Dette bør du alltid ha i kjøkkenskapet

GODT GRUNNLAG: Salt, pepper, hvitløk og olje er blant ingrediensene som er lurt å ha i tilgjengelig på kjøkkenet. Foto: NTB Scanpix
GODT GRUNNLAG: Salt, pepper, hvitløk og olje er blant ingrediensene som er lurt å ha i tilgjengelig på kjøkkenet. Foto: NTB Scanpix
Natalie Ngo Granum

Med disse ingrediensene på lur blir matlagingen enklere.

Med 365 dager i året er det lett å gå på tomgang når det kommer til middagen. Heldigvis kan du velge mellom tusenvis av middagsoppskrifter her på Godt når du trenger ny inspirasjon.

I tillegg er det andre grep som kan gjøre matlagingen enda enklere når klokken tikker middagstid. For har du alltid et knippe basisingredienser tilgjengelig, sparer du både tid og hodebry.

Enten du ikke orker å gå i butikken hver eneste dag eller trenger et godt utgangspunkt - her er er tørrvarene (ingredienser du ikke må oppbevare i kjøleskap eller fryser) som hjelper deg på kjøkkenet:

TIPS: Hvitløk er enklere å rense hvis den får ligge litt i vann først. Foto: Magnar Kirknes/VG
TIPS: Hvitløk er enklere å rense hvis den får ligge litt i vann først. Foto: Magnar Kirknes/VG

Den lille, hvite løken med den gjenkjennelige lukten er ikke bare helsebringende, men setter god smak på maten uten noe hokus pokus. Hvitløken kan brukes til nesten alt, for eksempel finhakket i wok, hele fedd sammen med ovnsbakte grønnsaker eller gni hvitløk med olje over nystekt brød.

ANVENDELIG: Syltet rødløk er enkelt å lage og passer godt som topping til alt fra taco til pølsa. Foto: Sara Johannessen / VG
ANVENDELIG: Syltet rødløk er enkelt å lage og passer godt som topping til alt fra taco til pølsa. Foto: Sara Johannessen / VG

God, gammeldags gul- eller rødløk anses som en av de mest allsidige ingrediensene vi finner i butikken og kan brukes i middagene hver dag hele uken. Rimelig er den også! Løk fungerer utmerket som basis i supper eller sauser, samt tilbehør i flere varianter.

OBLIGATORISK: Duoen salt og pepper brukes etter smak på kjøkkenet, men gir alltid det lille ekstra. Foto: NTB Scanpix
OBLIGATORISK: Duoen salt og pepper brukes etter smak på kjøkkenet, men gir alltid det lille ekstra. Foto: NTB Scanpix

Det er kanskje overflødig å nevne, men det er også vanskelig å unngå oppskrifter uten salt. Det finnes imidlertid flere typer salt: Mens fingersalt passer bra som topping til for eksempel focaccia eller ovnsstekte poteter, gjør bordsalt eller kvernsalt seg i matlagingen. En mer spennende variant er urtesalt som er en blanding av tørkede urter med havsalt.

Pepper er også et must, og er sammen med salt en smaksforsterker i de fleste retter.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Ikke bare er ris rimelig, men også anvendelig til og i det meste - som tilbehør, i gryteretter eller i salaten. Det tar dessuten kort tid å koke ris hvis du velger en hurtigvariant. Har du rester av kokt ris passer det ypperlig i stekt ris dagen etter.

ENKELT OG GODT: Spagetti med sitron, hvitløk, urter og chili lager du på under en halvtime. Foto: Sara Johannessen/VG
ENKELT OG GODT: Spagetti med sitron, hvitløk, urter og chili lager du på under en halvtime. Foto: Sara Johannessen/VG

Med pasta i skapet trenger du ikke så mange andre ingredienser for å servere noe skikkelig godt til middag. Koker du pastaen «al dente» har du et godt utgangspunkt, og du trenger kun å tilsette god pølse, ost eller hvitløk.

Sjekk pastaguiden: Slik velger du riktig pasta

RETT I GRYTEN: Hermetiske tomater kan brukes i for eksempel gresk stifado. Foto: Magnar Kirknes/VG
RETT I GRYTEN: Hermetiske tomater kan brukes i for eksempel gresk stifado. Foto: Magnar Kirknes/VG

En boks eller to hermetiske tomater er så praktisk å ha i skapet at vi tidligere har laget en hel liste med ni måter å bruke det på. Perfekt som base i pasta- og pizzasaus, gryter eller lasagne.

HJEMMELAGET AIOLI: Lager du enkelt med hvitløk, salt, olje, eggeplommer, og eventuelt urter. Foto: Sara Johannessen/VG
HJEMMELAGET AIOLI: Lager du enkelt med hvitløk, salt, olje, eggeplommer, og eventuelt urter. Foto: Sara Johannessen/VG

Det finnes et stort utvalg av oljer, men du kommer langt med en nøytral olje og en god olivenolje på kjøkkenet. Nøytrale oljer som rapsolje eller soyaolje er, som navnet tilsier, nøytrale i smak og egner seg godt til steking og fritering, samt i bakverk. Mens kaldpresset olivenolje er ypperlig når du skal vispe sammen en dressing eller som topping ovnsstekt fisk, poteter eller grønnsaker.

BRUK HELE: Både saften og skallet fra sitron kan brukes i matlaging og desserter. Foto: Magnar Kirknes/VG
BRUK HELE: Både saften og skallet fra sitron kan brukes i matlaging og desserter. Foto: Magnar Kirknes/VG

Sitronen redder enhver smakløs rett: Skvis litt sitronsaft over fisk, bland revet skall i marinade eller legg hele sitronskiver sammen med en hel kylling før den går i ovnen.

Syre balanserer også andre smaker - tilsett noen dråper sitron hvis en rett smaker for sterkt eller søtt.

GOD PÅ SMAK: Soyasaus har flere bruksområder enn dipp til sushi. Foto: Magnar Kirknes/VG
GOD PÅ SMAK: Soyasaus har flere bruksområder enn dipp til sushi. Foto: Magnar Kirknes/VG

Smaker wok-en eller nudlene litt tamt, kan en klunk soyasaus være redningen. Det er imidlertid ikke bare asiatisk-inspirerte retter den mørke sausen egner seg i, men den gir også ekstra smak til for eksempel sjysaus. Har du dessuten lime, honning, ingefær og soyasaus, kan du enkelt slenge sammen en smakfull dressing eller marinade.

VARMENDE: Her tilsettes buljong til linseragu. Foto: Magnar Kirknes/VG
VARMENDE: Her tilsettes buljong til linseragu. Foto: Magnar Kirknes/VG

Buljongterninger og/eller fond er alltid smart å ha i skapet. Buljong kan være redningen i for eksempel i supper når du ikke har tid eller mulighet til å koke kraft på den tradisjonelle måten. Mens fond fungerer bra som smakshjelper i gryteretter og lignende.

SYRE: Eplecidereddik og/eller rødvinseddik er undervurdert og lurt å ha på kjøkkenet. Foto: NTB Scanpix
SYRE: Eplecidereddik og/eller rødvinseddik er undervurdert og lurt å ha på kjøkkenet. Foto: NTB Scanpix

Eddik egner seg ikke bare til den klassiske agurksalaten eller enkel sylting, men fordi eddik er syre balanserer den også smakene. Blir noe for søtt eller bittert, kan du for eksempel tilsette litt eddik. Har du ikke rødvin eller hvitvin i hus når du skal lage sauser eller gryter, kan du erstatte med en god rødvins- eller hvitvinseddik.

Hva MÅ du alltid ha i tilgjengelig i kjøkkenskapet? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?