Spis grønnkålen når den er best

SNACKS OG MIDDAG: Grønnkål kan brukes i salat, varmebehandles eller så kan du lage crispy chips med den grønne grønnsaken.
SNACKS OG MIDDAG: Grønnkål kan brukes i salat, varmebehandles eller så kan du lage crispy chips med den grønne grønnsaken.
Foto: FOTO: Sara Johannessen/Julie Ilona Balas
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Kålen har sesong nå, og derfor bør du utnytte sjansen til å prøve deg frem med retter med den supersunne grønnsaken.

– Grønnkål er i særklasse, sier Toril Gulbrandsen Matfaglig rådgiver i opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun forteller at grønnsaken trives i frosten, og blir bedre etter at den har fryst en vinternatt.

– Da omdannes karbohydratene til sukker, og smaken blir søtere, sier hun.

Grønnkål er kanskje ikke det første de fleste tenker på, men den kan altså brukes i alt fra salater til å lage snacks av. Gulbrandsen forteller at den kraftige kålsmaken som finnes i grønnsaken gjør at den passer både å spises rå eller varmebehandles.

Grønnsaken er ikke bare god, men også veldig sunn. Den har lavt energi- og fettinnhold, opplyser Gulbrandsen.

– Samtidig har den høyt innhold av protein, betakaroten, vitamin C og E og kostfiber. I tillegg finner du vitamin B6, folat, kalsium og kalium i grønnkål, sier den matfaglige rådgiveren.

Her har vi samlet fem oppskrifter som kan inspirere til å teste ut grønnkålen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?