Til hovedinnhold

Helt kake

13. november 2012Aktuelt
Jeg faller for en saftig gulrotkake, klassisk krydret med rikelig kanel og kardemomme.(Foto: Yngve Ekern.)
Jeg faller for en saftig gulrotkake, klassisk krydret med rikelig kanel og kardemomme.(Foto: Yngve Ekern.)
AvYngve EkernogTrygve Indrelid

Kafékulturen i Amsterdam er helt på skeiva, jo. Det er en stri tørn i få seg et kakestykke uten hasj.

Det er noe alvorlig galt med kafeene i Nederlands vakre kanalby. Jeg hadde ikke ventet meg Pascals drømmekaker, Halvorsens konditori og stive lillefingre pekende ut fra tekoppene. Men likevel.

"Hei, du. Hvis du skal røyke, må du nok gå utenfor!"

Det høres kanskje ikke rart ut at en bartender sier sånt. Men som noen kanskje har skjønt befinner jeg meg på en av Amsterdams mange såkalte coffee shops â like verdensberømte som internasjonalt beryktede fordi det her er fullstendig tillatt å selge og inhalere cannabis.

Men nå har den alminnelige, nye røykeloven innhentet dem. Det er lov å røyke cannabis, men forbudt å røyke tobakk. Det er ikke lov å blande, engang.

Det er ikke det verste, tenker jeg, stående på fortauet med en Prince. Inne sitter folk med svære vannpiper, med åpen dør lukter det bråtebrann langt nede i gaten. Det komplett uforståelige er at det er klin umulig å få seg et skikkelig kakestykke på kafeene her!

"Vi har to typer space cakes..." forklarer en kafévert, en av et tyvetall jeg kontakter i løpet av en helg på forvinteren. Tenk deg et kart over Deli de Lucaâer i Oslo. I Amsterdam har de egne coffee shop-kart som ser like tettpakket ut. Siste telling er fra 2009, da var det 666 i hele landet.

"Nei, nei. Ikke space cakes. Sweet cakes! Normale!" Be om det, så blir du møtt av to smale, røde og uforstående øyne. "Normale?" Det er kanskje etter at du har kikket på menyen, der utvalget består av grass og weed. 10 euro for et gram. En space cake inneholder det siste.

Jeg har sett Rembrandt og Vermeer, klokken er tre på ettermiddagen og jeg er fysen på en diger sjokoladekake. Det er normalt. Og dette er bakgrunnen for min reise inn i det røykfylte mørket:

Den nederlandske coffee shopâen er en truet art. Nabolandene, og da særlig Tyskland og Belgia, har sett seg lei på virksomheten. Spesielt drittlei er de av utsalgene i grensebyene, som trekker til seg horder av skakkjørt partyungdom. Myndighetene legger seg nå på en linje som skal forby hele opplegget med slik omsetning.

Det er slutt. Nederlands liberale holdninger er gravlagt i et stadig mer høyreorientert Europa. Ikke mer tjall å få! Slik har ryktene blant de mange potensielle narkoturistene gått.

For min egen del har jeg tenkt at det kunne vært moro å se en så stein bransje tilpasse seg markedsforandringene. Haha! Siste nytt er at de i oktober vedtok at hasjen ikke skulle inneholde mer enn 15 % prosent av virkestoffet THC. Au!

"Det kommer aldri noe forbud til Amsterdam. Dette blir bestemt lokalt, og her i byen er vi liberale i våre hjerter," fastslår en innehaver, eller rettere sagt, han vifter det vekk i en tett røyksky.

"Men når du sier det. De fleste får jo skikkelig lyst på en søt kake når de har røyket. Kanskje kaker er fremtiden?" Vi filosoferer litt: Kafékulturen må ikke bare være en monokultur. Vanlige kaker i tillegg til space cakes, i et ekspanderende univers?

Jeg vandrer videre. Stedene heter Happy Feelings, Smokey, Homegrown Fantasy, ja til og med Cannabis College. (De fleste coffee shops ser egentlig ut som litt forfalne ungdomsklubber, og de færreste selger alkohol.) Men så, ett steg opp, til Barneyâs Uptown og en bedre verden.

