et lekkert bord med julestemning. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG
GRØNT OG SKJØNT: Julens blomster får det lille ekstra med grønn mose rundt. Sammen med lysestaker formet som stjerner og andre sølvdetaljer får du et lekkert bord med julestemning. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG

Har du dårlig tid er dette bordet både praktisk og lettvint å få til. De grønne plantene kan nemlig brukes som pynt i stuen før eller etter middag, og kan enkelt lages selv med mose og ståltråd.

– Plasser plantene slik at gjestene som sitter på tvers av hverandre kan ha øyekontakt, men ikke vær redd for å matche høyden på glassene. Blomstene skal av og til synes - også på spisebordet, tipser Blomster-Finn.

Et enkelt triks som spriter opp festbordet er å plassere et eføyblad i lysestaken. I tillegg har Schjøll pyntet opp med små skåler - for eksempel kuvertaskebegere - som er fylt med litt sjokolade.

– Selskapene blir ofte lange, da kan det være greit med litt påfyll av sukker innimellom.

PYNT PÅ 1-2-3: Grav frem mose utendørs med en stekespade, surr det rundt blomsten eller en appelsin og fest med ståltråd. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG
PYNT PÅ 1-2-3: Grav frem mose utendørs med en stekespade, surr det rundt blomsten eller en appelsin og fest med ståltråd. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG

Publisert: 21.12.2014 kl. 13:42
Oppdatert: 22.12.2016 kl. 09:04


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?