Soppbonanza: Her er Lises favoritter med kantarell!
Grip kurven og gled deg over naturens raushet der herlige måltider med kantareller venter på deg, helt gratis!
Skulle jeg komme over et teppe av gull i en moserik granskog, kommer jeg til å bli rørt til tårer.
Og jeg skal aldri, aldri fortelle om stedet til noen. Jeg har nemlig en liten tendens til å gå litt småskuffet hjem fra kantarellturer.
Erfarne sankere føler det på kroppen, kjenner det på lukta, og blir nærmest «dratt» mot soppstedet.
For meg kan det være vanskelig å se forskjell på hasselkratt, eikelunder og bjørkeholt. Men jeg vet at nydelig vill sopp venter på deg og meg et eller annet sted. Det gjelder som sagt bare å vite hvor og når en skal lete.
Følg meg på Instagram og merk kantarellbildene dine med #godtno, så plukker vi deg til forsiden!
Og når du først har fått en fin liten samling, er min soleklare favoritt å steke kantarellene i rikelige mengder godt smør med hvitløk, sjalottløk, gressløk og persille. Med toast under og speilegg på toppen blir det perfekt.
«Byggotto» – byggryn med kantareller
Byggryn som risotto sammen med kantareller blir til en mettende «byggotto» med masse smak.
Krydderkokte pærer i stekt«sjokolademousse»
Krydderkokte pærer kan være en lekker dessert i seg selv. Lag gjerne en stor porsjon og oppbevar resten på sylteglass. Legg varme pærer over på et varmt glass og helle over varm lake. Fyll glasset helt opp og sett på tett lokk. Oppbevar glasset på et kjølig sted og pærene vil holde seg lenge.
Varm pærene i litt av laken før servering og server med is eller krem. Laken kan kokes inn til kryddersirup.
Syltet sopp
Har du mer kantareller til overs, kan du prøve deg på syltet sopp. Kjempegodt som tilbehør til både kjøtt og fisk.
Slik gjør du:
Fres 1 kg renset og delt sopp i olivenolje i en stekepanne, fres til all væsken har fordampet og krydre med salt (ca 1 ss) og pepper.
Ha i 6 delte hvitløkfedd og 2 dl vann, la det syde noen minutter under lokk.
Tilsett 100 g sukker, 1 3/4 dl hvitvinseddik, 8 hele allehånde, 3 nellik, 1/2 ts hel sort pepper, 1/2 ts sennepsfrø, 2 laurbær og en liten klype malt kanel.
La det hel syde/småkoke videre i 10-15 minutter. Hell over på varme, rene glass. Oppbevar den syltede soppen kjølig, holdbar i ca en måned.
OBS!
Se opp for giftige fettere!
Selv med en soppbok er det ikke alltid så lett å se forskjell.
Alle usikre sopplukkere bør alliere seg med en ekspert eller oppsøke soppkontrollen etter soppturen.
Hypp på mer kantarell? Prøv ut Lise Fickenhagens kantarell «carbonara» eller vår bidragsyter Julie Ilona Balas' hveterisotto med kantareller!
Publisert: 13.09.2013 kl. 08:13
Oppdatert: 26.08.2016 kl. 09:31
Lag deg en gratis konto