Stilig interiør, vegetarmat, fatøl â glassmonter med fristende kaker. Jeg faller for en saftig gulrotkake, klassisk krydret med rikelig kanel og kardemomme. Perfekt som følge til finlesing av kart og guidebok. Ah, og en genever, takk!

Det er da jeg begynner å krote i notisblokken og plutselig har skrevet hele denne artikkelen at jeg får mistanke.

"Du sa spicy, ikke sant? Spicy cake?!"

Ostekake

Normalt lages ostekaker i vannbad, slik at den ikke stivner skikkelig på overflaten. Men jeg droppes oftest det med vannbad, også når det gjelder crème brûlée. Kakebunnen, som i ostekaker oftest bare er knust kjeks, har jeg forsterket med brente mandler. Det gir en veldig interessant kontrast til kremosten.

Ostekake.
Ostekake.
Foto: Trygve Indrelid

Ostekake. (Foto: Trygve Indrelid.)

200 g kjeks med sjokoladebiter, som Safari eller Maryland

75 g brente mandler

75 g mykt, usaltet smør

750 g Philadelphia smøreost

6 egg (4 hele, to eggeplommer)

saften av 3 lime

finrevet skall av 3 lime

Knus kjeksen, enten ved å legge dem i en kjøkkenmaskin, bruke stavmikser eller ha dem i en pose og banke løs med kjevla. Kjør inn eller rør inn det myke smøret. Hakk de brente mandlene og bland dem inn.

Bruk baksiden av en sleiv og press smulene ned i bunnen av en springform.

Ha osten i en romslig bolle og visp den glatt. Rør inn sukker, hele egg, eggeplommer, pluss saft og skall av lime.

Hell ostemassen i springformen og stek på 160 grader i en times tid.

Alternativ fremgangsmåte

Lag alt på samme vis, men kle springformen med alufolie. Legg rikelig med alufolie over formens avtagbare bunn, montér kanten på plass og brett folien rundt det hele. Legg for sikkerhets skyld et ekstra lag folie rundt. Sett formen over i en dyp langpanne og hell på kokende vann til det står halvveis opp på formen. Stek på 180 grader i en time.

Sjokoladekake

En konfektkake, av den typen du vil ha når du virkelig får sjokoladesuget. Og i likhet med den andre kaken her, er denne er helt uten mel og gjær og sånne uforutsigbare ingredienser. Altså egentlig ikke et bakverk, bare deilig.

Sjokoladekake.
Sjokoladekake.
Foto: Trygve Indrelid

Sjokoladekake. (Foto: Trygve Indrelid.)

250 g mørk sjokolade, 70 %

125 g usaltet, mykt smør

6 egg (2 hele, 4 skilte)

175 g sukker

50 g rosiner

saften av en appelsin

finrevet appelsinskall

Krem:

3 dl kremfløte

1 vaniljestang

2 ss appelsinlikør

kakaopulver til pynt

Grovhakk rosinene. Kok opp appelsinsaften og legg i rosinene. La det stå lunkent til rosinene er myke.

Bryt sjokoladen i små biter og smelt den i vannbad. Sett en bolle med sjokoladen over en kjele med varmt vann. Det skal ikke fosskoke, bare bli akkurat så varmt i bollen at sjokoladen smelter. Rør inn smøret i små terninger, noen om gangen, slik at det smelter inn.

Pisk to av de hele eggene og de fire eggeplommene sammen med 75 g av sukkeret. Vend dette inn i sjokoladeblandingen. Vend også inn rosinene.

Pisk de fire eggehvitene nokså stive. Ha i resten av sukkeret og pisk litt til, men ikke til det er helt stivt. Vend dette ned i sjokoladeblandingen, først halvparten, så resten.

Kle bunnen på en springform med bakepapir. Hell i røren og stek på 180 grader i knapt tre kvarter, til den har satt seg. Avkjøl.

Splitt vaniljestangen langs midten, skrap ut de svarte frøene og ha dem i fløten. Pisk til krem, men ikke for stiv. Fordel kremen på kaken og sikt kakaopulver på toppen.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?