Dette må du gjøre med ribba dagen før

PERFEKT RIBBE: For optimalt svor og god smak på ribba bør du forberede julemiddagen senest en dag i forveien. Foto: Sara Johannessen/VG
PERFEKT RIBBE: For optimalt svor og god smak på ribba bør du forberede julemiddagen senest en dag i forveien. Foto: Sara Johannessen/VG
Jon Krog Pedersen

For best mulig resultat til julemiddagen bør du krydre ribba senest 24 timer før du skal spise den.

Det funker å gjøre det rett før også, men det blir mye bedre hvis du gir den god tid. Da setter krydderet smak på ribba, og saltingen gjør at kjøttet blir saftigere.

God tid og planlegging er generelt gode ting i jula. Se Lise Finckenhagens huskeliste for julemiddagen her.

  • En anbefalning er å kjøpe økologisk tynnribbe. Økologiske griser har høyere slaktevekt, og gir en større og feitere ribbe. Hvis du gir den god tid i ovnen på juleaften, blir det likevel ikke for fett, bare saftig og nydelig.
  • Husk å få beina delt hos slakteren, og eventuelt svoret rutet, men det siste foretrekker jeg å gjøre selv.
  • Bruk en tapetkniv, eller en annen skarp og spiss kniv, og skjær små ruter parallellt med beina. Da blir det enklere å dele ribba når den er ferdig stekt. Skjær et snitt gjennom svoren og et stykke ned i spekket. Jeg liker å lage små ruter, og tror det er lettere å få sprø svor da.
  • Ristet pepper gir en litt annen og mildere peppersmak. Det gjør at du kan bruke mer pepper, noe som passer utmerket til svin. Rist pepperet i en tørr stekepanne til det ryker litt, dufter deilig, og pepperet popper. Knus grovt. Gni ribba med rikelig med salt og pepper og plasser i en form. Dekk til og plasser i kjøleskapet.

Det er mye av tilbehøret som også kan lages i forveien. Se oppskrifter på tilbehør til ribbemiddagen her

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?