Lammeretter med ny vri: Krydret lammekjøtt, lammecarré og lammelår

23. september 2016Aktuelt
NORSK LAM: Er en råvare i verdensklasse og kler mange smaker - både kvernet og krydret eller som koteletter med asiatisk salat til. Foto: Sara Johannessen/VG
NORSK LAM: Er en råvare i verdensklasse og kler mange smaker - både kvernet og krydret eller som koteletter med asiatisk salat til. Foto: Sara Johannessen/VG

Et av høstens store høydepunkter er ferske, velfødde lam. Her har jeg laget retter med lam inspirert av marokkanske, greske og thailandske smaker.

En av mine må-ha favoritter er nydelig fårikål. Så enkelt og så fantastisk godt. Det er få retter forunt å ha sin egen festdag og den siste torsdagen i september feires fårikålen med et realt etegilde.

Men det er ikke bare her hjemme lammekjøttet er høyt elsket, lam kler nemlig utrolig mange smaker og spises over hele verden. Rettene jeg har laget i dag er inspirert av det marokkanske, greske og thailandske kjøkken.

Kvernet lammekjøtt krydret med blant annet spisskummen, kanel, kardemomme og harissa blir helt fantastisk godt rullet inn i hjemmebakte, flate «pitabrød». Du kan selvsagt kjøpe ferdige brød, men har du tid bør du lage dem selv.

Lammecarré er kanskje den mest imponerende stykningsdelen rent utseendemessig. Kjøttet er mørt, supersaftig og er raskt å tilberede. Jeg har latt det få marinere i en blanding av rød currypaste og kokosmelk. Litt utradisjonell bruk av kotelettene kanskje, som sammen med en sprø og frisk thai-inspirert salat blir en skikkelig snasen lammerett litt utenom det vanlige.

Et langsomt lammelår med hint av Kleftiko og Hellas er akkurat så langsom at den er på grensen til det kjedsommelige, med andre ord du sliter deg ikke ut når du tilbereder lammet på denne måten. Resultatet blir en «faller av benet og smelter i munnen»-opplevelse som virkelig er verdt den minimale innsatsen. Dryss over smuldret fetaost og hakket persille og kos deg med noen av det beste høsten har å by på.

Publisert: 23.09.2016 kl. 11:00
Oppdatert: 21.09.2022 kl. 13:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?