Det store spørsmålet
Hvilken pasta skal man velge til salaten?
Pastasalater er retter som gir meg masse matfølelse. Jeg kan virkelig bruke min fantasi – og det jeg finner i kjøleskapet. Pastasalaten har mang en gang vært redningen når jeg har hatt lite penger, eller ikke fått kjøpt inn råvarer til middag. Så mitt tips: Ha alltid pasta i huset, da har du alltid middag.
Passer for alle
Jeg pleier av og til å ta med pastasalat på stranden. For noen år siden opplevde jeg noe som var utrolig godt: Jeg hadde laget pastasalaten om morgen, og kjølt den av, men ikke helt. Salaten ble pakket i kurven og tatt med. Da vi skulle spise lunsj på stranden, var salaten litt lun, og smakene hadde smeltet sammen. En lunsj jeg aldri glemmer!
Noe annet som er flott med pastasalat, er at man kan lage den slik at den passer for alle. Man kan ta tilbehøret ved siden av, slik at alle kan blande sin egen salat. Dette er kjempe-pop hos barn, men også hos voksne.
Koking av pasta
Når jeg koker pasta, har jeg en stor panne med fosskokende vann med rikelig med salt i, og en liten skvett nøytral olje (solsikke eller lignende). Når pastaen er ferdig kokt, avkjøler jeg den og tilsetter først dressingen som jeg skal bruke på salaten, og deretter annet tilbehør.
Pastavalg
Det store spørsmålet er hvilken pasta man skal velge. Jeg ser på hvilken dressing jeg skal ha, og så velger jeg pastatype.
Ønsker jeg å ha mye dressing på pastaen, bruker jeg fussili, hvis jeg ikke ønsker så mye, bruker jeg penne.
Når du bruker ulike typer båndpasta, som spagetti, er det lurt å knekke den opp i kortere lengder før koking.
Som tilbehør eller til buffé
Pastasalat passer også svært godt som tilbehør eller som del av en buffé. Min kone pleier alltid å lage pastasalat når vi skal på kurvfest, for det er lett å ta med seg, og ikke minst er det lett å ta med seg plastskålen hjem om kvelden.
Pastasalat passer også godt som tilbehør til en grillaften, men husk da at man må kunne spise salaten sammen med en rekke ulike retter. Derfor er det bra hvis salaten er litt nøytral og balansert i smaken.
Pastasalat med reker
6 personer:
1 pakke fussili kokt og avkjølt
5 vårløk, i skiver
300 g rensede reker
2 fedd hvitløk, finhakket
1 potte persille
½ ts salt
Sort pepper (10 vridninger med kvernen)
4 dl av din beste olivenolje
Serveres i stor skål med grillet bagett.
Denne retten passer til alle typer måltider. Lunsj, piknik, middag, klubbmat, lørdagskos med mer.
Salaten bør stå og marinere seg i noen timer før den spises.
Pastasalat Basilika
6 personer:
1 pk. penne, kokt og avkjølt
3 fedd hvitløk
3 små egg
Sort pepper (10 vridninger på kvernen)
4 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
70 g ristede pinjekjerner
1 potte basilikum
200 g parmaskinke
Ha egg, basilikum, hvitløk i en dyp skål, hell over olje. Sett stavmikseren i bunnen og trekk sakte opp.
Hvis den skiller seg, kan man tilsette litt kaldt vann i det ene hjørnet og røre sammen, hvis dette ikke går, tilsett et egg og spe i massen.
Bland pasta, pinjekjerner og parmaskinke i sausen.
Pynt med basilikumblader, parmaskinke og gjerne noe parmesan, om du har.
Serveres i en stor skål sammen med landbrød.
Denne retten passer også til alle typer måltider. Lunsj, piknik, middag, klubbmat, lørdagskos med mer.
Bergens Tidende 2011